Emil Cassian Dumitraş, expoziţie de ceramică la Bacău

Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău a organizat cea de a XXI-a ediţie a proiectului cultural “ZILELE CENTRULUI DE CULTURĂ APOSTU”, în perioada 22-23 aprilie 2016.

„Zilele Centrului de Cultură Apostu” au debutat vineri, 22 aprilie 2016, la Universitatea „George Bacovia” cu un eveniment dedicat invitatului de onoare al Centrului, Alexa Visarion, sub genericul „Întâlniri esenţiale”. Regizor de teatru şi film, scenograf, eseist, scenarist, profesor universitar, Alexa Visarion e unul dintre cei mai înzestraţi şi mai prestigioşi oameni de teatru de astăzi. Piesele de teatru pe care le-a regizat, filmele (Înainte de tăcere, Înghiţitorul de săbii, Năpasta, Punct şi de la capăt, Vinovatul, Luna Verde, Ana) sunt mărturii ale unei vocaţii de excepţie şi ale unei cariere impresionante.

Au susţinut comunicări şi prezentări: prof.univ.dr. Marin Aiftincă, scriitorul Lucian Vasiliu, criticul de teatru şi film Ştefan Oprea, actorul Geo Popa şi prof.univ.dr. Neculai Lupu, rector al Universităţii „George Bacovia” din Bacău.

Evenimentul a cuprins vizionarea scurt-metrajului „Mari actori în filmele lui Alexa Visarion”. Alexa Visarion a conferenţiat pe tema „Timp, atitudine, conştiinţă”.

În după-amiaza zilei de vineri, de la ora 17.00, la Centrul de Cultură „George Apostu”, sub genericul „Spectacolul cărţii”, au fost lansate volumele: „Raţiune şi spirit în reconstrucţia modernă în filosofie, Vol.I: De la Descartes la Hegel”, semnat de acad. Alexandru Boboc şi prezentat de prof.univ.dr. Marin Aiftincă; „Hegel. Filozofia social-politică” şi „Libertate, morală şi politică”, semnate de Octavian Opriş, prezentate de acad. Alexandru Boboc şi prof.dr. Gheorghe Iorga. Evenimentul a fost întregit de cvintetul „GRUPETTO”, în componenţa: Ciprian Sicinschi, Alexandra Onofrei, Iulian Bolog, Liviu Mera şi Stelian Dima Resmeriţă. Programul a cuprins miniaturi din repertoriul compozitorilor: W. A. Mozart, J. S. Bach, A. Vivaldi, J. Massenet.

În ziua de 23 aprilie 2016, Centrul „George Apostu” aduce omagiul cuvenit patronului său spiritual George Apostu, „cel mai vrednic urmaş al lui Brâncuşi”, eveniment cultural prilejuit, an de an, de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de biruinţă.

A fost vernisată expoziţia de ceramică „Amar” a artistului Emil Cassian Dumitraş, prezentată de istoricul de artă Vasile Duda,prilej cu care a fost lansat albumul de artă „cassian”, prezentat de poetul Val Mănescu.

„Lucrările din Amar poartă mesaje misterioase, iar exerciţiul descifrării lor în logica şi maniera canoanelor clasice este sortit eşecului. M-am mulţumit aşadar să văd, să admir şi să simt masa de ceramică aparent informă, purtătoare de simboluri care strigă despre splendoarea universului în care respirăm: pământul, marea şi cerul, focul, nisipul sau vegetalul sălbatic. Şi să descopăr, incitat şi de textele lui Marin Mălaicu Hondrari, că în toate acestea, palpită măiastru şi coerent câte o fărâmă de suflet.

Bănuiesc fervoarea care-l animă pe artist când omogenizează, într-o unică idee amestecul plastic, când modelează, decorează, smălţuieşte, usucă şi arde materia, dezvăluind conceptul după care actul de creaţie îşi urmează mişcarea concretă şi“everything he touched is broken, everything is damned” - tot ce atinge se sparge, totul e blestemat” - (porţelan, oxizi, glazuri).

Cum dă concreteţe visului în străluciri de faianţă ca în lucrarea “wedge - pană” (porţelan, oxid) care nu alcătuieşte aripi, ci despică, în sensuri opuse, liniştea paralelipipedelor mult prea perfecte pentru lumea în care trăim.

Cum construieşte o dureroasă intersecţie a lemnului cu ceramica în locuri inedite pline de piatră, păduri şi eternităţi în “pagini de stare” (porţelan, glazuri, răşină sintetică, lemn)

Graţie Centrului de Cultură “George Apostu” din Bacău, elegantul album dedicat operei tânărului Emil Cassian Dumitraş, unul dintre exponenţii referenţiali ai noii generaţii de artişti plasticieni români.

Minunatul album editat sub auspicii băcăuane, în condiţii grafice de excepţie, este un ghid în complicatul cosmos cassian şi propune, cu o perversiune care excită dorinţa de a privi din toate unghiurile, în trei dimensiuni, imaginea bidimensională a volumelor subjugate spaţiului de tânărul Cassian. Din fericire, prin efortul amfitrionului acestei manifestări, chiar avem ocazia să simţim vizual, în sala în care ne aflăm, forţa sugestiei spaţiale pe care o propune Amarul lui Cassian.”

În încheierea manifestărilor „Zilelor Centrului de Cultură Apostu”, a fost decernată Diploma de Onoare şi Titlul de Prieten al Centrului „George Apostu”. Manifestările din 22-23 aprilie sunt parte integrantă a programului cultural al Centrului pentru anul 2016, care se desfăşoară sub titlul generic „Pe urmele lui Apostu”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5