Felicitări şi mulţi ani, Mitropolitului Andrei !

Vestea că Mitropolia Clujului a cumpărat imobilul unde a funcţionat Liceul de Muzică nu poate fi decât una bună. M-am întrebat ce se va întâmpla cu această clădire care a fost instituţie şcolară de renume, iar faptul că Biserica Ortodoxă a ales acest spaţiu pentru proiectele sale este un punct câştigat, atât pentru imaginea bisericii, cât şi pentru judeţul nostru.
În acest spaţiu va fi deschis Centrul Social Educativ „Grigore Pletosu” şi va funcţiona şi o şcoală cu acelaşi nume. Îl felicităm pe Mitropolitul Andrei pentru acest demers.
Duminică, mitropolitul nostru este în ceas aniversar. Născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, Mitropolitul Andrei este, cu siguranţă, unul dintre cei mai apreciaţi înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe. A păstorit 21 de ani la Alba Iulia, construind 120 de biserici, o ctitorie impresionantă. În prezenţele mele în Cetatea Unirii, de multe ori preoţii şi cadrele universitare mi-au spus că le pare rău că Arhiepiscopul Andrei a plecat din mijlocul lor. Şi cred acest lucru pentru că la Alba Iulia s-au pus bazele Radioului „Reîntregirea”, s-au înfiinţat 45 mănăstiri, Seminarul Ortodox şi a primei structuri de asistenţă socială a Bisericii Ortodoxe Române.
Din 2011, după plecarea la cele veşnice a Mitropolitului Bartolomeu, Înaltpresfinţitul Andrei Andreicuţ a fost ales de către Sfântul Sinod ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, fiind instalat de către Preafericitul Patriarh Daniel. Misiunea era una grea, mai ales că a venit la conducerea Mitropoliei după o personalitate ca Bartolomeu Anania.
Mitropolitul Andrei s-a făcut plăcut nu doar preoţilor, ci şi credincioşilor, fiind un păstor blând, dar în acelaşi timp care ştie să aşeze lucrurile pentru buna funcţionare a relaţiei dintre biserică şi popor. Este de ajuns să dăm doar exemplele cu lucrurile care s-au făcut în judeţul nostru pe linia socială şi de educare în ultimii ani. Centrul Misionar pentru Tineret din Sângeorz Băi "Preot prof. Ioan Bunea", este, poate, unul dintre cele mai frumoase din ţară, aici tinerii având posibilităţi multiple de petrecere a timpului. Aici este şi o filială a Bibliotecii Judeţene, după cum o altă filială este la Centrul Cultural Catehetic Sfântul Arhidiacon Ştefan din Maieru. Să nu uităm apoi de Centrul Rezidenţial pentru Vârstnici „Sf. Ioachim şi Ana” din Cuşma, unde bunicii noştri se bucură de o bătrâneţe aşa cum trebuie. Cantina socială „Sf. Filofteia” asigură masa la 70 de nevoiaşi din Bistriţa în fiecare zi, iar Serviciul Medico-Social de îngrijiri la dommiciliu „Sf. Nectarie” este o alternativă a spitalizării prelungite şi o soluţie pentru cazurile în care pacienţii nu pot sau nu vor să părăsească mediul familial al propriului domiciliu, Protopopiatul Bistriţa fiind primul care are şi o ambulanţă care deserveşte aceste cazuri. Apoi, avem cabinetul medico-social „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” care oferă servicii medicale şi sociale gratuite persoanelor aflate în dificultate din municipiul Bistriţa şi nu numai. La mănăstirea Dobric este Centrul de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”. Acestea sunt doar câteva dintre exemplele din cei cinci ani în care Mitropolitul Andrei este păstorul sufletelor noastre. Apoi, să nu uităm de bisericile din spitale (în Bistriţa Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul TBC, Spitalul de Infecţioase, la Năsăud şi Beclean), dar şi în Penitenciarul Bistriţa, unele începute pe vremea Mitropolitului Bartolomeu. L-am văzut pe Mitropolitul Andrei implicat şi în educarea tinerilor noştri, fiind alături de Ioan Scurtu, elevul care a luat 10 la bacalaureat, dar şi de elevii care învaţă bine şi nu au posibilităţi materiale, acordându-le burse. De asemenea, la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” au fost înfiinţate primele clase de religie care se bucură de un adevărat succes.
Noi edificii monahale şi-au pus piatra de temelie în aceşti ultimi ani, unul dintre cele mai impunătoare fiind, cu siguranţă, cel care este dedicat întemeietorului de mănăstiri – Petru Rareş, şi care va fi ridicat lângă Cetatea Ciceului. Găsim întotdeauna în predicile Mitropolitului nostru adevărate pilde, fiind un apropiat al poeziei. De exemplu, l-am auzit de multe ori recitând din poetul Ioan Alexandru, pentru care, cu ajutorul Bibliotecii Judeţene, a făcut un gest deosebit, reeditându-i de curând opera. Cărţile publicate de Mitropolitul Andrei vorbesc despre frumuseţea credinţei noastre, despre veşnicie şi modul în care putem trăi frumos prin Sfânta Biserică.
De altfel, nu l-am văzut niciodată pe Mitropolitul Andrei în ipostaze luxuriante, ci doar prin prisma preasfinţitului care emană bunătate şi apropiere de credincioşi. Cred că exemplul sfinţiei sale ar putea fi luat şi de alţi înalţi ierarhi. Un exemplu al păstorului mereu prezent în mijlocul credincioşilor, mereu implicat în problemele acestora. Să ne amintim faptul că în momentele în care Biserica Ortodoxă era blamată, în urma tragediei de la Colectiv, Mitropolitul Andrei i-a îndemnat pe preoţi şi credincioşi să doneze sânge şi să ajute familiile îndurerate. Toţi preoţii şi credincioşii mitropoliei s-au rugat în acele zile în Sfânta Biserică, fiind îndemnaţi de Mitropolit la iubire, compasiune, solidaritate, rugăciune şi înţelegere: „Nici nu pot spune în cuvinte cât spune inima în asemenea situaţii”. Acestea şi multe altele pot fi spuse despre ÎPS Andrei.
Ne alăturăm celor care îi adresează mesaje în ceas aniversar mitropolitului nostru, urându-i mulţi ani de păstorire în fruntea Mitropoliei Clujului, cu sănătate, înţelepciune şi puterea de a apropia, aşa cum a făcut-o până acum, credincioşii de Biserica străbună, în aceste vremuri grele.

