Florin Sandu Simionca: Am pregătit un portofoliu de proiecte europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020

Finanţările Uniunii Europene au dat o şansă satului românesc, îmbucurător fiind faptul că primarii au ştiut să profite de această oportunitate.

          Autorităţile locale din Budacu de Jos sunt pregătite şi pentru lansarea noului exerciţiu financiar 2014-2020, în portofoliu fiind elaborate documentaţiile pentru accesarea fondurilor rezervate dezvoltării zonei rurale. Primarul Florin Sandu Simionca susţine că a analizat deja draftul noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru a evalua modul în care oportunităţile de finanţare vor putea fi folosite pentru a rezolva o serie de probleme ale comunităţii, fie că ne referim la reţeaua de canalizare, la restaurarea unor monumente istorice sau la modernizarea drumului (la momentul acesta judeţean) care asigură legătura între Buduş şi Şieu.

          “După cum am văzut primul draft al PNDR 2014-2020, vor exista finanţări şi pentru monumentele istorice, proiecte cu o valoare de circa un milion şi jumătate de euro. Noi vom propune Biserica din Budacu de Jos, unde am reabilitat ceva, dar nu suficient şi Turnul de la Jelna. Doar Biserica din Jelna, ruina, a fost preluată de către Consiliul Judeţean, şi am înţeles că există o alocare de 500.000 lei. Lucrările la Turnul Bisericii Evanghelice din Jelna vom încerca să le prindem pe un astfel de proiect integrat, pe fonduri europene”,  anunţă edilul comunei.

          Tot printr-un proiect finanţat prin viitorul PNDR este programată şi modernizarea unui tronson de drum, dintre Buduş şi Şieu. Drumul traversează, pe porţiuni mai scurte sau mai lungi,  patru comune, şi anume Budacu de Jos, Cetate, Mărişelu şi Şieu. În plus, este vorba despre un drum judeţean.

          “Am vorbit cu ceilalţi colegi primari, să vedem, poate putem accesa un proiect integrat, dacă vom putea declasifica drumul judeţean în drum comunal.  Proiectul ar putea fi depus printr-o asociaţie de dezvoltare intercomunitară. Nu am făcut deocamdată niciun pas, aşteptăm să vedem formula finală a PNDR. Dacă vom avea punctaj mai mare prin ADI, le-am spus: haideţi să ne unim, putem obţine patru milioane de euro. Din estimări, acel drum va cost în jur de 2 milioane euro, cealaltă sumă va rămâne pentru celelalte comune, pentru a rezolva alte probleme ale comunităţilor”, menţionează Florin Simionca.

          Între timp, proiectele europene aflate diferite stadii de implementare îşi continuă parcursul…

 

Lucrările de prevenire a inundaţiilor au debutat la începutul verii

          Autorităţile locale din Budacu de Jos au în derulare un proiect  finanţat prin PNDR, submăsura 125 c, în valoare de 1,5 milioane euro, care va conduce la regularizarea a peste 9 kilometri de curs de apă, torenţi din Jelna, Monariu.  Potrivit edilului comunei, ordinul de începere a lucrărilor de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor a fost dat în luna iunie. 

          Pentru Centrul de Informare Turistică, proiect în valoare de aproximativ 200.000 euro şi finanţat prin Măsura 313, încă nu a fost dat ordinul de începere a lucrărilor. Administraţia locală a finalizat procedura de achiziţii publice, însă se aşteaptă un aviz de la Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Satu Mare. Imobilul va fi edificat în localitatea Jelna, la parter va avea ca destinaţie Centrul de Informare Turistică, iar la etaj vor fi amenajate două săli de grupă de grădiniţă.

În faţa Bisericii din Jelna va fi amenajat un parc, tot prin fonduri europene

          Nu mai puţin de 65.000 euro (fără TVA) vor fi folosiţi pentru amenajarea unui parc în faţa bisericii noi din Jelna. Vorbim depsre o suprafaţă de 44 ari care va avea o cu totul altă înfăţişare după implementarea proiectului finanţat prin FEZDR “Bârgăi-Călimani”.

