( Dublu dialog scriitor - editor) Ion Mureşan: Bistriţa este foarte bine văzută în sfera culturii. Gavril Ţărmure: Să fii editorul lui Ion Mureşan este cu adevărat o cinste pentru că este poetul numărul unu al României

 

Rep.: - Ion Mureşan este unul dintre poeţii reprezentativi care participat la cele 12 ediţii ale Festivalului Poezia e la Bistriţa. Făcând un bilanţ al Festivalului Poezia e la Bistriţa, cred că de fiecare dată aţi fost alături de noi.

         Ion Mureşan: - Da, este adevărat. Şi ediţia din acest an a fost o ediţie veselă, în sensul că a fost reuşită. Domnul Ţărmure chiar şi pe timp de pandemie, chiar dacă ar avea calculatoare şi laptop-uri din lemn tot ar reuşi să organizeze evenimente.

         Rep.: - Este vesel şi pe pandemie. Şi aşa trebuie să fim.

         Ion Mureşan: - În acest an i-a ieşit foarte bine ediţia, pentru că a fost o ediţie rotundă. Pandemia l-a obligat şi i-a obligat pe organizatori – Marin Malaicu Hondrari şi Dan Coman -  la o sporită exigenţă, asta pe de o parte.  Au fost doar 12 invitaţi. Pe de altă parte, au adus oameni tineri, ceea ce e foarte bine pentru că şi Uniunea Scriitorilor duce lipsă de tineri, astfel că aici se face o pepinieră pentru scriitorii de mai târziu. A fost o ediţie rotundă şi foarte reuşită, în ciuda ploii, în ciuda frigului care a bântuit, poezia a fost un adevărat ritual la întoarcerea la normalitate. Să sperăm că poezia va atrage normalitatea şi ne va lua măştile de pe obraz, până la urmă, pentru că şi măştile au devenit transparente prin poezie.

         Rep.: - Cum este văzută la nivel naţional şi internaţional Bistriţa prin poezie, prin acest festival?

         Ion Mureşan: - Bistriţa este foarte bine văzută prin tot ceea ce face domnul Ţărmure, prin concertele de mare calitate care se desfăşoară acolo, cu invitaţii absolut de marcă, cu invitaţi din străinătate, de la filarmonici şi opere din Europa, şi nu numai. Apoi este văzută prin plastică, pentru că expoziţiile şi simpozioanele organizate de domnul Ţărmure, la Colibiţa, la Bistriţa, în Moldova, şi apoi mai e festivalul „Poezia e la Bistriţa” care se vede, şi pe internet, că a avut ecouri foarte favorabile, ecouri pozitive din partea iubitorilor de poezie din străinătate.

         Rep: - Câteva cuvinte despre editorul Gavril Ţărmure?

         Ion Mureşan: - Despre editor nu voi spune decât de bine, pentru că la el mi-am scos cărţile în ultimul timp. Este editorul meu, ca să zic aşa, aşa că nu-mi voi vorbi de rău un editor care mi-a făcut doar bine şi din editura căruia cărţile ies şi merg spre premii, spre Academia Română, spre filialele Uniunea Scriitorilor. Este un editor exigent, un editor care ştie să aleagă şi – aici îi remarc meritul – este orientat spre tineri. El are o colecţie de debuturi, cu scriitori care de abia au început să scrie sau care este deja confirmat în revistele de cultură şi pe site-urile de literatură de pe internet, dar care şi-a văzut, vorba lui Arghezi, numele adunat pe o carte. Or domnul Ţărmure, cu mare generozitate şi cu multă inteligenţă, le-a oferit tinerilor scriitori, celor care bat la porţile literaturii, ale afirmării, le-a oferit o rampă de lansare prin Editura Charmides. Este editura care a publicat cele mai multe debuturi din România, ceea ce nu e puţin lucru.

         Rep.: - Debuturi bune, pentru că publică şi alţii tot feluri de debuturi...

         Ion Mureşan: - Da, asta spuneam, fiind exigent publică debuturile sub zodia exigenţei şi sub zodia calităţii literare.

         Rep: - În acest an, în această perioadă, care a fost una atipică, pandemia, se regăseşte în poezia noastră? A fost productivă această perioadă sau din contră?

