Filiala Năsăud a Ligii Scriitorilor, după doi ani de activitate

S-au împlinit 2 ani de la înființarea Asociației scriitoricești năsăudene, sub egida Ligii Scriitorilor Români, unde 21 de condeieri și-au deschis porțile sufletului, dăruindu-și ce au mai bun din comoara sufletului lor – înțelepciunea și iubirea.
Scriitorii năsăudeni în cei doi ani de când și-au unit gândurile prin Liga Scriitorilor Români sunt în posesia unei vaste culturi cu un sipet de înțelepciune ce vine cu putere dinspre toate orizonturile - Năsăud, Bistrița, Oradea, Iași, Rodna, Ilva Mare, Leșu, Nepos, Rebrișoara, Chiuza, Cristeștii Ciceului, de acolo de unde au răsărit florile slovelor românești, spre a încărca fagurii sufletelor cititorilor, pe care îi ajută să-și transforme viața într-un belșug de lumină.
Scriind, învățăm cum să dobândim, să păstrăm și să dăruim altora părticele din gândurile noastre - mistere ale existenței umane printr-o gândire pozitivă care ne îndeamnă a fi buni, generoși, iubitori de semeni, probe de care depinde destinul nostru în eternitate.
În cei doi ani de activitate Filiala Năsăud s-a îmbogățit spiritual prin lucrări literare și științifice cu un impact pozitiv asupra zonei din care provin.
Oamenii care scriu pășesc pe un drum încărcat cu petale de trandafiri de unde își face loc blândețea, delicatețea, discreția și cumpătarea, reversul unei lumi brutale.
Cele trei elemente hotărâtoare a graiului uman – scriitorul, cartea și cititorul, prepară medicamente pentru suflet, iar unitatea dintre ele, așa cum spune scriitoarea Jenița Naidin, ne aduce un plus de cunoaștere și confort, reușind să comunicăm cu un alt spirit consumând aceeași hrană spirituală - cartea.
Cărțile colegilor noștri apărute în cei doi ani contracarează stresul generând o stare de bine, plăcere, bucurie, euforie, deci o trecere a omului la o stare superioară a cunoașterii pe sine. Scriitorul năsăudean a devenit o persoană nouă înzestrată cu propriul ei adevăr, cu propria ei libertate ce se manifestă prin iubire, calm și expresii frumoase specifice locului și timpului.
Ne-am unit gândurile într-o societate scriitoricească, plecând de la ideea că nu te bucură nimic când ești singur, conștienți că meritul nostru nu e în ceea ce știm, ci în ceea ce facem. Prin Editura „Ecou Transilvan” am fost prezenți la târgul de carte de la Alba Iulia cu cele două volume intitulate „Arta meseriașilor năsăudeni”, autori Ioan Mititean, Lucreția Mititean și Floarea Pleș. Cărțile au fost prezentate de scriitorii Ioan Popa și Veronica Oșorheian, iar la târgul de carte de la Cluj, cărțile năsăudenilor au fost prezentate de scriitorii Teodor Tanco și Iulian Patca. Cu volumele „Vorbe înțelepte”, autoarea Lucreția Mititean a avut succes la Iași, Brașov, Dej, având ca moderatori pe Gabriela Nedelcu Teodorescu pe Copou și pe malul lacului Ciric și la secțiunea tineret de la Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” din Iași, iar la Brașov, la Librăria „St. O. Iosif”, moderatori fiind scriitorul monoran George Echim și Gicu Petri la origine hordoan, iar la Dej, Raveca Vlașin și Ioan Șimon.
Am inițiat acțiunea „Cu cartea pe roți”, spre a populariza cartea și în mediul sătesc, acolo unde trăiește și creează scriitorul. Am creat o sărbătoare a cărții la Poiana Ilvei cu participarea tuturor membrilor Filialei, dar și un număr de 8o săteni dornici de carte ce l-au onorat pe consăteanul lor, Grigore Guzu care a sărbătorit cartea la nivel academic, o noutate pentru săteni, la fel cum a fost în satul Telcișor, iar la Fiad și școala din Telciu am sărbătorit cărțile Rodicăi Fercana și a lui Valer Mureșan.
„Cu cartea pe roți” am poposit de trei ori în satul Nepos în incinta școlii, unde scriitorul Mircea Daroși a simțit pulsul creator al cititorilor pe care-l valorifică prin originalitate, iar la Căminul cultural, la serbarea de sfârșit de an l-am prezentat pe scriitorul Dumitru Popițan care a donat peste o sută de cărți copiilor premianți. Ne mândrim cu scriitorul vărărean care a semnat pe 45 de volume, omul care prin literatură își regăsește liniștea, văzând viața cu mai multă seninătate. Felicităm primarul din Feldru care a dat curs propunerii noastre, fiind declarat „Cetățean de onoare” pentru bogata activitate scriitoricească.
