( Foto) Proiectul lui Alexandru Pugna prinde contur. Judeţul va avea un muzeu al satului, unic în lume

Prezent, în acest weekend la Bistriţa, ministrul secretar de stat Alexandru Pugna, de la Ministerul Culturii, a vizitat, împreună cu primarul Ovidiu Creţu, cu arhitectul şef Monica Pop şi cu managerul Complexului Muzeal – Alexandru Gavrilaş, locul unde se doreşte amenajarea Muzeului Satului din Bistriţa-Năsăud. Un prim pas pe un vis al artistului Alexandru Pugna încă din perioada în care era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, pentru conservarea patrimoniului arhitectural al satului nostru, ştiut fiind faptul că în momentul de faţă puţin emai sunt gospodăriile tradiţionale care au mai rămas în picioare.
Muzeul va fi amplasat aproape de Wonderland, sub pădure, într-o locaţie în care să nu se permită construirea de blocuri în spatele acestuia, deci foarte aproape de pădure. Proiectul este amplasarea unei biserici de lemn, în jurul căreia să fie 12 case tradiţionale din toate zonele judeţului, la fel precum Isus (biserica) are grijă de cei 12 apostoli.
Alexandru Pugna ne-a declarat că acolo unde este posibil se doreşte aducerea în spaţiu muzeal a întregii gospodării (casă, grajd, anexe) şi pe cât posibil prezenţa meşterilor populari în acest spaţiu, care să fie unul al creaţiei. „Ne dorim ca tinerii să vină să înveţe în cadrul unor tabere meşteşugurile noastre care sunt pe cale de dispariţie, de la cusut, la olărit, la sculptatul în lemn şi, de ce nu, să înveţe jocul tradiţional. În cadrul proiectului este şi amenajarea unui amfiteatru în aer liber, precum cel de la Muzeul Satului, unde să aibă loc spectacole pe diferite tematici. Sunt bucuroe spntru acest prim pas şi încrezător că împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan şi cu primarul Ovidiu Creţu, vom reuşi, prin atragerea de fonduri guvernamentale, dar şi prin finanţare europeană şi locală, să aşezăm în nemurire satul nostru tradiţional”, ne-a declarat secretarul de stat Alexandru Pugna.
Cele 10 hectare de teren urmează a fi marcate şi îngrădite de către Primăria Bistriţa, iar apoi trecute în domeniul Consiliului Judeţean. Muzeul Satului din Bistriţa-Năsăud se doreşte a fi unul din cele mai importante obiective turistice ale municipiului Bistriţa şi ale întregii regiuni, ştiut fiind faptul că în Capitală, cel mai mare număr de turişti sunt la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”. Judeţele vecine au asemenea genuri de muzee, judeţul Mureş la Reghin, Cluj – Muzeul Etnografic al Transilvaniei, la Baia Mare sunt nu mai puţin de trei muzee, la fel şi în judeţul Suceava. Judeţul nostru, deşi încărcat de tradiţii, nu a beneficiat până în momentul de faţă de un asemenea proiect, de aceea ideea lui Alexandru Pugna este una salutară, şi trebuie susţinută atât de autorităţi, cât şi de locuitorii judeţului.
Odată cu acest muzeu, judeţul nostru va fi pe harta turistică în care patrimoniul arhitectural este aşezat la loc de cinste, ca un omagiu adus înaintaşilor noştri, de pe plaiurile unde au văzut lumina zilei cei care au aşezat în opera lor identitatea noastră, Liviu Rebvreanu, George Coşbuc şi Andrei Mureşanu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5