Filigranele emisiunilor poştale germane circulate în teritorii româneşti

d. Poşta Maritimă Germană în România

Este reprezentată printr-o singură cursă, la 1 mai 1914, cu transatlanticul Carcovade, care efectua cursa: Hamburg – Constantinopol – Odessa – Piure – New York o dată pe lună. Începând cu Primul Război Mondial, transatlanticul se va refugia la Constantinopol.

În România nu se cunosc date despre ştampilele poştale de la bordul vasului (Cf. Călin Marinescu – Poşta fluvială şi maritimă în România 1834-1994, Bucureşti, 1998).

Consideraţii personale

Opinăm că este incorect să se considere reimpresiunile executate, în Fabrica de Timbre, cu clişeele originale: TIMBRU DE AJUTOR culori schimbate, drept produse poştale româneşti. După căderea Bucureştiului, Casa Regală, Guvernul, Organele centrale ale administraţiei de stat ale României se aflau retrase la Iaşi, care devenise temporar Capitala României. Aşadar, Poşta Română se afla la Iaşi! Reimpresiunile în discuţie nu au caracter oficial, nefiind executate la cererea şi cu aprobarea Poştei Române. În general, toate timbrele emise de către ocupant, realizate în Fabrica de Timbre, sunt neoficiale, fără aprobarea Poştei Române.

Noi le-am numit „produse, tiraje ale ocupantului”, însă ele pot fi numite oricând: FALSURI comise de către ocupantul german, cu clişeele originale, în beneficiul propriu, deci în dauna Poştei Române!

Emisiunile germane realizate pe produse ale Poştei Române existente în depozitele acesteia şi preluate de către ocupant, nu sunt FALSURI, deoarece s-au imprimat pe produse ale Poştei Române oficiale! Sunt diferite de FALSURILE executate de către ocupant, pentru a fi suporturi supratiparelor emisiunilor germane, fără vreo cerere sau aprobare a Poştei Române!

- va urma –

Mihai Lucian Valea,

coordonatorul Clubului Filatelic al Cercului Militar Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5