Floarea Pleş - coautoarea vol. II "Meseriaşi şi talente năsăudene" se destăinuie

Dumnezeu a repartizat cât se poate de judicios, de frumos şi armonios puterea şi capacitatea omului în univers.
Sunt de necontestat marile valori de cultură româneşti: filozofi, academicieni, scriitori, poeţi, oameni de ştiinţă, intelectuali, în general, fără însă a se marginaliza oamenii din sfera serviciilor, meşteşugărit şi meseriaşii, o categorie de oameni de care nu ne putem dispensa.
Serviciile lor din totdeauna au fost necesare şi bine venite atât pentru pătura socială a oamenilor bogaţi, cât şi pentru cei mai puţin înstăriţi, ajutându-i să prospere.
Se ştie că încă înainte de primul război mondial, această categorie de oameni, socotită şi astăzi pătura de mijloc a societăţii, era grupată în asociaţiile meseriaşilor, prin care îşi desfăşurau în primul rând activitatea profesională, executând şi confecţionând cele mai frumoase şi utile unelte, obiecte şi lucruri de artă, unele se găsesc şi astăzi în muzeele năsăudene, muzeele din ţară şi nu numai, şi care reprezintă valoarea culturii şi civilizaţiei româneşti.
Năsăudul are un loc argumentat în peisajul culturii naţionale, printr-o diversitate de meserii circumscrisă spaţiului someşan, unde meşteşugurile rămân o prezenţă constantă, iar treptata renunţare la îndeletnicirile locului este atenuată.
Sunt doar câteva motive care m-au determinat să scriu despre meseriaşi, despre munca şi viaţa lor, determinată fiind şi de faptul că sunt membră a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, sunt preşedinta Cercului Astra oraş Năsăud, reuşind să cunosc bine ce importanţă are această Asociaţiune la nivel local şi chiar naţional.
În universul cuprins al acestei denumiri se poate spune că Astra este istorie ce trebuie cunoscută, cu întoarcere în trecut, trăind prezentul şi de a se face ceva pentru viitor.
Astra este civilizaţie, prietenie, respect, comunicare, bună înţelegere, întrajutorare, este iubire de ţară şi limbă românească, iubire şi respect pentru Tricolorul Românesc.
Astra este cultură, înseamnă punerea în valoare a potenţialului uman, recunoscând valorile, păstrând şi dezvoltând tradiţiile şi obiceiurile poporului român, a zonelor istorice ale ţării.
Acestea sunt principalele motive pentru care am început să scriu, ţinând seamă şi de bruma de talent care o am pentru cercetare şi scriere monografică, cochetând din tinereţe şi cu poezia, transpunând, în formă versificată, aspecte din întâmplări anterioare.

Scrieri monografice:

