Noutăţi editoriale

Folclorul Ţării Năsăudului

de Liviu Păiuş

Zilele trecute, Editura Napoca Star a scos de sub tipar volumul „Folclorul Ţării Năsăudului”, semnat de Liviu Păiuş, o piatră puternică în Cetatea Rodnei, un nume-reper al folclorului năsăudean.

Volumul de faţă este de mare amploare, concepţie şi rigurozitate, cuprinzând creaţii folclorice de la Mocod până la izvoarele Someşului Mare, un compendiu al folclorului transilvan.

Prefaţa este semnată de prof. dr. Vasile V. Filip, care face o scurtă prezentare a autorului ce a pornit cu hotărâre pe calea scoaterii la lumină a rezultatelor pasiunii şi strădaniilor sale de o viaţă ca dascăl în Cetate, care numai în anul 2003 a scos patru cărţi referitoare la specificitatea monografică a zonei sale de origine, Rodna. Pe drept cuvânt, anul 2003 poate fi numit „Anul Păiuş”.

Volumul de faţă este la numărul 9 şi este prezentat pe genuri şi specii, continuând un ajutor de preţ pentru viitorii cercetători ce au la îndemână o adevărată bibliotecă organizată după toate regulile biblioteconomice.

Liviu Păiuş a săltat pe o treaptă superioară bazinul superior al Someşului Mare, deschizând calea spre alte realizări folclorice şi în alte zone ale ţării.

Pentru scrierea acestui volum, autorul a consultat o vastă bibliografie, consultând peste 380 de lucrări de folcloristică năsăudeană, unele documente datând de la 1740-1750, sub genericul „Folclor vechi românesc”.

Deci, volumul de faţă acoperă aproape 300 de ani de creaţie folclorică în ţinutul năsăudean.

Prin scrierile sale, Liviu Păiuş dovedeşte un nivel cultural înalt, competenţă profesională, mobilitate şi capacitate de selectare a informaţiilor printr-un mare efort de căutare pe o perioadă de două decenii.

Autorul rodnean, un pătimaş iubitor al cărţii, un onest iubitor de oameni, un romantic rătăcitor în sacra lume a cuvântului şi un lucid slujitor al acestuia, scoate în evidenţă exigenţele vieţii în colectivitate, fundamentând formulări ce particularizează această zonă.

Răsfoind cele peste 600de pagini ne convingem că folclorul s-a născut odată cu fiinţa umană şi se cuvine să-l păstrăm.

Cuvântul este conceput de genuri şi forme de creaţie, mentalitatea grănicerească, creaţii de dragoste, de dor, de jale, creaţii pastorale, de cătănie, de război, ritualuri, balade, legende vitejeşti sau fantastice şi alte elemente de folcloristică năsăudeană şi nu numai, o imagine mozaicală a mediului folcloric someşan într-o zonă a legendelor.

Cartea semnată de Liviu Păiuş este prima de acest fel din ciclul creaţiilor folclorice ce face parte din patrimoniul culturii româneşti, o dovadă că folclorul nu şi-a secătuit izvoarele de creaţie, iar Ţara Năsăudului are intacte izvoarele spirituale.

Ioan Mititean 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5