ERP- sisteme de management pentru o afacere de succes

            Diversitatea pietei si activitatilor economice, precum si evolutia tehnologiei care a generat activitati tot mai complexe au adus business-urile erei noastre la un alt nivel. Foarte multe afaceri sunt gestionate acum la distanta, foarte multe activitati se desfasoara in mediul online, exista o tot mai mare colaborare la nivel global, iar eficienta a devenit cheia catre succes in orice tip de afacere. Toate aceste particularitati ale mediului de business au generat nevoia pentru o gestionare eficienta, petntru organizare si control. Astfel, au aparut sistemele de gestiune si control de tipul ERP.

Ce este ERP?

            In traducere libera, ERP reprezinta planificarea resurselor intreprinderii. Concret, acesta este un sistem informational integrat, care contine o baza de date in care sunt introduse toate datele unei companii pe departamente si procese in functie de specificul obiectului de activitate si permite o mai buna gestionare a informatiei si realizarea de corelari intre departamente sau de grafice si situatii in fiecare departament. Practic este un sistem ce inlatura timpul necesar cumularii informatiei din diferite departamente oferind o baza de lucru comuna acestora si posibilitatea extragerii de informatii din mai multe departamente printr-o singura comanda. Tocmai de aceea, nevoia implementarii unui sistem ERP int-o companie se simte mai acut odata ce aceasta atinge un anume prag de dezvoltare ce nu este dat de cifra de afaceri, ci de complexitatea activitatii desfasurate.

Cum aleg un sistem ERP?

            Sistemul ERP trebuie ales in functie de o serie de factori identificati la momentul descoperirii necesitatii utilizarii unui asemenea sistem si, totodata, de planul de dezvoltare pe termen mediu si lung al companiei. Iata principalii factori ce trebuie luati in considerare atunci cand optezi pentru achizitionarea unui sistem ERP:

  • Specificul industriei in care compania isi desfasoara activitatea. Atunci cand alegi un sistem ERP trebuie sa ai in vedere specificul industriei, modul in care compania trebuie sa functioneze pentru a face fata exigentelor pietei din domeniul de activitate in care activeaza.
  • Specificul dezvoltatorului- este important sa achizitionezi un sistem ERP de la un dezvoltator care are experienta in domeniul tau de lucru si care, astfel, intelege specificul activitatii, complexitatea procesului de lucru, modul in care iti desfasori activitatea precum si situatiile ce se pot ivi in domeniul respectiv. In acest mod, dezvoltatorul va putea sa iti ofere o solutie practica, eficienta si inovativa.
  • Stabilitatea pe piata a dezvoltatorului este foarte importanta pentru viitor. Un dezvoltator cu experienta si puetere pe piata iti poate oferi o solutie tehnica oportuna pentru sistemul ERP si, totodata, imbunatatiri permanente ale sistemul care sa tina pasul cu ritmul tau de dezvoltare. Dezvoltatorul sistemului tau ERP este un partener pe termen lund, astfel ca viabilitatea acestuia pe piata este extrem de importanta.

Comentarii

30/10/18 11:40

Foarte, foarte bine documentat acest articol. Mi-ar fi placut sa descopar astfel de surse de informare si acum 5-6 ani cand am implementat pentru prima data un sistem erp transart-erp.ro in compania la care eram in acel moment manager. Probabil cea mai importanta si directa componenta a fost accesul in timp real la date concrete, nu doar pentru mine, pentru intreaga echipa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5