Florin Larionesi: Este o mare deosebire între exploatrea responsabilă şi defrişarea pădurilor

          Discuţii tot mai intense au avut loc în ultimii ani referitor la exploatarea pădurilor, dar şi la abuzurile comise de către diverse societăţi comerciale care au ca obiect de activitate exploatarea lemnului şi persoane fizice. E drept că cel puţin teoretic, suprafaţa împădurită a României a scăzut drastic, dar dacă ar fi să credem specialiştii, în acest moment ţara noastră are o suprafaţă împădurită mai mare decât în 1990.

          Într-o societate tot mai reticentă şi mai acuzatoare, cu şi fără motiv, iată că există şi exemple pozitive în ceea ce priveşte exploatarea şi prelucrarea lemnului. Un astfel de exemplu este şi SC STAR GATE SRL din Ilva Mică, societate care de mai mulţi ani prelucrează lemnul şi îl transformă din buştean în cherestea, mobilier de bucătărie, de dormitor, dar şi în cabane.

          Societatea şi-a început activitatea în luna august a anului 2010, cu o investiţie de aproape 10 milioane de euro în infrastructură, utilaje şi materie primă.

          Am avut o discuţie cu managerul societăţii, Florin Larionesi, care a explicat, pe larg, ce înseamnă de fapt procesul de producţie, lucrul cu oamenii dar şi grijă faţă de natură şi de mediul înconjurător.

Totul începe cu participarea la o licitaţie organizată de către ocoalele silvice la diferitele tipuri de lemn: răritura, igienizare sau “principale”. Dacă e să ne referim la materia primă principală, adică buşteanul, de o dimensiune mai mare, acesta poate fi exploatat mai ales toamna sau iarna pentru ca lemnul să nu fie “în seva” ca să nu se distrugă buşteanul.

          După exploatare, pasul următor este transportul şi sortarea materialului lemons în lemn pentru gater, PAL sau lemn de foc. Societatea produce în special cherestea, care este produsă în Ilva Mică şi este exportată în toată lumea. Unul dintre produsele cele mai apreciate este “cheresteaua aburită uscată”, adică lemnul este băgat în aburitoare care scoate taninul din lemn, process care duce la o mai bună calitate a cherestelei. După acest proces, lemnul este băgat într-un bazin de antiseptizare, proces prin care  lemnul este tratat antimucegai, apoi cheresteaua este sortată pe diferită calităţi şi utilizări.

          În ceea ce priveşte produsul finit, Florin Larionesi declară că societatea pe care o manageriază produce diferite tipuri de mobilier, de bucătărie, dormitoare, mese, scaune, dar şi cabane.

          O problemă cu care se confruntă societatea este asigurarea materialului lemons deoarece la Ilva Mică se prelucrează lunar între 3 şi 4000 de metri cubi de lemn astfel că managerii trebuie să asigure necesarul şi pe perioada în care nu se exploatează lemn tocmai pentru ca cei 140 de muncitori ai fabricii să aibă în permanenţă de lucru.

O nemulţumire a managerului Florin Larionesi este şi faptul că oamenii, în general, “aruncă cu piatra în societăţile mai mari care se ocupă de exploatarea lemnului chiar dacă aceştia plătesc, la fiecare exploatare, şi procesul de reîmpădurire, e drept că  acesta se desfăşoară mai greu deoarece durează mai mulţi ani”. Prima etapă a procesului de reîmpădurire se desfăşoară abia după doi sau trei ani, timp în care: ”pământul trebuie să se odihnească”, apoi  se vede exact ce arbori se regenerează în mod natural şi unde trebuie replantaţi.

Star Gate Ilva Mică poate fi considerat un exemplu al faptului că şi în România se poate exploate pădurea responsabil şi că se pot obţine produse finite fără a dăuna mediului înconjurător.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5