Emil Iugan: Mă preocupă foarte mult ca Legea muntelui să fie una sănătoasă şi benefică locuitorilor din zona montană

Patru parlamentari au inițiat un proiect legislativ prin care vor să modifice Legea muntelui şi propun înfiinţarea Consiliului Naţional al Muntelui, cu scopul de a asigura legătura dintre Guvern şi reprezentanţii zonei montane, pentru a pune în aplicare strategiile și politicile specifice zonei.Parlamentarii susțin că în prezent este în vigoare Legea muntelui nr. 347/2004 și având în vedere data la care a fost elaborată această lege, precum și numeroasele modificări legislative naționale și europene cu privire la dezvoltarea și protecția zonei montane, aceasta nu mai corespunde realităților actual.

          Tocmai din acest motiv, la iniţiativa omului de afaceri Emil Iugan, a avut loc, zilele trecute, la Sângeorz Băi o întâlnire cu această temă. Întâlnire cu ocazia căreia au fost stabilite câteva amendamente care au fost deja depuse şi urmează să fie dezbătute în senat în aceste zile. Printre cele 10 măsuri propuse a fi introduse în lege putem amintii: construcţia de stâne ecologice, tradiţionale din fonduri de la Guvernul României; înfiinţarea de puncte de colectare şi valorificare a lânii, trebuie amintit aici faptul că în oraşul staţiune Emil Iugan a înfiinţat deja un astfel de centru unde oierii îşi pot valorifica lâna. La nivel naţional se doreşte apariţia a încă 7 centre de colectare a lânii pe modul implementat deja la Sângeorz Băi.

De asemenea, se doreşte ca, pe lângă aceste centre de colectare, să fie făcute şi altele care să se ocupe cu spălarea lânii iar unul dintre ele, declara Emil Iugan, ar urma să fie în Sângeorz Băi. Până acum Emil Iugan a avut discuţii cu 4 primari din diferite zone ale ţării care şi-au exprimat sprijinul pentru materializarea acestei idei, şi anume: apariţia de puncte şi procesare lapte; puncte de sacrificarea a animalelor; centre de achiziţionare şi prelucrare a fructelor de pădure.

Din păcat, ţara noastră este unul dintre cei mai mari exportatori de materie primă, vorbim aici de fructe de pădure şi în acelaşi timp un importator de produse prelucrate. Aşa că, în viziunea lui Emil Iugan şi a Forumului Montan, în colaborare cu Cooperativa Agricolă de Producţie de Gradul I Grup de Producători Sângeorz Băi, cea mai bună şi mai avantajoasă soluţie ar fi aceea ca fructele de pădure să fie colectate şi prelucrate la noi în ţară şi pentru asta este nevoie ca Legea Muntelui să prevadă fonduri şi susţinere pentru aşa ceva.

Un alt deziderat al grupului de iniţiativă este acela referitor la ajutorul de minimis pentru creşterea porcilor din rasa Mangaliţa şi Bazna.

La întâlnire au fost prezenţi Emil Iugan,  prof. Lazăr Latu, director al Agenţiei de zone Montane, prof. dr. Dănuţ Gâţan, director CEFIDEC şi vicepreşedinte al Forumului Montan European, prof. Avram Fiţiu, USAMV Cluj, prof. dr Radu Rei, preşedintele zonei montane, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud - Ioan Ţintean, primari, dar şi fermieri din zona de munte , de pe valea Bârgaielor, fermieri din Ţara Năsăudului, fermieri din Spermezeu, dar şi de pe Valea Someşului şi Ilvelor. Au participat peste 150 de persoane interesate de soarta zonelor de munte, a fermierilor şi a locuitorilor din această zonă.

Emil Iugan declară că implementarea acestei legi are ca scop final crearea de noi locuri de muncă, evitarea exodului populației tinere, obţinerea de venituri suplimentare pentru fermieri, prin posibilitatea vânzării produselor obținute în fermă, creșterea nivelului de bunăstare a populației, dezvoltarea unor parteneriate public-private cu scopul valorificării potențialului local, valorificarea pe plan local și național a produselor montane, tradiționale, agricole, ecologice, constituirea sau dezvoltarea formelor asociative indiferent de domeniu în vederea creșterii competitivității economice a teritoriului, creșterii calității vieții și menținerea tinerilor în zona montană, dar și creșterea ponderii sectorului întreprinderilor mici și mijlocii în industria agroalimentară.

Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată şi urmează să fie dezbătut în perioada imediat următoare.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5