Foaia Persoanelor Vârstnice

 

Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii – 2012

Să îmbătrânim activ!

 

          Anul 2012 – anul european al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii sună frumos într-o lume tot mai stresată şi îngrijorată de ziua de mâine. Această acţiune are ca scop principal participarea activă a vârstnicilor la activităţi sociale, economice, culturale, educative, sportive.

          Exista temerea că generaţiile mai în vârstă pot deveni o povară pentru tineri, nimic mai fals. Conceptul de îmbătrânire activă trebuie să devină element de cultură naţională bazată pe o societate a tuturor vârstelor.

          Acest concept se dezvoltă cu paşi mici de către asociaţiile de pensionari şi cu paşi calculaţi de stat, dar nu prin închiderea de spitale, nu prin îngrădirea dreptului la muncă al pensionarilor, nu prin scăderea ritmului de dezvoltare economică, nu prin tratarea vârstnicilor ca un balast social. Tineretul are nevoie, de asemenea, de locuri de muncă în funcţie de gradul de pregătire, are nevoie de crearea de programe de educaţie, de elaborare a unei politici economice realistă. Să nu uităm că trebuie să gândim pozitiv.

          Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice Bistriţa-Năsăud a căutat, prin acţiunile făcute, să traducă în fapte conceptul de „îmbătrânire activă”.

          Există un „Club al pensionarilor” unde se desfăşoară zilnic activităţi de şah, table, rummy. Periodic se desfăşoară activităţi de recreere, socializare, întâlniri pe diferite teme pentru pensionarii care vor să petreacă clipe plăcute alături de alţi pensionari.

          De asemenea, s-au realizat excursii la Băile Figa, transportul şi intrarea gratuită, acţiune sprijinită de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria Beclean. S-au mai organizat excursii la Piatra Fântânele şi Prislop, lângă Haţeg, având sponsor Comelf SA Bistriţa.

          Fundaţia Lions Club Bistriţa a sprijinit realizarea unui concurs de şah cu premii, a organizat un joc de şah simultan în Piaţa M. Eminescu, cu care ocazie s-au amplasat aici trei mese şi scaune de piatră pentru a fi folosite de pensionari la jocul de şah.

          Pentru ca pensionarii să se deprindă cu calculatorul, am realizat un început, cu sprijinul d-lui primar Ovidiu Creţu, am primit un calculator, urmând să mai primim calculatoare, pentru a putea organiza cursuri de iniţiere pentru folosirea calculatorului de către pensionari. Astfel, pensionarii vor putea ţine legătura cu fiii şi nepoţii plecaţi în alte ţări, să-şi redacteze singuri poeziile, poveştile.

          Trebuie să depăşim obstacolele puse de voie sau de nevoie de către guvernanţi, să demonstrăm că putem ajuta, ajutându-ne să arătăm că bătrâneţea este o etapă firească a vieţii.

Vicepreşedinte C.J.P.V.,

Suciu Zoltan

 

Sfaturi deosebit de utile pentru pensionari şi toţi ceilalţi de vârsta a treia şi a patra

 

          Vine toamna cu ploile şi furtunile ei, prevestind îngheţata iarnă.

          Aşa cum ne pregătim din timpul verii, şi în special al toamnei, pentru a întâmpina vicisitudinile iernii, tot aşa fiecare ar trebui să se pregătească din timp pentru a putea suporta cu stoicism vicisitudinile vârstei a treia şi a patra.

          Din bătrâni multe învăţături au avut darul de a ne pregăti pentru această perioadă.

- Fapte bune pentru zile negre sau – Bani albi pentru zile negre.

- Cum îţi aşterni aşa vei dormi.

- Nu da pasărea din mână pe cea din gard.

- Paza bună trece primejdia grea.

          Vârsta a treia şi a patra nu este o povoară de nesuportat pentru cei care s-au pregătit din timp pentru a trece cu bine peste această perioadă a vieţii.

          Pregătirea începe din tinereţe şi constă într-o multitudine de activităţi care să aibă ca finalitate trecerea cu uşurinţă peste greutăţile vârstei a treia şi a patra.

