Familia Antoniu, o familie cu pui

Avem exemple demne de urmat pentru cetăţenii din comunitatea beclenară. Anul trecut în primăvară, am scris de d-na Eugenia (pe Tanti Jeni) Câmpean, care a uimit Becleanul prin lecţiile sale de grădinări încă din mustul zăpezii. La ora actuală, d-na Eugenia a împlinit onorabila vârstă de 82 de ani şi este tot atât de hotărâtă să realizeze noi minuni cu grădina sa.
La puţine străzi de domiciliul doamnei Eugenia, la numărul 1, pe strada Bicaz, locuieşte familia Mihai şi Lenuţa Antoniu. Pe o suprafaţă, relativ mică, atât cât cuprinde incinta curţii celor doi, este un solar, unde deja se dezvoltă culturi de ceapă, spanac, ridichi. Toate acestea sunt înconjurate de circa 4o de pomi fructiferi, în floare, la ora vizitei noastre, mai ales cireşii, vişinii, prunii, gutâi, casa fiind înconjurată cu perdele de viţă de vie. Domnul Mihai Antoniu, un bărbat de 58 de ani, de origine moldovean, născut în comuna Popricani, jud. Iaşi. Aici pe vremuri am fost la studii politice la Iaşi, am efectuat practica şi stăteam ore întregi privind peste Prut, la confraţii noştri, dar în zare erau tancuri ruseşti, care probabil se aflau într-o manevră militară, arătându-şi puterea dominatoare, pe care românii din această parte a Moldovei o suportau de mulţi ani şi aşteptau trecerea vremii şi întoarcerea libertăţii şi reunirii cu Ţara Mamă.
Domnul Mihai, a descins din Moldova lui Ştefan, în ţinuturile noastre din Ardeal, fiind repartizat după terminarea şcolii militare, la Unitatea militară din Şintereag, care după aşa zisa “Revoluţie” din 1989 a fost desfinţată. Domnia sa s-a stabilit, în apropiere, la Beclean, unde s-a căsătorit cu doamna Lenuţa, o femeie a locului, având împreună trei copii, pe Dan, militar de carieră, căsătorit cu Claudia, subofiţer în cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, având împreună o minunăţie de copil, Robert Sebastin, la ora vizitei noastre aflându-se la bunici, în preajma găinilor adăpostindu-se în braţele bunicului Mihai , pe care îl ajuta în trebile gospodăreşti şi cu care ne-am împrietenit, mai ales la creşterea şi îngrijirea celor 190 pui de găină pe care familia Antoniu îi creşte din această primăvară, fiind o pasiune mai veche a fostului militar de carieră, nepotul Sebi era în fruntea trebilor. Familia Antoniu ma are o fată, Oana Mânzat, care se află la muncă în Italia şi încă un fiu, Doru, lucrător în domeniul electric în Franţa, acesta locuind în Paris şi încă nu este căsătorit.
În felul acesta în această primăvară în curtea, şi aşa mică, a domiciliului lor din Beclean şi-a făcut apariţia un adăpost de găini, amenajat după toate regulile europene de domnul Mihai, care dovedeşte şi stăpânirea meseriei de tâmplar, mărturisindu-ne că de creşterea găinilor s-a ocupat în urmă cu 10 ani, dar a abandonat preocuparea, regăsindu-şi pasiunea în acest an în această preocupare. Astfel că la ora actuală şi-au făcut apariţia în cuştile d-lui Mihai o serie de rase de găini. Găsim aici găini de talie mare, Brahma şi Cochinchina, apoi Kabir pentru carne şi ouă. Mai cresc rasa “Gât golaş de Transilvania” şi Liliput. “Beneficiile realizate sunt pentru familie, mai ales că am adoptat obiceiul de a mânca cât mai mult ecologic. De pildă în grădină nu folosim nici un fel de îngrăşământ, nici un fel de pesticide, erbicid sau altele. Găinile le creştem pentru carne şi ouă. Despre vânzare nici gând!” ne spune la sfârşitul întâlnirii domnul Mihai Antoniu, a cărui soţie nu vrea nicidecum să apară în fotografiile realizate cu acestă ocazie, dar din cele relatate de soţul ei este reiese faptul că este “ un real model în viaţă, cu un deplin har de la Dumnezeu”, dovedind acest lucru prin preocupările sale de medicină naturistă, dovedindu-se de un real ajutor pentru prieteni şi cunoştinţe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5