Execuţia lucrărilor de amenajare a punctelor de colectare, prelungită până la 31 august

Odată cu preluarea în toamnă de către Vitalia a serviciului de salubrizare, iniţial s-a propus în proiect amenajarea a 1.300 de puncte de colectare şi era o valoare mult prea mare. Eu am încercat să transform cele 1.300 de puncte de colectare în 130 de puncte cu containere îngropate 100%, dar valoarea celor 130 de containere îngropate depăşea suma celor 1.300 de puncte de colectare şi atunci s-a mers pe o variantă mixtă cu 261 puncte de colectare cu containere semi-îngropate, dintre care 246 pe terenul municipiului şi 15 pe terenul Consiliului Judeţean, din care: 80 de platforme cu 4 containere de 3 mc pentru hârtie, plastic, gunoi menajer şi sticlă; 82 de platforme cu 3 containere de 3 mc pentru hârtie, plastic şi deşeuri menajere, respectiv 99 de platforme cu două containere de 3 mc, pentru hârtie şi plastic.

Execuţia lucrărilor de amenajare a punctelor de colectare a fost câştigată de firma Iridex din Bucureşti. A avut termen 31 iulie, dar în şedinţa de marţi ADI s-a solicitat ca prin hotărâri de consiliu să prelungim acest termen până la 31 august. În acest scop am convocat vineri, 18 iulie, o şedinţă extraordinară”, a afirmat primarul Ovidiu Creţu în cadrul unei conferinţe de presă.

La ora actuală, colectarea deşeurilor din municipiu se realizează de către firma Urbana pe baza unui contract încheiat în 2005, contract care a fost prelungit şi indexat cu rata inflaţiei. Potrivit edilului, în municipiul Bistriţa, Urbana are contract cu 56.000 de persoane fizice, asta înseamnă 72,7 % din populaţie, dacă ne referim la cifra dată de recensământ (77.000 de persoane) sau 62,6% dacă ne referim la listele electorale (90.000 de persoane). Colectarea deşeurilor menajere de la cetăţenii care locuiau la bloc s-a făcut prin 129 de puncte de colectare şi 5 puncte de colectare selectivă.

Primarul Ovidiu Creţu a mai spus că, în acest moment, administraţia locală se mai confruntă cu o problemă, un stoc de aproximativ 30.000 de tone de deşeuri care sunt stocate în apropierea fostului depozit pe nişte platforme amenajate şi care vor trebui transportate în depozitul de la Tărpiu. Transportul se va face gratuit de către Vitalia în conformitate cu contractul, dar depozitarea se va face contra unei taxe de 42,82 lei/tonă.

,,Asta pentru municipiu înseamnă un efort financiar de 1.284.000 de lei, deşeuri colectate în timp ce depozitul nostru era închis în baza proiectului de care discută, iar depozitul de la Tărpiu nu era deschis”, a menţionat Creţu.

Din municipiul Bistriţa se adună anual 57.000 de metri cubi de deşeuri menajere, adică aproximativ 22.000 de tone.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5