Gabriela Montoiu: Noi românii putem privi din două perspective ziua de 9 mai

Sursa: informare de presă

Călătorim în Europa! Trăim libertatea de a explora fiecare colţişor al acestui nestemat izvor de cunoaştere, istorie cu identităţi paşnice şi zbuciumate. Diversitatea a fost cuvântul ales să reprezinte bătrânul şi totodată neostenitul continent.


9 mai a fost aleasă ca fiind ziua oficială prin care sărbătorim Europa. Niciun moment nu a fost ales întâmplător pentru a pecetlui răscruci de destin şi evoluţii, care în timp au devenit simboluri menite să completeze istoria locurilor şi libertăţile omului.


România în Europa ... Europa în România 


”Apus de soare” spuneau fenicienii ţinuturilor de la vest de Marea Egee. Istoria Europei confirmă că tot buchetul de naţii ce trăiesc pe acest continent au luptat pentru evoluţie, pace şi păstrarea unei identităţi comune sănătoase.


Noi românii putem privi din două perspective ziua de 9 mai. Ziua Europei - sărbătoare care marchează atât sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, cât şi declaraţia istorică a ministrului francez de externe, Robert Schuman, unul din fondatorii Uniunii Europene.


În cadrul unui discurs susţinut la Paris, în 1950, Robert Schuman propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei. Viziunea sa era de a crea o instituţie europeană care să centralizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism.


Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.


O zi memorabilă pentru români, 9 mai este aniversarea proclamării independenţei de stat a României. În acea zi de 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul ţării: "Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare". Independenţa astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene.


Ce înseamnă Europa şi ce preţuim la ea ? Ce reprezintă Europa ... cultură, istorie, artă, frumos, libertate, zbucium, evoluţie, un tablou complex în care ne reinventăm la fiecare răscruce de drum. Preţuim binele, liniştea şi neliniştea care a parcurs viaţa acestui continent. Avem libertatea de a căuta în trecut experienţa binelui şi să o reconturăm în fiecare act de implicare ce ţine de bunul mers al naţiunilor ce trăiesc în Europa.


Gabriela Montoiu, Preşedinte OF PDL Bistriţa-Năsăud

Comentarii

10/05/13 10:41
Vizitator

In vorbe, politicienii declara ca Bistrita e un oras european. Faptele insa, mai ales in ultimii ani, lasa de dorit. Se vorbeste despre pluriculturalitatea, multietnicitatea, multiconfesionalitatea Bistriţei. Vorbe, vorbe, vorbe. In fapt aproape nimic din toate acestea nu se regasesc in practica. In Bistrita nu exista un centru cultural francez, englez sau german. Apoi sa nu uitam ca Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă, organizat pe principii ecumenice, care sa reflecte multiconfesionalitatea din Bistrita. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe strada Alexandru Odobescu unde urma să fie amenajat muzeul. Dupa finalizarea restaurarii cladirii, facuta sa gazduiasca muzeul, noii politicieni ajunsi la putere au schimbat destinatia cladirii, inghesuind acolo biblioteca judeteana. Astfel Bistrita a ramas fara un muzeu de arta, dar si fara o biblioteca publica la nivelul exigentelor actuale. Intre timp s-a eliberat sediul fostului Tribunal situat ultracentral, care dispunand de spatii generoase, putea sa gazduiasca mult mai bine biblioteca judeteana si chiar unul sau mai multe centre culturale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5