Fundaţia Teleki a evaluat lucrările de reconstrucţie a Bisericii Evanghelice din Jelna. Vezi stadiul lucrărilor

Întâlnirea de la Jelna a fost organizată de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi de Fundaţia Teleki, cea care îşi aduce un aport major financiar pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice din această localitate dar şi a celebrei copii a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto di Bondone, un pictor şi arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene şi predecesorul artei modern, pentru Bazilica San Pietro din Roma.
Până la această oră din cele 5 milioane de forinţi alocate de partea maghiară, aproximativ 15 mii de euro, au fost executate lucrările de sprijinre a bolţilor, de curăţire, împănare, injectarea a arcelor zidăriilor. Urmează sprijiniri pe zona exterioară, o şarpantă exterioră, iar din suma bugetată a CJ se va continua cu o completare a zidurilor, tratarea suprafeţelor de bolţi şi aşezarea unei şarpante şi învelitoare temporară în prima etapă.
La eveniment au participat primarul comunei Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca, managerul Complexului Muzeal Judeţean, Alexandru Gavrilaş, dar şi conferenţiarul Kis Lorand, restaurator. De asemenea, la ruinele din Jelna a fost prezent şi un numeros grup format din membri ai Fundaţiei Teleki, printre aceştia găsindu-se istorici, arhitecţi, pictori sau restauratori de monumente istorice.
E vorba de o vizită de evaluare a ceea ce s-a făcut până la data de 10 iunie 2017, partea maghiară anunţând faptul că Guvernul Ungariei are prins în bugetul pe 2017 suma de 5 milioane de forinţi, aceiaşi sumă de bani fiind propusă şi pentru 2018.
Potrivit unor documente păstrate de Muzeul Brukental din Sibiu, Biserica din Jelna a fost la început catolică şi purta hramul Sfântul Petru. În 1455, aici erau importante relicve creştine: fragmente din veşmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus şi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. În anul 1502, Biserica avea un steag aurit pentru procesiuni religioase. În 1558, obiectele catolice au fost vândute, biserica a devenit lutherană, s-a ridicat turnul din piatră şi s-a montat un ceas descoperire foarte importantă în Biserica Evanghelică din Jelna, ridicată în 1482 şi pictată în al doilea deceniu al anilor 1500. Pe unul din ziduri aici a fost găsită o replică fidelă a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto pentru Bazilica San Pietro din Roma. Potrivit specialiştilor, în întreaga lume mai există doar câteva astfel de picturi. Descoperirea a fost prezentată la o conferință care are loc în 18 februarie la Budapesta la Centrul de Arhitectură, ocazie cu care experții avertizează că Biserica Jelna riscă prăbuşirea, iar mozaicul rar este pe cale de a fi distrus. O asociaţie maghiară a semnalat situaţia arhitectului şef al judeţului, Biserica Jelna fiind acum în proprietatea Consiliului Judeţean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5