Flori de liliac în Cenaclul George Coșbuc

Şedinţa de aprilie a Cenaclului literar George Coșbuca adus la Casa de Cultură a Sindicatelor iubitori de literatură, alături de doi scriitori din partea Casei: Olimpiu Nușfelean, președintele Cenaclului, și Traian Parva Săsărman. În prima parte a programului, doamna profesoară Carmen Burje a citit propria recenzie la cartea „Înalt este numele tău”, scrisă de romanciera Ioana Bradea și apărută la Editura Humanitas, în 2017. Lucrarea, deși plină de expresii frumoase, e scrisă foarte serios, la subiect, și va fi publicată curând în Revista Mișcarea literară. Ea a fost foarte apreciată de participanți, printre care – și foste eleve ale doamnei profesoare: Giorgiana Suciu și eu. Olimpiu Nușfelean s-a arătat încrezător în puterea de analiză a doamnei Carmen Burje, încurajând cadrele didactice și înspre ”ieșirea din gogoașa profesiei”. Și Traian Parva Săsărman a îndemnat-o, cu încredere, să persiste în activitatea de critică literară.
Această scurtă analiză a romanului te-a provocat să citești și să afli mai multe despre lumea medievală zugrăvită în carte. Autoarea Ioana Bradea, prezentă la eveniment, ne-a mărturisit un mic secret din laboratorul scrierii romanului: „Înainte de a începe să scriu, ascultam 15 minute muzică, apoi serveam niște cafea și puțin ceai de mentă”. Un alt lucru foarte frumos, pe care Ioana Bradea ni l-a dezvăluit a fost faptul că, pe când avea 9 ani, tatăl său, artistul Grigore Bradea, a adus-o în Cenaclul Coșbuc să citească din creațiile proprii.
În a doua parte a manifestării, tânăra Natalia Gheorghe, care are un volum de versuri în pregătire, a lecturat câteva poezii din mulțimea creată până acum. Într-un ritm alert, dar clar, poeziile ne-au făcut să visăm și să ne pierdem în lumea improvizată; ”Autopsie” fiind una dintre poeziile care ne-au impresionat și care ne-au lăsat pe gânduri. Olimpiu Nușfelean a apreciat capacitatea de a contura imagini interesante, spiritul ludic, nota de ironie, făcând recomandarea de a reveni asupra unor poezii, pentru eliminarea unor pasaje mai puțin încărcate de emoție poetică. Timpul liric a stat și sub mireasma florilor de liliac.
Și, nu în ultimul rând, s-a lansat o nouă promisiune a cercului Micii Blandieni Bistrițeni de la Palatul Copiilor, Seren Altintop, elevă în clasa a X-a la Colegiul Tehnic INFOEL, care a citit, ba chiar a interpretat dramatic, câteva din poeziile create și cele mai apreciate {”Joaca în ploaie”, ”Cei mici”, ”Insula cu elice”, ”Dressing-ul sentimentelor…”} – un artistic și frumos moment al cenaclului, în care peste unii au năpădit emoțiile, Seren părând un mic înger. Poeziile merită citite pentru puritatea din ele. Mica prințesă a mărturisit că: „în fiecare poezie e o bucată din mine!”. Un moment cald a fost și lectura în duet alături de mama sa, fiecare citind poemul propriu. Paul Vlad Rusu i-a oferit o expresivă dedicație muzicală. Emilian Horea, colegul ei de la creație literară, i-a spus: „chiar și când vorbești de sentimente negative tu tot zâmbești”, prin aceasta dovedind forță și speranță.
Scriitorul Olimpiu Nușfelean, făcând o analiză pe text, consideră că Seren e ”inventivă la nivelul expresiei, a imaginilor, realizează asocieri interesante, chestionează trăirile vârstei, aducând o notă de prospețime, de autenticitate a trăirii”, fiind încrezător că lecturile ulterioare și exercițiul creativ îi vor fortifica scrisul.
Dacă vrei și tu să participi la un astfel de Cenaclu, unde vei învăța multe, fii cu ochii pe ultima joi din fiecare lună, când, cu mici excepții, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistrița, de la ora 18, se ține ședința de Cenaclu George Coșbuc. Pentru detalii, ne puteți contacta și pe noi, cei de la Palatul Copiilor Bistrița, care suntem, oarecum, asociați/ abonați.

Andreea Șuto, clasa a VI-a,
Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5