          “Luni vor începe lucrările, iar parcul va arăta foarte frumos. Proiectul prevede o fântână arteziană, un loc de joacă pentru copii, alei, băncuţe, pavaje. Va fi o lucrare foarte frumoasă”, dă asigurări primarul Florin Simionca.

          De oprtunităţile de finanţare oferite de Grupul de Acţiune Locală “Bârgău-Călimani” au profitat şi o serie de întreprinzători privaţi, fie că ne referim la construirea de pensiuni agroturistice sau de instalarea unor tineri fermieri în localitate.

          Drumurile agricole au fost modernizate prin Măsura 125 B

          Lucrările realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 125 – “Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”, au fost recepţionate încă de anul trecut. În fapt, au fost modernizaţi 9,8 kilometri de drum de hotar în satele Budacu de Jos, Buduş, Jelna şi Simioneşti, fie prin aplicarea unui covor asfaltic, fie prin tratamente bituminoase, valoarea proiectului fiind de 1,5 milioane euro.

          Încă de anul trecut, agricultorii din Budacu de Jos au acces spre terenuri pe asfalt, lucru care, în lipsa finanţărilor europene, nici nu putea fi gândit.

Canalizare la Jelna şi modernizări de străzi, prin  Programul Naţional de Dezvoltare Locală

          Primăria  Budacu de Jos beneficiază de două finanţări prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cunoscut drept Oronanţa 28/2013.

          “Suntem în faza de proiectare şi, probabil, anul acesta vom face achiziţia publică pentru reţeaua de canalizare de la Jelna, o lucrare de 1,260 milioane euro, potrivit estimărilor. Vom vedea ce va ieşi după achiziţia publică. Deocamdată, pentru documentaţia tehnică am primit 150.000 lei, finanţarea consistentă urmând să vină în perioada următoare”, explică edilul comunei Budacu de Jos.

          Un alt proiect vizează modernizarea străzilor din Buduş, investiţie care va finalizată în acest an, şi a drumului comunal 7 B. Astfel, din intersecţia cu Monariu şi până la Simioneşti, pe un tronson de 1,8 kilometri, a fost deja turnat primul strat de asfalt, urmâns să fie realizate şanţurile etc.

Aquabis va realiza aducţiunea de apă potabilă pentru Budacu de Jos

          Comuna Budacu de Jos nu a fost inclusă în Master Planul de apă şi apă uzată, şi asta pentru că nu se încadrează în acel criteriu al populaţiie, în sensul că nu sunt aglomerări de 2000 locuitori. În aceste condiţii, au fost căutate soluţii prin alte programe de finanţare.

          Într-o primă etapă, SC Aquabis SA va realiza conducta de aducţiune pentru Budacu de Jos şi Cetate. „Va fi montat un bazin în Dealul Jelnii, pentru a alimenta cu apă localităţile Budacu de Jos, Monariu, Simioneşti. (…) În ceea ce priveşte canalizarea, pentru Jelna vom merge pe Ordonanţa 28, în timp ce pentru celelalte sate ne gândim la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Avem deja pregătit studiul de fezabilitate”, precizează primarul Simionca.

***

Comuna care pune preţ pe viitorul copiilor        

          Primăria şi Consiliul Local Budacu de Jos au consimţit că pentru şcolarizarea copiilor din localitate şi asigurarea viitorului acestora nicio sumă nu este prea mare. Astfel, autorităţile locale au decis să asigure naveta celor 200 elevi din comunitate care învaţă în municipiul Bistriţa, fie că este vorba despre cei 80 elevi de gimnaziu, fie de liceeni.

          “Noi trebuie să respectăm ce spune cetăţeanul. Ori îi aduc din Jelna în Budacu de Jos, clasele I-VIII, ori îi duc la Bistriţa, e aceeaşi distanţă, dar dacă părinţii mi-au solicitat să îi duc la Bistriţa, aşa am procedat”,  precizează primarul Florin Sandu Simionca.

....................................
Citiţi ediţia print !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5