Expoziţie de artă sacră, unică în România şi în lumea ortodoxă - Tezaur - Episcopia Tulcii – la Bistriţa

O capodoperă a Ortodoxiei, expoziţia „Tezaur-Episcopia Tulcii”, un eveniment deosebit de artă sarcă, s-a derulat la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, printr-un sublim şi sensibil vernisaj, reprezentativ, care a oferit publicului un remarcabil fond de obiecte bisericeşti, reprezentative pentru secolele XVIII, XIX, XX, din aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord.
Această zonă este locul unde religiile se întâlnesc, fără a provoca conflicte, unde creştinismul a împlit 2000 de ani, fapt remarcat în mănăstirile dobrogene, dar şi pe altarele primilor martiri creştini din România, cei de la Halmyris şi Niculiţel.
Preţioasa expoziţie a fost organizată în parteneriat de către Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Episcopia Tulcii şi Muzeul Naţional Brukenthal, iar în galeriile Muzeului Bistriţa sunt expuse Evanghelii ferecate, potire, Crucea de procesiune şi chivotul de la Mănăstirea Celic Dere.
La realizarea acestor comori de artă religioasă şi-a adus contribuţia şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, în calitate de partener, urmărindu-se punerea în valoare a artei religioase din bisericile şi mănăstirile tulcene, o reflecţie serioasă asupra valorilor spirituale lăsate de înaintaşii noştri şi o responsabilizare de păstrare şi conservare a ceea ce reprezintă identitatea noastră.
Au onorat cu prezenţa şi au vorbit cu argumente, despre valoarea şi importanţa acestui act cultural deosebit şi demers ortodox, necesar şi util, prof. dr. Alexandru Gavrilaş – manager Complexul Muzeal B-N, dr. Corneliu Gaiu – director al Muzeului Bistriţa, curator , PC preot protopop de Bistriţa Alexandru Vidican, curatorul dr. Alexandru Constantin Chituţă de la Muzeul Naţional Brukenthal, care au scos în evidenţă că obiectele de cult au rolul de a reliefa spiritul profund al credinţei româneşti, precizându-se faptul că expoziţia este una singulară în România şi în lumea ortodoxă.
Prezent la activitate, vicepreşedintele CJ – Vasile Puica, a subliniat rolul Complexului Muzeal B-N în activitatea culturală şi spirituală a judeţului, a mulţumit PS dr. Visarion Bălţat pentru prezenţa la Bistriţa şi implicarea în acest necesar tezaur ortodox.
PS dr. Visarion Bălţat, Episcopul Tulcii, a felicitat gazdele pentru frumoasa şi elocventa expunere a obiectelor, a mulţumit pentru ospitalitate şi a punctat faptul că străvechea provincie românească, care este Dobrogea, a cunoscut, de-a lungul istoriei, o plurivalenţă cultură, intersectată de influenţe ale civilizaţiilor greacă, romană, bizantină, otomană şi română, iar aceste artefacte constituie un reper cultural şi artistic, ce se cere apreciat la justa lui valoare, atât pentru contemporani, cât şi în viitor, pentru preţuirea trecutului nostru.
În semn de apreciere şi respect, Complexul Muzeal B-N, fiind apreciat şi cotat ca unul dintre cel mai activ din zonă şi Ardeal, au fost oferite frumoase şi elocvente Diplome de apreciere din partea P.S. Dr.Visarion Bălţat managerului Complexului Muzeal B-N, prof.dr. Alexandru Gavrilaş, dr. Cornel Gaiu, dir. Muzeu Bistriţa, Alina Berbecaru –muzeograf şi Lavinia Moldovan – muzeograf.
Un moment înălţător, duhovnicesc, cu multiple valenţe spirituale, istorice şi de identitate şi perpetuare a românilor pe aceste meleaguri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5