          Dintre acestea amintim:

- păstrarea sănătăţii fizice şi mentale, sănătate care se menţine printr-un mod de viaţă sănătos şi o alimentaţie sănătoasă, renunţându-se la obiceiurile şi viciile care în timp ne ameninţă sănătatea şi deschid larg uşa bolilor grave care se agravează în perioada vârstei a treia şi a patra;

- respectarea regulilor morale ale comunităţi, precum şi cele ale cultului pe care îl practicaţi;

- faceţi numai fapte bune şi rugaţi-vă neîncetat;

- adoptaţi o gândire pozitivă;

- menţinerea unei vieţi sociale active;

- pregătirea continuă care îţi asigură un venit corespunzător pentru a duce o viaţă sănătoasă şi demnă;

- asigurarea unor rezerve în bani şi bunuri la care să puteţi apela în cazuri de criză şi în situaţii neprevăzute;

- respectarea obligaţiilor legale pe toată perioada vieţii pentru a putea beneficia de o pensie din care să-ţi poţi asigura un trai decent;

- evitarea oricăror situaţii litigioase;

Pentru îndrumarea tuturor celor care sunt în perioada vârstei a treia şi a patra, precum şi a celor care se pregătesc pentru această perioadă prin specialiştii noştri specializaţi pe diferite teme juridice vă vom informa cu principalele aspecte de care trebuie să se ţină seama pentru a preveni situaţiile litigioase, iar dacă acestea au apărut, să vă recomandăm modalităţile cele mai simple şi eficiente pentru a le rezolva şi pentru a evita urmările neplăcute ale acestora, la rubrica noastră SFATURI JURIDICE.

          Pentru cei care au situaţii litigioase în derulare sau vor să încheie unele acte şi doresc să prevină situaţiile litigioase, Asociaţia Judeţeană Bistriţa-Năsăud a Pensionarilor şi Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice acordă pensionarilor, care sunt membri cotizanţi ai acestor organizaţii, consultaţii gratuite în fiecare zi de luni, între orele 12-13.

          Pentru cazurile mai deosebite se vor face programări şi în alte zile.

          Pentru informaţii şi detalii ne puteţi contacta la tel….. – preşedintele Asociaţiei Bistriţa-Năsăud a Pensionarilor, ing. Suciu Zoltan; consilier juridic – Chira Ioan

 

Doar două catrene

de Elis Râpeanu

 

Eroii

 

Au apărat şi dealul şi fântâna

O brazdă de pământ la piept îi strânge

Se-nclină cerul încălzind ţărâna

În care cresc biografii de sânge.

 

Îmi naşti mereu clipa

Mamei

 

Ai stat la rădăcina clipei mele

S-o naşti, s-o-nalţi pe curcubeul vieţii,

Când zorii sting puzderia de stele

Mă naşti mereu din roua dimineţii.

 

Cugetări

 

* Nu îndatoreşti pe cineva legându-i ochii pe drumurile primejdioase.

* Să nu te zemi de primejdia însăşi, ci să bagi de seamă ceasul când te poate atinge!

* Asociaţiile şireţilor s-ar desface de la sine când n-ar mai fi nimeni de înşelat.

 

Sfaturi pentru gospodine

(Reţete la borcan)

 

Pastă de fasole

Ingrediente: 1 kg fasole boabe, 1 kg ceapă, 15 gogoşari roşii, 250 ml ulei, 6 foi de dafin, 500 ml suc de roşii, sare, piper.

          Mod de preparare: Fasolea se alege, se spală, se lasă la înmuiat în apă rece timp de 8 ore, apoi se schimbă apa şi se fierbe bine, împreună cu foi de dafin şi sare. Cepele se curăţă şi se taie felii subţiri; la fel şi gogoşarii. Se trec împreună prin maşina de tocat şi se călesc în uleiul încins. Se adaugă fasolea scursă, sucul de roşii şi se lasă să fiarbă până se obţine o pastă omogenă. Se adaugă sare şi piper după gust şi se pune pasta în borcane care se leagă cu celofan sau se acoperă cu capac.

 

Sos mozaic

Ingrediente: 8 kg roşii, 1,5 kg ardei capia, 500 g morcovi, 300 g ceapă, 1 ţelină, 1-2 rădăcini de păstârnac, 1-2 rădăcini pătrunjel, 500 ml ulei mărar, pătrunjel verde, sare, 1-10 boabe de piper negru măcinat.