Comentarii

23/01/16 18:54
DAN EUGEN MIHAI

LA MULTI ANI! Din Barabant va transmite tot binele din lume cei doi frati : Mihai si Dorin.

23/01/16 18:55
DAN EUGEN MIHAI

LA MULTI ANI! Din Barabant va transmite tot binele din lume cei doi frati : Mihai si Dorin.

24/01/16 22:22
Colcer Florin

Inalt Prea Sfintia Voastra la acest ceas aniversar ii multumim lui Dumnezeu ca Va trimis in mijlocul nostru sa ne pastoriti cu credinta si intelepciune si ne rugam neancetat atat preoti cat si mireni sa aveti de la El sanatate putere de munca si multi ani de acum incolo sa ne fiti exemplu de traire si statornicie in tot ceea ce faceti dar mai ales in credinta . Sa ne traiti intru multi si fericiti ani . Pr. Colcer Florin Parohia Ortodoxa Cara .

24/01/16 22:23
Colcer Florin

Inalt Prea Sfintia Voastra la acest ceas aniversar ii multumim lui Dumnezeu ca Va trimis in mijlocul nostru sa ne pastoriti cu credinta si intelepciune si ne rugam neancetat atat preoti cat si mireni sa aveti de la El sanatate putere de munca si multi ani de acum incolo sa ne fiti exemplu de traire si statornicie in tot ceea ce faceti dar mai ales in credinta . Sa ne traiti intru multi si fericiti ani . Pr. Colcer Florin Parohia Ortodoxa Cara .

26/01/16 08:40
VASILE BIRSAN

La multi ani pastorului nostru drag. Va asteptam cu drag la Oarta de Sus .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5