         Ion Mureşan: - Vă spun un lucru care o să vă mire. Cenaclul Universităţii „Babeş-Bolyai”, împreună cu revista „Apostrof”, am iniţiat un concurs – Omul asimptomatic – temă care se referă la omul fără însuşiri  şi omul invizibil. Am avut 99 de participanţi la concurs din toată ţara, unii din localităţi aproape necunoscute, dar şi din oraşe din Suedia,  din Statele Unite. Această temă legată de pandemie, frica de pandemie, de CoVid, de boală, de moarte, a declanşat mecanismele creaţiei. Am rămas uimit de câtă lume a fost mişcată şi inspirată de pandemie. Eu spun că a fost o reîntoarcere a omului spre sine. Fiecare fiind închis în casă, neavând lumea exterioară la îndemână, a trebuit să caute în lumea interioară, în interiorul său şi acolo să găsească un univers nou.  Un univers pe care-l cam ignorăm, să recunoaştem, în viaţa noastră de zi cu zi, absorbiţi şi de grijile zilnice şi de tentaţiile zilei ingorăm cea mai bună parte din noi – interiorul nostru, spiritul nostru.  Am o carte aproape gata care sper să fie publicată la Editura Charmides.

Gavril Ţărmure: - Ion Mureşan a fost alături de noi încă de la prima ediţie. De Ion Mureşan mă leagă o prietenie foarte veche, de aproape 40 de ani, sunt onorat şi de ipostaza mea de editor. Să fii editorul lui Ion Mureşan este cu adevărat o cinste pentru că, după opinia mea, poetul Ion Mureşan este poetul numărul unu al României de multă vreme. Sigur că el nu este singur, pentru că mai sunt poeţi. De asemenea, foarte răsfăţat că sunt şi editorul lui Ioan S. Pop, alt mare poet care este lângă Ion Mureşan, sau Angela Marinescu, marea noastră poetă, căreia nu i-ar conveni să audă că vorbesc despre ea şi îi spun poetă, la genul feminin. Ea se simte persecutată numai din cauza faptului că este femeie, deşi nu are dreptate pentru că toată lumea o stimează şi o iubeşte, dar ea cred că se şi răsfaţă un pic. Şi Angelei Marinescu i-am scos trei volume complete – Opere complete . Deci, poeţii foarte buni din această ţară, sigur, nu pot să spun că toţi, sunt editaţi de către Editura Charmides şi Ion Mureşan, încă de la începuturile acestei edituri, a fost alături de noi, a fost primul mare şi bun consilier al meu în această întreprindere culturală. Sigur, ulterior au devenit şi alţii, şi mă refer la Dan Coman, la Marin Malaicu, de care m-am folosit cu vârf şi îndesat, şi mă bucur că au acelaşi tip de exigenţă ca şi Ion Mureşan şi conferă editurii o respectabilitate în plan naţional, cei drept, foarte-foarte multă lume doreşte să scoată cărţi la Editura Charmides, dar din păcate nu se poate, pentru că trebuie să treacă prin acest filtru exigent – ori Ion Mureşan, ori Dan Coman şi Marin Malaicu. Apropo de Dan Coman. Vreau să spun un lucru pe care nu l-am văzut consemnat în presa locală. De curând, de vreo zece zile, a fost premierea unui spectacol senzaţional realizat de Radu Afrim la Teatrul din Craiova pe texte de Dan Coman. Deci, doi concetăţeni de-ai noştri au realizat un spectacol cu ecouri naţionale. Radu Afrim este genial în inventivitatea lui artistică, iar Dan Coman este unul dintre scriitorii cei mai de forţă şi cei mai în vogă în momentul de faţă, atât în ipostaza lui de prozator, cât şi cea de poet. Orice scoate este semnificativ şi este foarte bine primit. Am vrut să nu treacă total neobservat. Lumea merită să ştie despre isprăviile culturale ale acestor excepţionali creatori. La editură avem o deviză după care ne coordonăm viaţa culturală de când eram foarte tineri: „Câtă prietenie, atâta exigenţă!”       

 

Comentarii

25/10/20 13:00
George Carp

,,Ion Mureșan...este poetul numărul unu al României.” Nu zău!? De ce ne tot jucăm cu cuvintele? Poate pandemia aceasta...Ion Mureșan este un poet bun, valoros, dar ca să-l pui pe primul loc în România înseamnă că-l poți pune oricând alături de Eminescu, Blaga, Goga, Coșbuc, Arghezi, ceea ce nu este deloc cazul aici.

25/10/20 18:01
Gelu

„Câtă prietenie,atâta exigență”, adică zero.Bine zis!

26/10/20 09:37
Andrei

De Poetul bistritean Milos a auzit cineva?

26/10/20 09:37
Andrei

De Poetul bistritean Milos a auzit cineva?

26/10/20 09:47
Andrei

De poetul Miloș a auzit cineva?

26/10/20 09:47
Andrei

De poetul Miloș a auzit cineva?

26/10/20 15:35
George Carp

Nu trebuie să întrebați de patru ori pentru un singur răspuns! AC Miloș este un poet al stelelor, sunt oarecum prieten cu dânsul. OZN-urile sunt specialitatea casei!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5