          Mod de preparare: Legumele şi zarzavaturile se curăţă şi se spală. Din roşii se prepară un suc mai scăzut. Zarzavaturile se taie bucăţi sau se dau pe răzătoarea mare şi se înăbuşă în ulei, adăugând, din când în când, puţină apă. Dacă se doreşte un sos mai fin, zarzavatul se pasează prin sită. Se amestecă apoi compoziţia cu sucul de roşii, sare, piper, după gust şi verdeaţa tocată; se lasă să fiarbă până scade la o treime.

          Dacă zarzavaturile au fost pasate, se toarnă sosul fierbinte în sticle. Acestea se închid cu dopuri sau cu căpăcele care au fost fierte 15 min. şi se sterilizează 15-20 de min. Se învelesc în pături până a doua zi. Dacă zarzavaturile au fost înăbuşite, se toarnă în borcane calde care se sterilizează 10-20 de minute.

 

Ciuperci înăbuşite

Ingrediente: 3 kg ciuperci, 200 ml ulei, 3-4 cepe, sare, piper.

          Mod de preparare: Ciupercile se curăţă, se spală bine şi se taie bucăţi. Se sărează, piperează, se adaugă ceapa tocată mărunt şi se înăbuşă în ulei până se înmoaie. Cât sunt fierbinţi se pun în borcane care se astupă cu celofan pus în două sau capace şi se sterilizează 60-90 de minute.

 

Vinete murate

Ingrediente: 5 kg vinete potrivite, 5 pahare cu frunze de ţelină tăiate mărunt, 3 pahare frunze de pătrunjel şi mărar, 250 g usturoi, 7 linguri sare, 5 l apă, ardei iute după gust.

          Mod de preparare: Se spală vinetele, se îndepărtează codiţele şi se crestează pe lungime în fâşii de 4-5 cm. Se ţin 7-10 min. în apă clocotită cu sare, apoi se pun într-o strecurătoare şi se ţin 20-30 de min. în apă rece; se lasă să se scurgă pe o planşetă înclinată. Între timp se opăresc frunzele de ţelină 3-5 min. în apa care clocoteşte, se scot şi se lasă apoi să se răcească. În apă se pune sarea şi se mai dă un clocot. Pătrunjelul şi mărarul tocate se amestecă cu usturoiul pisat, ardei iute şi sare după gust şi, cu acest amestec se umplu, prin crestături vinetele. Se aranjează apoi vinetele în borcan, peste ele se toarnă saramura răcită şi se apasă cu un fund de lemn şi o greutate. Borcanele se leagă cu celofan sau se pun capacele şi se ţin câteva zile într-un loc mai cald peste 18-20 grade C, după care se păstrează în locuri răcoroase.

 

Dovlecei picanţi

Ingrediente: 1 kg dovlecei, 1 kg ardei capia, 250 ml ulei, sare.

          Mod de preparare: Se curăţă dovlecii de coajă, se scobeşte miezul şi se taie bucăţi potrivite, care se înăbuşă în ulei. Se iau de pe foc, se lasă să se răcească şi se taie mărunt. Se adaugă ardeii graşi (capia), copţi, curăţaţi de pieliţă şi tocaţi mărunt şi se sărează după gust. Se pune amestecul în sticle sau borcane care se sterilizează circa o oră. Se servesc cu ceapă tăiată peştişor şi oţet.

          Credem că încă mai aveţi cu ce încerca propunerile prezentate. Succes!

 

O sărbătoare de, şi pentru suflet

 

          Ziua de 1 octombrie, zi în care au fost sărbătorite şi la Bistriţa, atât Persoanele Vârstnice în ziua lor Internaţională, dar şi „Familiile de Aur”, mi-a prilejuit să discut cu câteva doamne şi câţiva domni care s-au bucurat de onoarea de a fi felicitaţi de primarul municipiului, Ovidiu Teodor Creţu, de alte persoane oficiale, cum au fost şi consilierul municipal Constantin Rus, directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, care i-au omagiat deopotrivă pe vârstnici, dar şi pe cei care au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

          Tocmai acest subiect l-am abordat succint cu câteva doamne şi domni care au fost sărbătoriţi într-o atmosferă deosebită şi cărora - 32 de perechi - domnii Ovidiu Teodor Creţu, Ioan Fechete, Tănase Someşan, Constantin Rus le-au adresat cuvinte emoţionante pornite din inimă.