„Cu cartea pe roți” am poposit și la Feldru în sala festivă a primăriei și pe stadionul din localitate deschizând cartea dedicată muzeografului voluntar „Gheorghe Nechiti din Feldru, păstrător de comori” semnată de Ioan Mititean. Pe Copou, pe una dintre cele șapte coline ale Iașului, în fața statuii lui Eminescu am sărbătorit cartea „Cântecul mi-e tare drag” de Ioan și Lucreția Mititean, printr-un spectacol de ziua Iașului susținut de 50 interpreți de muzică populară, colegii de cântec ai Maricicăi Mihoianu căruia i s-a dedicat cartea la împlinirea a 25 de ani de cântec moldovenesc. Noi i-am prezentat cartea, iar Dumitru Buzoianu de la radio Cluj i-a prezentat un CD.
Ioana Precup și-a exprimat gândurile în două săli festive din Oradea și Tg. Mureș, cu bucuria cunoașterii omului, cu multe proiecte ale demnității umane, la fel ca și consăteanca dânsei, Elisabeta Lușcan de la Leșu care prin scris adună pe cei care au nevoie unii de alții cu o mândrețe a spiritului.
În sala armelor, de la Cercul Militar din Cluj, unde se țin ședințele Cenaclului literar „Artur Silvestri”, în ultima joie din lună, scriitorii năsăudeni și-au expus toate cărțile nou apărute – Ioan Seni, Romulus Berceni, Ioan Mititean, Lucreția Mititean, Mircea Daroși, Rodica Fercana, Nadia Urian, cât și la Bistrița și Nimigea, Ioan Cordovan și Vasile Măgerușan sau la Muzeul Grăniceresc unde am sărbătorit revista „Ecologistul” la 20 de ani de la apariție și cartea „Ne mândrim cu anii tinereții noastre” de Romulus Berceni, un fin observator al naturii, un deschizător de orizonturi culturale. La Cristeștii Ciceului, scriitoarea Nadia Urian a adunat la sărbătoarea celor două cărți de proză scurtă toată intelectualitatea din zonă și sătenii prezenți alături de dăscălița lor care ridică satul prin scris.
„Cu cartea pe roți” am poposit de trei ori la Rebrișoara, la invitația lui Leon Catarig care scrie pentru că iubește oamenii și locurile în care respiră. În zilele de 24-26 ianuarie 2016 ne-am deplasat cu „Cartea pe roți” la Iași, invitați la zilele Liceului Teoretic „Al. I. Cuza”, unde am prezentat cărțile: „Pagini de ziar, pagini de carte” de Ioan Mititean, „Duminicile pictorului verde” de Virginia Brănescu, „Gavril Istrate - decanul filologilor români” de Mircea Daroși, „Vorbe înțelepte” de Lucreția Mititean și „Icoana unei școli dintr-un colț de țară românesc” de ieșeanul ardenelizat Sandu Manoliu la 120 ani de la naștere.
Ne bucură realizările colegilor noștri care au obținut premii la diferite concursuri literare internaționale ca de exemplu Rodica Fercana cu trei premii obținute în Scoția, Olanda și Japonia cât și scriitoarea Nadia Urian, care recent a obținut un premiu în Italia, iar Mircea Daroși premiat de două ori pe plan județean.
Scriitorii din Filiala Someșană se străduiesc să mențină mereu aprinsă flacăra culturii românești alături și în colaborare cu ASTRA adunând împreună prin revista ASTRA Năsăudeană la care și noi colaborăm, oameni cu un nou reper de gândire și comportament uman.
Avem în plan o ANTOLOGIE a scriitorilor năsăudeni, condeieri apropiați de sufletele cititorilor care știu să cântărească bine cuvintele în orice împrejurare. Antologia va fi lansată în luna mai 2016.
Cititorii ne oferă un buchet cu 21 de garoafe.
Ioan Mititean,
președintele Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor Români.

Comentarii

13/02/16 21:30
veronica osorheian

Felicitări cu bucurie şi succes în noul proiect.

15/02/16 07:55
r fercana

Neobositul şi talentatul nostru condeier năsăudean,dl Ioan Mititean, mereu ne stimulează prin vivacitatea sa într-ale scrisului şi face din noi ,cei cei din Ligă (şi nu numai) un mănunchi de petale aşezate în ''Cartea pe roţi''-denumire dată şi de publicistul Dan Popescu,care se călătoresc prin toată Ţara Năsăudului şi a Bistriţei şi chiar mai departe,aducând aportul lor la cultura poporului român.
Felicitări şi putere de muncă în continuare! Rodica Fercana.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5