(Foto) Maialul elevilor năsăudeni, la a 135-a ediţie

Prof. Dr. Gheorghe Pleș

Într-o superbă zi de florar, Năsăudul a găzduit astăzi, o nouă ediție a Maialului Elevilor Năsăudeni. Tradiționala coloană a elevilor îmbrăcați în frumoase costume populare, formată în curtea școlii organizatoare - Colegiul Național „George Coșbuc”, s-a pus în mișcare în acorduri de fanfară, la ora 11.

            O numeroasă asistență formată din părinți, bunici, absolvenți din anii anteriori sau de acum câteva decenii, precum și spectatori veniți din localitățile învecinate sau din depărtări, au răsplătit cu aplauze strădania elevilor de a omagia portul nostru popular.

            Demn de apreciere este și atașamentul, puterea exemplului și capacitatea de mobilizare a cadrelor didactice, cu deosebire doamnele profesoare diriginte și învățătoare. Lor li s-au alăturat și doamnele educatoare ale Grădiniței cu orar prelungit care alături de doamna director Cristina Giurebe, colaborând cu familiile preșcolarilor, au reușit să creeze un moment impresionant integrând în coloană, un grup de prichindei echipați și ei, ca și domniile lor, corespunzător.

         În fața sediului Primăriei cei peste 400 de participanți la paradă au fost aplaudați de Primarul orașului, Domnul profesor Mircea Nicolae Romocea, însoțit de cei mai apropiați colaboratori. Domnul Ionuț Nistor, Directorul Casei de Cultură ”Liviu Rebreanu” a prezentat pe rând, toate instituțiile școlare care au constituit grupuri de elevi încostumați, pe măsură ce reprezentanții acestora ajungeau în fața elegantului edificiu al Primăriei.

            A fost respectată și cutuma secvenței demonstrative a unor dansuri din repertoriul ansamblurilor: Romana și  Grupul de dansatori fete, respective băieți de la Colegiul Național „George Coșbuc”; Mugurașul de la Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" și de la Colegiul Economic, în această ordine.

            Au mai defilat și membrii formațiilor artistice ale Clubului copiilor - director profesoara Dorina Buia și ai Ansamblului folcloric „Someșana” al Casei de cultură „Liviu Rebreanu”.

            Coloana a fost încheiată de omogena delegație a Colegiului Silvic „Transilvania”, în frunte cu domnul director Cristian Cosma, într-un superb costum codrenesc; apoi s-a intrat în Sala Casei de Cultură.

            Peste Piața Unirii s-a așternut liniștea, cei prezenți apreciind reușita deosebită a acestei prime părți a Maialului elevilor - 2018.

            A fost exprimată și speranța că, în 2019, pe scenă, pe platou și pe coridoarele Colegiului, va răsuna și clinchetul, impresionant altă dată, al „zdrăngăneilor de la opinci”.

            Invitat de directorul organizator - doamna profesoara Anca Mariana Cârcu -  pe scena Casei de Cultură, primarul Mircea Romocea a felicitat conducerea Colegiului, profesorii diriginți și elevii din toate școlile participante, ca și pe părinți, pentru implicarea tuturor.

            De asemenea, a subliniat importanța Maialului ca element definitoriu al identității Năsăudului școlar și a informat audiența asupra modului în care vor fi stimulați elevii cu rezultate deosebite în concursurile școlare, ca și cei care au prezentat astăzi, costumele cele mai valoroase.

             Doamna director Cârcu, elegantă ca întotdeauna, ne-a surprins mai întâi prin frumusețea costumului său popular din Subzona Năsăud, precum și prin incursiunea în istoricul Maialului elevilor năsăudeni.

            În continuare, a înmânat microfonul doamnei profesoare de istorie Floare Vaida, care a prezentat conjunctura istorică a deceniului al șaptelea din secolul al XIX-lea în care, prin eforturi extraordinare încununate de succes, fruntașii năsăudeni ai timpului au reușit să recupereze averile grănicerești, convertindu-le în instituții școlare puternice, cărora le-au construit edificii funcționale și durabile, precum și în peste 3000 de burse pentru studenți.

            Apoi, împreună cu doamna profesoară Gabriela Sermeșan au declanșat Secvența de premiere a Costumelor și a laureaților concursurilor școlare.

            Va urma cea de a treia secvență - artistică de această dată, nelipsită din tradiția acestei frumoase manifestări: recitaluri susținute de ansamblurile școlilor participante și evoluții ale formațiilor Clubului Copiilor.

            Începând cu ora 16.00, va debuta pe Platoul Colegiului ”George Coșbuc” o manifestare originală, dedicată absolvenților de odinioară, intitulată ”Întâlnirea Generațiilor Năsăudene, 1985 - 1995”.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5