- Am colaborat la editarea cărţii „Istoria Poştei năsăudene”, editată în anul 2005, soţul meu Pleş George a fost dirigintele acestei unităţi timp de 38 ani;
- Am cercetat şi întocmit 46 portrete pentru creatori şi meşteri populari, colaborând astfel la editarea, în anul 2009, a Dicţionarului Culturii şi Civilizaţiei Populare – Ţara Năsăudului – Dicţionar conceput şi realizat de Despărţământul Astra Năsăudene, îndrumător prof. Seni Ioan.
- Am întocmit monografia Cooperativei de Producţie, Achiziţii şi Desfacere a Mărfurilor (CPADM), cunoscută şi sub denumirea de Cooperativa de Consum oraş „Furnica” Năsăud, unitate economică la care am lucrat o viaţă în calitate de contabil şef, apoi, aproximativ 10 ani am deţinut funcţia de preşedinte, până la pensionare.
- Concomitent, am întocmit şi istoricul Cooperativei de Credit şi Cooperativei Meşteşugăreşti „Munca Colectivă” din oraşul Năsăud, toate aceste materiale le-am trimis la Cluj, în anul 2010, urmând să fie cuprinse în monografia oraşului Năsăud.
- Am scris apoi cele două cărţi dedicate meseriaşilor năsăudeni, împreună cu soţii Mititean – Ioan şi Lucreţia.
Primul volum, editat în anul 2010, la Editura „George Coşbuc” din Bistriţa, manager Dumitru Munteanu, se intitulează „Portrete de meseriaşi năsăudean” (1900-2010).
Al doilea volum, editat în luna august 2013, la Editura „Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca, manager Nadia Baciu, se intitulează „Meseriaşi şi talente năsăudene”.
Sunt cărţi unicat, cu caracter documentar, bazate pe valorificarea istoriei orale şi a cercetării istorice în teren şi a unei experienţe proprii, de-o viaţă, a dragostei şi respectului faţă de această categorie de oameni.
La scrierea acestor cărţi, care însumează aproximativ 120 pagini şi 280 de portrete socio-istorico-biografice, am lucrat aproximativ 5 ani şi jumătate. A fost o muncă intensă, cu deplasări la domiciliul oamenilor pentru a obţine datele necesare privind profesia şi viaţa meseriaşilor, atât pentru cei care nu mai sunt printre noi, cât şi pentru cei care mai sunt în viaţă.
Am stat de vorbă cu oameni în vârstă, oameni care povesteau despre primul şi al doilea război mondial, am înţeles cât şi-au iubit locul natal şi meseria, cât suflet puneau pentru ca din mâinile lor să iasă lucruri de calitate, cu toate că, condiţiile de muncă erau grele.
Am stat de vorbă cu nepoţi şi strănepoţi, care erau în măsură să-mi furnizeze relaţii, toţi aveau bunăvoinţă, radiau de bucurie, unii lăcrimau şi nu le venea să creadă că sunt băgaţi în seamă şi că cineva le apreciază munca şi că se va scrie despre ei.
Au fost situaţii în care unele fotografii le-am luat de pe pietrele funerare din cimitir, a fost greu, dar satisfacţiile sunt din cele mai plăcute.
Cele două volume prezintă un nou gen literar, evocă o dimensiunea a umanului, meseriaşi – meşteşugari, neîndeajuns preţuiţi, care au la bază iubirea pentru frumos, pentru artă, iubirea şi prietenia, sensibilitatea şi preţuirea celuilalt, modestia, calităţi pe care omul le dobândeşte prin muncă, în cadrul colectivităţii unde concurenţa şi bunul gust sunt dătătoare de caracteristici ale umanului şi a lucrului bine făcut.
Cărţile au fost prezentate în mai multe oraşe din ţară, ultima dată în 24 august 2013, la Alba Iulia, în Cetatea Marii Uniri, cu ocazia desfăşurării Simpozionului naţional de etnografie şi folclor, cu tematica „Cultura tradiţională în era globalizării” şi Târgul Meşterilor Populari, cu obiecte şi lucrări tradiţionale, iar cele două cărţi ale autorilor năsăudeni au venit parcă să întărească importanţa acestor manifestări, având un mare succes.
În 29 august 2012, la iniţiativa celor 3 autori, Astra Năsăud a organizat dezvelirea unei plăci comemorative dedicată meseriaşilor năsăudenilor „În memoria meseriaşilor năsăudeni din toate timpurile”, aşezată pe frontispiciul Cooperativei Meşteşugăreşti „Munca Colectivă”, în prezenţa a zeci de meseriaşi şi alţi oameni din toate categoriile sociale ale oraşului Năsăud şi din alte localităţi. Cu acest prilej s-au prezentat şi cele două cărţi, care s-au bucurat de aprecieri, atât din partea celor prezenţi, cât şi a întregului oraş.
Placa comemorativă şi cele două volume etalează veşnicia ca un promotor a recuperării memoriei neamului, ca o piatră la temelia identităţii noastre.
Prin aceste cărţi dedicate meseriaşilor, noi, cei trei autori, membrii Cercului Astra oraş Năsăud, ne-am îndeplinit gândul de a imortaliza activitatea unor oameni dăruiţi de Bunul Dumnezeu cu talent şi har, care au oferit o parte din opera vieţii lor acestui spaţiu sfânt care se cheamă Năsăud.
Concluzie:
Să respectăm meseriaşii, să le apreciem munca şi să le mulţumim pentru tot ce au făcut pentru noi, pentru întreaga societate.
Floarea Pleş

Comentarii

01/07/15 13:06
LAPUSNEANU IOANA

Vrednica de toata lauda sunteti, doamna Florica. Un om daruit, cu suflet nobil si care tine la Cultura nasaudeana si nu numai. Un om cu o sensibilitate ca a D-voastra poate face atatea lucruri minunate pentru cultura. Dupa cum ati spus, Astra este civilizaţie, prietenie, respect, comunicare, bună înţelegere, întrajutorare, este iubire de ţară şi limbă românească, iubire şi respect pentru Tricolorul Românesc.
Astra este cultură, înseamnă punerea în valoare a potenţialului uman, recunoscând valorile, păstrând şi dezvoltând tradiţiile şi obiceiurile poporului român, a zonelor istorice ale ţării.....Toata consideratia pentru D-voastra, sunteti un om minunat. Nasaudul se mandreste cu D-voastra.

02/07/15 09:07
veronica osorheian

Felicitări, doamnă Floarea Pleş. Cu mare bucurie şi cu admiraţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5