          Am vorbit, le-am cerut părerea despre momentul în sine familiei Manciu, familiei Măierean, doamnei Florica Bălan, doamnei Margit Peter, doamna Candina şi care, în esenţă, au subliniat următoarele: „Este absolut frumos, deosebit, ca în onoarea noastră, a celor care am împlinit 50 de ani de convieţuire, să se organizeze o astfel de manifestare, o astfel de adevărată sărbătoare la care au participat şi cele 32 de perechi, dar şi alte persoane vârstnice, semn că şi reprezentanţii noştri cu funcţii de răspundere în municipiu ne apreciază încă şi în cuvinte alese a fost subliniat faptul că, la împlinirile Bistriţei de azi o contribuţie importantă şi-au adus şi cei în vârstă dintre care unii sunt prezenţi la această manifestare. E bine că încă şi noi, cei în vârstă, suntem preţuiţi, ni se recunoaşte contribuţia, atât cât am avut-o şi mai ales se vorbeşte despre acest lucru, iar cei tineri nu trebuie să uite că şi părinţii şi bunicii lor au trăit şi au făcut ceva pentru Bistriţa. Normal că şi suma de bani primită, deşi nu este una mare, reprezintă un gest deosebit şi pentru noi, cei din „familiile de aur” gestul contează mai mult decât orice. Spectacolul, romanţele, dansurile populare, muzica, totul a  întregit minunat după masa şi credem că mulţi dintre cei prezenţi au ştiut să înainteze în vârstă, mai mult decât frumos”.

          Am ascultat cuvintele celor cu care am dialogat şi am simţit în vorbele lor şi emoţie şi căldură şi recunoştinţă şi am avut convingerea să cred cu putere că se adevereşte că „cine nu are bătrâni să-şi cumpere” şi mai ales să-i preţuiască pentru că în foarte multe locuri şi pe diverse trepte ale evoluţiei umane „sfaturile bătrânilor” au fost benefice pentru luarea unor decizii valoroase, cu impact benefic pentru obşte.

          Am trăit împreună cu persoanele vârstnice, între care mă număr cu mândrie, un sentiment că atunci când ţi se recunosc, chiar şi puţinele merite pe care le-ai avut în viaţă ai fost, după puteri, util obştii în care ai muncit şi ai trăit. Normal că doamne şi domni, ca cele şi cei cu care am vorbit, ca şi toţi cei prezenţi la momentul sărbătoresc pomenit, se numără printre cei care au ars vâlvătaia şi nu au fumegat doar la locurile lor de muncă. Gânduri alese şi preţuire tuturor celor aflaţi la vârsta alesului respect.

Adrian L. Mănarcă

 

Mânăstirea Salva şi sfinţii năsăudeni

 

          Cu ceva timp în urmă am avut deosebita bucurie sufletească când împreună cu prietenii din Societatea „Speranţa Reînviată” am fost „Pe urmele lui George Coşbuc” şi printre altele am avut şi revelaţia descoperirii Mânăstirii de la Salva, care aflată încă în edificarea unor construcţii destinate a găzdui multele activităţi ce sunt preconizate a se desfăşura în această minunată Casă a Domnului, ne-a oferit imensa bucurie de a descoperi o superbă biserică, cu o pictură extraordinară, cu culori pastelate, liniştitoare, ce încântă privirea cu un iconostas încântător ce împodobeşte Sfântul Altar, am văzut, aşadar, o biserică, repet, superbă, în care vor fi ridicate rugăciuni şi în neuitarea Sfinţilor români năsăudeni Atanasie Todoran, Vasile din Telciu, Grigore din Zagra şi Vasile de la Mocod, canonizaţi şi urmând a fi prăznuiţi în data de 12 noiembrie.

          Mucenicii Atanasie Todoran, Vasile Dumitru Apopii, Mani Grigore şi Vasile Oichii, care au fost martirizaţi la Salva, în locul numit „La Mocirlă” în 12 noiembrie 1763, în loc vecin cu actuala Mănăstire, a cărei Hram iniţial a fost Izvorul Tămăduirii şi al doilea Hram va fi nemuritor şi el, ducând în eternitate şi Sfinţii Năsăudeni.

