Felicitări ! Bucatele gustoase de pe Valea Ţibleşului, aduse de primarii Paul Ştir şi Vlăduţ Purja în curtea Muzeului, la Crăciun în Bistrița-Năsăud!

foto: Lucian Bilț

Cele mai gustoase bucate de pe Valea ţibleşului au ajuns la Crăciun în Bistrița-Năsăud, cu ajutorul primarilor din Căianu Mic şi Tîrlişua!
"Împreună cu prietenul meu, domnul Vladut Purja, primarul comunei Tîrlișua, însoțiți de oameni de nădejde din comunitățile noastre, am avut ocazia să prezentăm publicului larg o parte din frumusețea Văii Țibleșului în cadrul Festivalului de Datini și Obiceiuri "Crăciun în Bistrița-Năsăud", organizat la Bistrița de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Asociația Produs în Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud! O parte a identității noastre este dată de obiceiurile pe care le-am cunoscut de la înaintașii noștri. Atât comuna Căianu Mic, cât și comuna Tîrlișua au dat lumii un număr mare de personalități, îndeletniciri, cântece și rețete culinare! De asemenea, în cadrul acestui frumos eveniment, comuna Căianu Mic a fost reprezentată cu cinste de Ansamblul Folcloric "Sub Poale de Țibleș" din cadrul Liceului Tehnologic "Ion Căian Românul" Căianu Mic, însoțit de Ionut Retegan și domnul director, OvidiuIonelBoca. Vă mulțumesc pentru munca depusă și felicitări pentru prestația de excepție! Mulțumim prietenilor noștri, Rus Lenuta, Viorica Horoba, Dunca Victor, Dorut Lehaci, Geo Gigi, Simon Grigore, care au contribuit la amenajarea standului reprezentativ pentru Valea Țibleșului.
Standul nostru a fost încărcat cu de toate, începând de la piese sculptate în lemn, piese sculptate în ceară, piese din lemn montate în sticle, până la cele mai alese bunătăți culinare cu specific local, cum ar fi: miere de albine, pomana porcului, jandră, galușce cu pasat, slanină de porc, cârnaț de porc, calbaș de porc, soric de porc, jumări de porc, pită pe vatră, colac pe vatră, mălai, coleșă, cureci murat, cozonac cu nucă si mac, moare din butoiul cu cureci și oțet de mere. Piesele sculptate, precum și alte lucrări artististice, expuse pe standul Văii Țibleșului, aparțin prietenului nostru Ionel Boca! Mulțumim organizatorilor pentru invitație! Oameni buni, Bunul Dumnezeu să vă facă parte de sărbători binecuvântate, pline de pace, sănătate și numai bucurii! Doamne ajută" transmite primarul Paul Ştir.
"Este primul an in care participam la o asa reprezentatie, iar cu aceasta ocazie, oameni harnici si priceputi din cele doua comune au pregatit bucate cu specific traditional zonei, cum ar fi: "pomana porcului", "jandra", "galusce cu pasat", "carnat", "calbas", "soric", "jumari", "miere de albine", "paine pe vatra", "malai", "colesa", "varza murata si moare", "cozonac cu nuca si mac", "otet de mere" si "horinca de poame". Oaspetii au degustat si au fost foarte incantati de rezultat. Prin aceasta actiune am demonstrat ca acceptarea modernismului si impletirea acestuia cu traditionalul are un farmec aparte, mai ales in preajma Sfintelor Sarbatori de Iarna.De asemenea, entuziasmul oaspetilor in ceea ce priveste mancarea traditionala ne duce cu gandul la posibilitatea valorificarii si dezvoltarii agroturismului pe Valea Tiblesului!!! Va dorim Sarbatori Fericite tuturor si va asteptam sa ne vizitati "la poale de Tibles", in Tinutul Dacilor Liberi" spune primarul Vlăduţ Purja.
Felicitări domnilor primari că aţi arătat că Valea Ţibleşului are bunătăţi şi tradiţii. Este o zonă frumoasă a ţării care trebuie să iasă la lumină prin promovarea oamenilor harnici de aici.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5