Eveniment la Librăria „N. Steinhardt”: Istoricul Marius Oprea – „Vânătorul de securişti!”

În organizarea Centrului Judeţean pentru Cultură BN şi a librăriilor Aletheia Bistriţa, în parteneriat cu Lions Club Bistriţa şi Clubul Monarhiştilor Bistriţeni, la librăria „N. Steinhardt” a avut loc, în 28 aprilie, o conferinţă cu tema „De ce trebuie să condamnăm comunismul”, susţinută de istoricul Marius Oprea, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din Bucureşti. În acelaşi eveniment cultural au fost prezentate şi cărţile „Vânătorul de securişti”, scrisă de un ziarist francez, precum şi „În căutarea victimelor comunismului” de jurnalistul elveţian-italian Guido Barella, apărute la Editura Corint, Bucureşti, 2015.
Întâlnirea, la care au luat parte peste 100 de persoane, televiziuni naţionale şi locale, mass media scrisă, s-a desfăşurat sub forma unui dialog interactiv.
În acelaşi context, poetul Al. Cristian Miloş, dar şi istoricul Marius Oprea, au prezentat cartea „Dosarul Poetul”, apărut la Ed. Karuna, Bistriţa, 2014, dosar de urmărire informativă al fostei Securităţi comuniste al poetului Al. C. Miloş, între anii 1979-1989.
Au dialogat cu istoricul Marius Oprea şi cu scriitorul Al. C. Miloş, expunând idei pertinente şi avizate, cu exemple reale, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură BN – prof. dr. Gavril Ţărmure, scriitorul Virgil Raţiu – din partea librăriei Aletheia, prof. Andrei Moldovan – preşedinte SS BN, prof. Viorel Rus – autorul unei cărţi despre foştii deţinuţi politici din judeţul BN, prof. Ana Maria Ardelean, d-nul Eugen Iedean, d-nul Ioan Pop, fostul primar al Bistriţei – Vasile Moldovan, col. (r.) Vasile Măgheruşan – de la Asociaţia „Cultul Eroilor” şi dr. Marius Nicolae Pop – preşedintele Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, care a oferit istoricului Marius Oprea o ţiglă istorică de pe acoperişul Bisericii Evanghelice din Bistriţa, cu efigia Majestăţii Sale Regele Mihai I al României şi un însemn regal.
În cazul poetului Al. C. Miloş a fost remarcată de majoritatea vorbitorilor rezistenţa prin cultură, remarcat şi de către scriitorul Romulus Rusceu – directorul „Memorialului de la Sighet” şi al Academiei Civice, care semnează o postfaţă pe coperta IV a volumului.
Dintre ofiţerii securişti care au făcut „poliţie politică” unii au încă azi, după 25 de ani de la Revoluţia din 1989, demnităţi publice – vicepreşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi aceste anomalii morale sunt cauzate de faptul că Parlamentul României a respins votarea Punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara, care ar fi interzis accederea în funcţii de demnitate publică a foştilor activişti PCR-UTC ori a Securiştilor torţionari care au făcut poliţie politică sau au înfăptuit crime abominabile. „Jos securiştii din structurile României”, a fost unul dintre mesajele întâlnirii.
A doua zi, istoricul Marius Oprea şi scriitorul Virgil Raţiu s-au întâlnit cu elevii Liceului „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului.
Ziua de 28 aprilie s-a încheiat cu proiecţia filmului „Patru feluri de a muri”, în regia N. Mărgineanu, la Sinagoga din Bistriţa.
Două zile memorabile!

Comentarii

30/04/15 07:48
Radu din Nasaud

Nu am remarcat la acest eveniment persoana care a realizat toate aceste cercetari cu care se lauda domnul Oprea in exclusivitate. Vad ca se poarta si aici obiceiul, unii cu munca si altii cu gargara...

01/05/15 11:57

Mare dreptate aveţi d-le Radu.
Exemplul cu Sângeorzul (cazul Tahâş Flore): în loc să respecte adevărul istoric, numai a fabulat în "Observatorul cultural", precum şi în documentarul de la tvr.
Păcat!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5