          Cei patru Sfinţi Năsăudeni au fost martirizaţi, spânzuraţi, decapitaţi şi traşi pe roată pentru că au luptat apărând „Legea românească” pentru că la sfârşitul sec. al XVIII-lea otomanii au pierdut Transilvania, care nu a fost niciodată paşalâc, pe care au cedat-o Austriei catolice.

          Aceasta înlocuieşte din administraţie pe calvini şi i-a impus ca noi stăpâni în Ardeal pe catolici, care prin Diplomele Împăratului Leopold i-au trecut sau au vrut să-i treacă cu forţa pe români la catolicism, născându-se astfel în zonă o nouă religie pentru a rupe liantul unirii românilor – ortodoxia, născându-se din pohte de stăpânire a zonei greco-catolicismului. Cartea părintelui profesor Nicolae Feier din Bistriţa, dedicată tocmai Sfinţilor Năsăudeni şi intitulată „Sfinţii români: Atanasie Todoran, Vasile din Telciu, Grigore din Zagra şi Vasile din Mocod” este o excepţională pledoarie pentru adevărul istoric pentru continua luptă a românilor pentru păstrarea credinţei strămoşeşti pentru adevărul de necontestat ce ne vorbeşte răspicat că noi, românii, ne-am născut creştini şi păstrăm dintotdeauna „Dreapta Credinţă”.

          Şi pentru a sublinia personalitatea simbol a lui Atanasie Todoran, Atanasie înseamnă Înviere, reproduc textul aparţinând cronicarului Gyorgy Retegy, care consemna la 1764 un adevăr de necontestat al personalităţii lui Todoran, a lui Dănilă, care la 104 ani înţelegea să lupte din toată fiinţa pentru credinţa sa.

          „În ţinutul Bistriţei, între bieţii români buimăciţi, au prins pe mulţi, pe unii i-au bătut cu vergile, pe alţii cu bâta, pe unul l-au tras în ţeapă, pe altul l-au spânzurat, la al patrulea i-au tăiat capul, pe al cincilea l-au tras pe roată. Se zice că acesta din urmă era de 104 ani (până la 74 de ani fusese ofiţer în oastea Moldovei – n.n.) şi nu-i acuzat de altceva decât că în vara trecută (mai 1763) pe când generalul Buckow cu episcopul unit (greco-catolic) Petru Aron, din Bistriţa, a venit între ei, s-a produs o mare tulburare şi atât generalul, cât şi vlădica au fost siliţi să plece de acolo fugind. Se zice că acest bătrân s-a dus la vlădica şi i-a spus: Fiul meu, de unde eşti? Acesta i-a răspuns că de la Blaj. Dacă eşti de la Blaj şi împărăteasa ţi-a dat domeniu, du-te acolo, stai liniştit, nu ne mai tulbura pe noi în credinţa noastră! După aceasta l-a luat de mână pe vlădică şi l-a condus o bucată de loc, pentru ca mulţimea tulburată să nu năvălească asupra lui. Moşneagul, care la vârsta de 104 ani a fost zdrobit pe roată pentru credinţa sa se numea Tănase Todoran din Bichigiu”.

          Sunt şi aceste lucruri şi multe altele care se pot afla şi la Mânăstirea de la Salva, înfiinţată în anul 1994 din iniţiativa pr. Paroh Dumitru Morar şi a sătenilor, iar „lelea Varvara” şi-a dăruit pământul pentru această măreaţă lucrare despre care vorbeşte aşezat, molcom, dar cu simţită mândrie stareţa, monahia Emanuela Moisa, care năzuieşte nădejdea că prin ajutorul Bunului Dumnezeu şi a Sfinţilor Năsăudeni şi acest Sfânt Locaş va înlocui prăpădul împotriva ortodoxiei, a bisericilor româneşti înfăptuit de generalul Buckow la porunca mai marilor de la Viena.

          Un minunat loc de pelerinaj, o oază de linişte şi de frumuseţe pe care obştea de aici doreşte să o transforme într-o „gură de Rai” vrednică de Grădina Maicii Domnului. Să aibă putere şi sprijin de la adevăraţii creştini din zonă şi nu numai.

Adrian L. Mănarcă

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5