Drum lin, Ioan Zanca!

Antrenorul emerit Ioan Zanca a trecut poarta veşniciei. În vârstă de 69 de ani, simbol al atletismului bistrițean, a pierdut, din nefericire, lupta cu o boală nemiloasă. 
Ioan Zanca și-a început cariera de sportiv pe malurile râului Bistrița și prin Parcul Municipal, acolo unde era aproape de casa părintească. De aici și-a dat seama de potențialul zonei de a da sportivi de performanță, „simțind” climatul propice pentru practicarea unor discipline de anduranță.


A fost promotorul ideii de selecție locală în atletism, fiind unul dintre cei mai buni „culegători” de campioni din țară, căci nume ca Doina Melinte, Felicia Țârlea, Anuța Cătună, regretata Maria Cioncan, Maria Rus-Sânmărtean, Nadia Sângeorzan, Maria Pântea-Ciobănică și mai nou multiplul campion național de tineret Daniel Rus, sunt doar câteva dintre talentele descoperite și formate de profesorul Ioan Zanca.

Inclusiv excepționala performanță a Gabrielei Szabo are o rădăcină în mentoratul lui Zanca, antrenorul și soțul campioanei olimpice, Zsolt Gyöngyössy, fiind influențat în cariera sa de regretatul bistrițean. A absolvit Universitatea din Oradea, în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport. A fost specializat în probe de semifond și fond, dar și în cele de alergări de viteză și tehnice.

A fost, pentru o scurtă perioadă, vicepreședinte al Federației Române de Atletism.
 

Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe familiei îndoliate!


Federaţia Română de Atletism 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5