Festivalul Internațional de Teatru și Literatură ”Liviu Rebreanu”, o reuşită

Doris Cosma

Cea de-a patra zi a Festivalului Internațional de Teatru și Literatură ”Liviu Rebreanu” a continuat cu o serie de activități literare. În sala ”Conexiuni” a Palatului Culturii Bistrița au avut loc comunicări, dezbateri, lansări de carte ai scriitorilor: Vasile Muste, Adriana Weimer, Ioan Godja, Victor Știr, Victoria Fătu Nalațiu, Nicolae Feier, Ioan Lazăr, Vasile Beni, Vrăsmaș Niculae, Mariana Pândaru Bârgău, moderatorii acestei zile dedicate literaturii fiind Menuț Maximinian și Zorin Diaconescu.
În sala mare de spectacole, publicul bistrițean a avut parte din nou de o piesă de teatru în premieră la Bistrița, interpretată de actorii Marius Bodochi și Dan Tudor - ”Taxi Blues”.
Un actor..., Ajunul Crăciunului..., o poveste de viață... undeva, departe...
Un text de excepție, în care autoarea Ana Maria Bamberger, prin intermediul unei teme centrale, și anume aceea a emigrației, țese o gamă de trăiri sufletești în care, până la urmă, oricine, se poate regăsi.
Piesa de teatru a adus în scenă povestea regelui Lear într-un context cu totul inedit; un mare actor român este exilat în Germania la volanul unui taxi. Blues-ul este balansul pe care acesta l-a facut între „a Juca Lear în România” şi „a Fi Lear în Germania”.
Apariţia neaşteptată a unui personaj autohton în staţia de taxi din Hamburg a făcut ca povestea să devină extrem de amuzantă. Modul în care cele două personaje au interacţioneat a facut, desigur, deliciul publicului.
Un spectacol cu trăiri şi stări extreme, interpreţii celor două roluri - Marius Bodochi și Dan Tudor - fiind ei înşişi doi artişti diferiţi ca structură, dar compatibili cu ideea spectacolului.
În ultima zi a Festivalului Internațional ”Liviu Rebreanu” a avut loc în sala ”Conexiuni” a Palatului Culturii Bisitrița o nouă serie de comunicări, dezbateri și lansări de carte cu toți scriitorii programați pentru această zi - Anca Sîrghie, Daniela Gîfu, Alexandru Florin Țene, Titina Nica Țene, Ioana Heidel, Alexandru Cristian Miloș, Gheorghe Mizgan, Marilena Toxin, Ana Zegrean, Rodica Fercana. Moderatorii întâlnirii literare au fost Menuț Maximinian și Zorin Diaconescu, cei doi scriitori bistrițeni, membrii ai Societății Scriitorilor ”Conexiuni”. Partea literară s-a încheiat cu un recital de poezie semnat de Dorel Cosma-directorul festivalului şi Elena M. Cîmpan-preşedinta Societăţii Conexiuni.
Gongul final al Festivalului Internațional de Teatru s-a auzit în sala mare de spectacole a Palatului Culturii, anunțând intrarea in scenă a actorilor Teatrului de Artă din Deva. A fost pusă în scenă piesa ”Trei surori” de A. P. Cehov - o piesă care a explorat speranța și disperarea în Rusia secolului XIX. A fost o piesă despre o lume în schimbare, despre tot și nimic. Respectând spiritul lui Cehov și farmecul rusesc al secolului XIX, montarea contemporană a Teatrului de Artă din Deva a invitat publicul prezent să descifreze nu o lume, ci un univers .
Viziunea regizorală a lui Constantin Podu a creat atmosfera fidelă a spectacolelor rusești, printr-o montare ce a vizat personajul principal din textul lui Cehov, timpul.
Spectacolul de teatru a fost un organism viu care s-a dezvoltat odată cu actorul. Timpul a avut o importanță vitală pentru Cehov, dar și pentru om în general.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5