Fondurile europene dedicate silviculturii, „o batjocură”

Ing. Gabriel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România, consideră că fondurile alocate silviculturii prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 sunt insuficiente şi nu respectă ponderea de 30% prevăzută în legislaţia europeană. Acesta  solicită Ministerului Agriculturii ca 3 miliarde euro să fie alocate silviculturii, iar măsurile de sprijin să fie incluse într-o singură măsură.

Vâzând Programul Naţional de Dezvoltare Rurală proiectat de Ministerul Agriculturii, care este Autoritatea de Management, m-am documentat despre legislaţia europeană şi cum trebuia făcut un astfel de program. (...) Toate măsurile pe care le prevede legislaţia europeană pe linie silvică şi, în paralel, ce este în PNDR, este aproape zero.

Rezumând din legislaţia europeană, finanţarea în sectorul forestier se va face în proporţie de 90% prin măsurile de dezvoltare rurală. Păi noi dacă pierdem PNDR, e clar că silvicultura nu va mai fi finanţată. Prin PNDR, statele membre sunt obligate să cheltuiască cel puţin 30% din contribuţia totală pe FEADR pentru atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea acesteia, precum şi chestiunile de mediu”, a prezentat Stanciu, în cadrul unei dezbaterii legate de proiectul noului Cod Silvic.

Potrivit acestuia, ar trebui să existe o singură măsură care să acopere toate tipurile de proiecte din silvicultură, iar nu să fie „amestecate” cu agricultura, fapt care face ca domeniul silvic să fie finanţat cu zero lei.

Din 8 miliarde euro alocate pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, silvicultura are 200-300 milioane euro, restul totul merge către agricultură, în afară de 10 miliarde care reprezintă sprijin direct pe suprafaţă. (...)

PNDR 2014-2020 nu finanţează practic nimic în domeniul silviculturii, nu alocă minimum de 30% , cu sub 4% din fondurile alocate”, a punctat Stanciu.

***

Şi preşedintele ASFOR, Nicolae Ţucunel, a reclamat sumele mici destinate finanţării proiectelor din domeniul silvic, asta deşi cifra de afaceri a firmelor din domeniul lemnului unt estimate la circa 7 miliarde euro, dublu faţă de cele din sectorul agricol.

Pădurea are un ciclu de viaţă de 100 ani. În agricultură, dacă s eîntâmplă ceva greşit, într-un an de zile poţi repara. În pădure, dacă greşim, greşim definitiv. Domeniul acesta merită mai mult”, a menţionat Nicolae Ţucunel.

***

De cealaltă parte, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Silvicultură, Doina Pană, a precizat că a avut deja o întâlnire pe această temă cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Cred că armele cele mai importante sunt vocea dumneavoastră şi nişte preconcluzii ale Băncii Mondiale, care a făcut un studiu. Aceste preconcluzii mă vor ajuta mult în susţinere. Probabil că o să-l luăm pe premier ca şi arbitru. Eu îl înţeleg şi pe domnul Constantin că are alt domeniu, şi pe dânsul îl interesează pomicultura, şi tinerii fermieri. Toţi aceşti bani, când te uiţi, nicăieri nu sunt suficienţi, nu sunt câţi ar trebui, dar suma care vine înspre păduri trebuie să fie mai mare. Am să fac eforturi mari în sensul ăsta”, a declarat ministrul Pană.

***

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană a participat sâmbătă la o dezbatere pe tema Codului Silvic şi a legislaţiei subsecvente. La evenimentul organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud au mai participat directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Adam Crăciunescu, preşedintele  Asociaţiei Administratorilor de Păduri, Gabriel  Stanciu, preşedintele ASFOR, Nicolae Ţucunel, membrii Comisiei Parlamentare pentru Agricultură, şefi ai ocoalelor silvice, proprietarii de păduri, precum şi reprezentanţi ai societăţilor de prelucrare a lemnului.

              

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5