DRAGOSTEA BUNICILOR

Duminică, 12 iulie 2009, la ora 13,30, a avut loc la Unitatea Medico – Socială Susenii Bârgăului o manifestare cu totul deosebită, organizată pe baza unui proiect de responsabilizare socială cu acelaşi titlu, iniţiat de Asociaţia “Învierea” – Susenii Bârgăului şi realizat în parteneriat de către cele două instituţii bârgăuane.

Redăm, în continuare, cuvântul de deschidere rostit de Grigore Bruj, directorul Unităţii Medico – Sociale Susenii Bârgăului.

Ne bucurăm că suntem astăzi împreună aici la Unitatea Medico Socială din Susenii Bârgăului, un locaş ce adăposteşte şi ocroteşte reprezentanţi ai unei generaţii deţinătoare de experinţă şi înţelepciune, a unei generaţii care are nevoie de grija, căldura şi bunătatea noastră. Ne aflăm astăzi aici pentru a fi martorii unui debut într-un proiect mai amplu menit să apropie două generaţii: viitorul nostru, aceşti copii minunaţi şi generaţia care ne-a creat şi care ne furnizează înţelepciunea zilnică, bunicii noştri. Şi unii şi ceilalţi au nevoie de noi, cei ce azi avem puterea de decizie.

Acţiunea de astăzi este prima dintr-un şir ce vor avea loc pe parcursul a mai multor ani şi se vor desfăşura în cadrul parteneriatului dintre instituţia noastră şi Asociaţia Învierea, un ONG reprezentativ din comunitatea noastră şi chiar din judeţ. Ne bucurăm foarte mult de şansa de a colabora cu domniile lor, cu părintele Pugna Dumitru care este sufletul şi suportul material al acestei asociaţii împreună cu ceilalţi membrii, persoane deosebite, şi nu vreau să laud dar trebuie să ştiţi că această instituţie şi-a început activitatea cu prima sponsorizare de 15 milioane de lei, vechi, oferita de părintele Pugna, căruia îi mulţumim încă o dată.

Mă întorc acum cu gândul la prima zi în care această instituţie şi-a deschis porţile, acum 2 ani şi jumătate. A fost momentul de inaugurare a unui proiect iniţiat de fostul primar şi actualul viceprimar Ilie Vlad, un om care a luptat cu toată energia, pentru a crea ceea ce vedeţi astăzi, acest centru de binefacere pentru bunicii noştri. Au urmat perioade destul de dificile din punct de vedere organizatoric şi material, perioade gestionate cu succes de oameni inimoşi, precum: ec. Moisan Vasile, director, dr. Udrescu Ovidiu şi în prezent de subsemnatul. Cu ajutorul oamenilor deosebiţi din Consiliului Local al comunei Prundu Bârgăului, a oamenilor din cadrul instituţiilor judeţene, dar şi cu ajutorul lui Dumnezeu, am reuşit să devenim ceea ce vedeţi astăzi.

Suntem optimişti şi nădăjduim ca proictele pe care vrem să le iniţiem, în viitor, le vom putea finaliza, cu atât mai mult cu cât rezultatele obţinute până în prezent sunt pozitive, iar cauza pentru care luptăm ştim că este una dreaptă şi morală.

Ne umplu inimile de bucurie şi satisfacţie, mulţumirea pe care o exprimă în cuvinte, persoanele vârstnice beneficiare ale serviciilor noastre. Vreau să vă asigur dragii noştri bunici, de tot respectul nostru. Vreau să mulţumesc întregului personal al UMS, pentru că dă dovadă, în fiecare zi, de devotament, seriozitate şi responsabilitate în felul în care înţelege să-şi facă datoria.

La 1 ianuarie 2008, din populatia Romaniei de 21 528 672 locuitori, numărul persoanelor de peste 60 de ani era de peste 4 195 570, reprezentând un procent de 19,5 din totalul populaţiei. România se înscrie astfel în rândul ţărilor în care populaţia îmbătrâneşte, cu toate consecinţele care decurg din aceste fenomene, la nivel individual şi social.

Indicele de îmbătrânire în România, în care numărul vărstnicilor îl depăşeşte pe cel al copiilor, va creşte până în anul 2050 de 2,16 ori. Aceste cifre arată necesitatea unei educaţii a copiilor înspre o schimbare de atitudine privind persoanele în vârstă. Copiii de azi – adulţii de mâine, vor suporta cheltuielile de întreţinere pentru persoane vârstnice, adică noi cei de azi, viitoarele persoane vârstnice. Îmbătrânirea nu-i o opţiune aleatoare, sau de circumstanţă, ea este o perioadă care face parte din viaţa fiecăruia dintre noi, îmbătrânim din clipa în care ne-am născut. Ne punem toată speranţa în voi dragi copii şi vă mulţumim că sunteţi azi aici cu noi. Mulţumim celor care vă educă şi au grijă de voi, părinţi, educatori. Mulţumim celor care sunteţi azi prezenţi aici şi care aţi renunţat la propriul dumnevoastră timp liber pentru a fi împreună cu noi. Dumnezeu să vă răsplătească bunăvoinţa şi efortul.

Programul a fost pregătit de copiii şi tinerii Asociaţiei “Învierea”, pentru bunicii noştri şi a cuprins: pricesne, teatru de păpuşi, dansuri de societate şi muzică populară. Participanţii la această frumoasă şi constructivă manifestare, între care prefectul judeţului , însoţit de omul de cultură Mircea Oliv, alte personalităţi din judeţ şi din localităţile bârgăuane, alături de consilieri locali şi alţi invitaţi, au trăit momente impresionante în spaţiul amenajat în curtea fostului spital din Suseni, în ciuda ploii care nu a deranjat ci parcă a binecuvântat acest eveniment.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5