Expoziție foto, la Muzeul Grăniceresc

Ioan Mititean

Muzeul grăniceresc este gazda multor acțiuni culturale inițiate de Astra oraș, președinte Floarea Pleș, în colaborare cu Filiala Năsăud a Ligii Scriitorilor Români, președinte Ioan Mititean, două organisme culturale ce-și dau mâna și se completează reciproc în favoarea urbei noastre. Tot ceea ce întreprindem pe bază de voluntariat, cu cheltuieli din propriul buzunar, care ne este atât de bine dotat, sunt în favoarea MENȚINERII ACTULUI CULTURAL în orașul de pe Someș, numit pe drept cuvânt ORAȘUL CULTURII.
Ne bucurăm de buna înțelegere a conducerii muzeului, părtaș cu noi la reușita tuturor acțiunilor. Aici lucrează oameni cu suflet mare, care aduc în actualitate tot ce au creat înaintașii noștri, grănicerii, convinși că nimic nu se poate clădi pe un loc gol sau prin violență și invidie, așa cum nimic nu se poate clădi pe nisip. Aici domină teoria continuității daco-romane despre care vorbește ceasuri întregi muzeograful Dan Prăhase, bine documentat și cu un stil de versat povestitor, încât niciodată nu te plictisește, iar vizitatorii îndrăznesc să-l bombardeze cu zeci de întrebări.
Gazda manifestărilor noastre, directorul Lucian Vaida, ne acordă tot sprijinul și suntem invitații dânsului cu fiecare acțiune scriitoricească și astristă. Este un bărbat călit în Cetatea Rodnei și apoi în satul academicianului Dumitru Protase, un cercetător asemenea unui stei de cremene, din care sar permanent scântei de diferite culori, reprezentat de o stare spirituală ce izbucnește din adâncul sufletului său. Este pe aceeași treaptă a echilibrului și pasiunii cu ing. Vasile Diaconescu, născut la Botoșani, studiile universitare la Iași, actualmente cetățean italian, care a aranjat în incinta muzeului expoziția FOTO cu tema “Numai ea”, expoziție dedicată femeii de pretutindeni. Femeia în diferite ipostaze, o adevărată capodoperă ce deznoadă tainele artei fotografice. O expoziție ca un mănunchi de miracole ce țin de respectul pentru ființa iubită – mamă, soție, fiică, nepoată, prietenă, soacră, colaboratoare, colegă, condimentându-ne cu perspicacitatea și măiestria sa, cu inefabile trăiri.
Am studiat cu un numeros public ABC-ul artei fotografice, care a creat la Năsăud un puternic mediu de expresie și comunicare. Artistul ce expune pentru a doua oară în orașul Năsăud, vede prin lucrările sale ce alții nu văd, adică o vedere cu ochii minții, imaginației și creativității, în care viziunea și stilul sunt într-o strânsă conexiune.
În orice mediu, arta își are valoare proprie. În egală măsură citim cu ochii minții pictura, desenul, sculptura, arhitectura, muzica sau dansul, unde includem și arta fotografică, o artă cu limbaj universal de tipul experanto. Cu ajutorul fotografiilor comunicăm, ne exprimăm părerile despre oameni sau locuri pitorești, ceea ce ne stimulează imaginația și avem calea deschisă spre a ne exprima emoțiile și gândurile, exprimându-ne pe noi înșine.
Fotografia, produce un răspuns emoțional la un anumit subiect, în cazul nostru e pe podium FEMEIA.
Domnul Diaconescu, prietenul năsăudenilor, nu ține cont de timpul consumat și de costuri, ridicând la rang suprem pasiunea, prin care dovedim cine suntem și care este educația și experiența artistului ce se identifică cu opera sa ce-l poziționează în comparație cu alții și care este viziunea sa artistică. Toate acestea legitimează munca, viziunea și țelul său, începând chiar de la abordarea proiectelor prin calitățile sale dobândite și însușite, ceea ce demonstrează capacitatea sa de a realiza constant imagini de bună calitate, proiecte originale ca o provocare.
Lucrările expuse sunt captivante, cu jocuri de lumină și culoare, ce exprimă pace și liniște, unele strigă, altele șoptesc, având impresia că suntem la fața locului, acolo unde a pozat statuia sau acolo la locul de muncă a femeii sau în ceasurile de odihnă și recreere.
În sală domină compozițiea și culoarea, o multitudine de elemente ce ne oferă o varietate infinită de căi și percepție de interprertare și de execuție. Aici, la Năsăud, și-a dat mâna imaginația, creativitatea, viziunea și stilul într-o strânsă conexiune. Domnul Diaconescu, artistul zilei, își antrenează întreaga familie, toți fiind cuprinși de aceeași pasiune după orele de serviciu. Meșteri în toate, fiecare și-a adus aportul la amenajarea expoziției. Soția dânsului, doamna Tereza, doctor în matematică, măsoară, taie lipește alături de cele două surori ale artistului, Alexandrina, medic în Anglia și Maria Tomozei, istoric la Botoșani, dovedind îndemânare practică alături de fiul ei Ioan, inginer la Botoșani. Au alături și pe mătușa lor din Iași, prof. univ. Alisa Donose, care împreună cu Floarea Pleș au fost vioara întâi a acestei manifestări culturale. Artiștii au fost oaspeții părinelui Leon Pop, a doamnei Pleș și în final, în foișor la familia Mititean, unde au avut loc schimburi de cărți, opinii scriitoricești și aprecieri de tot felul și pe toate liniile.
Expoziția rămâne în oraș până în luna septembrie. E bine să o vizităm pentru a fi mai bogați spiritual.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5