Figa, un miracol al Becleanului

De mai bine de doi ani, pe internet, în presa scrisă şi audio vizuală, poţi afla multe date despre un sat, Figa, renumit odinioară doar prin păstrarea unui vechi obicei, înstruţatul boului. Obiceiul se mai păstrează şi astăzi, însă acesta este eclipsat, în sensul bun al cuvântului, de Complexul balnear din apropiere, în adevărat izvor de sănătate. Băile de sare de la Figa, asociate cu nămolul care produce efecte terapeutice similar celui din Techirghiol, au transformat zona într-un spaţiu benefic pentru tineri, copii, vârstnici, pentru cei doritori să se recreeze ori să-şi tămăduiască suferinţele. Prin anii 50 se mai păstrau amenajările de odinioară, câteva bălţi placate cu scândură de stejar, unde oamenii locului şi nu numai se îmbăiau, iar în vecinătate turmele de bivoli ale gospodarilor le ţineau acompaniament.
Figa, sat aparţinător de oraşul Beclean pe Someş, prin complexul balnear a renăscut aidoma păsării Phoenix, în anii din urmă, de când la conducerea urbei a fost investit profesorul şi inginerul Nicolae Moldovan. Spirit practic, fără complexe în faţa greutăţilor şi a celor neîncrezători, Nicolae Moldovan a luat în piept ideea de a face din Figa o mândrie, o zonă de recreere şi de vindecare, fiindcă lacul sărat Cerbul are proprietăţi terapeutice cu totul deosebite. Este al doilea an de când sezonul turistic adună, zi de zi, mii şi mii de oameni din judeţ, din ţară şi din afara ei. În satul Figa am întâlnit mai multe persoane cazate aici, venite din Republica Moldova, la tratament. „Am văzut pe internet imagini cu băile de la Figa şi, ca atare, am venit aici. Am găsit cazare la nişte gospodari. Zi de zi suntem la nămol şi în bazinele cu apă sărată. Cu 10 lei pe zi este foarte rentabil”, ne-a spus una dintre femeile din Moldova. Am întâlnit, tot aici, într-una din zilele începutului de iulie, o familie din America. Venise în vizită la Bistriţa şi, auzind de băile cu apă sărată de la Figa le-a vizitat şi, plăcut impresionată de zonă şi de atmosferă, a rămas 10 zile la tratament.
Faţă de anul trecut, alături de râul leneş, de cele două bazine cu apă sărată, terenurile de sport, s-a mai adăugat un bazin cu apă dulce, unde cei mari şi cei mici pot înota în voie. Surpriza cea mare va veni, însă, prin luna august, când mini-aqualand-ul va fi dat în folosinţă. Constructorii din Beclean, la temperaturi caniculare, lucrează bărbăteşte. Primarul Nicolae Moldovan şi viceprimarul Ştefan Mathe, sunt zi de zi prezenţi aici. Ochiul edilului şef este mereu în acţiune. Mai sunt lucruri de îndreptat, dar fiecare zi trebuie să fie o reuşită, o mulţumire pentru turişti, aşa că toţi responsabilii complexului se află în priză. L-am văzut pe primar alături de lucrători, apoi acelaşi primar stând de vorbă cu turiştii, cu cetăţenii, ascultându-i şi înregistrând propunerile, toate spre o mai bună petrecere a timpului pentru cei sosiţi la Figa.
Aşezat într-o zonă înconjurată de păduri, cu un aer bine ozonat, Complexul balnear şi turistic de la Figa tinde să devină o staţiune de top. În apropiere deja sunt ridicate peste 20 căsuţe, terenul fiind pus la dispoziţie de Primărie, iar ceva mai departe, la 1,5-2 km se ridică cartierul Podirei. Aşadar, o invitaţie la băile de la Figa adresată tuturor celor doritori să-şi petreacă zilele de vacanţă, constituie un câştig pentru sănătate.

Comentarii

06/02/13 08:24
gorita

da numai sa vedeti ce drum bun este la figa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5