Dr. Mircea Gelu Buta la rotundul unei vârste onorabile

În acest an, dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judeţean din Bistriţa, aniversează 60 de primăveri de existenţă. E o vârstă a bilanţului unei vieţi cu intensitate la cotele unei eterne şi asumate responsabilităţi profesionale şi civice. Pentru că doctorul Mircea Gelu Buta a fost tot timpul conectat la performanţă. În profesie s-a făcut de tânăr recunoscut în lumea ştiinţifică medicală ca un cercetător aplicat, pasionat de elaborarea studiilor, nu puţine constituind şi obiectul unor comunicări ştiinţifice în ţară şi în străinătate. De fapt, tot în străinătate a obţinut şi un doctorat ce atestă înalta sa competenţă profesională. A scris şi cărţi pe teme profesionale, între care şi cea cu privire la anii adolescenţei lui Emil Cioran, elaborată în colaborare cu soţia sa, demers ce a suscitat un viu interes în lumea literelor româneşti. Dar dr. Buta, prin viul izvor de energie de care dispune, de capacitatea sa complexă de intelectual ce se înscrie în prima elită a judeţului şi a ţării, acoperă cu pasiunea sa spirituală varii domenii de activitate. Una dintre acestea, căruia i s-a dăruit cu toate resursele care-i permit activitatea sa de la spital, este teologia. A iniţiat ridicarea unei capele în incinta spitalului, i-a atras pe preoţii care slujesc acest locaş în nobila muncă de tratare spirituală a pacienţilor, făcându-i colaboratori şi părtaşi în actul medical. În acelaşi timp, a contribuit, trup şi suflet, la organizarea unor simpozioane de nivel naţional pe tema legăturilor dintre credinţă şi suferinţă, rolul bisericii în sprijinul alinării suferinţelor, alături de personalul medical.
De asemenea, dr. Mircea Gelu Buta este cadru universitar, susţinând cursuri teologice la Institutul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Iată un om, o remarcabilă personalitate care îşi permite să-şi drămuiască timpul în asemenea activităţi care necesită un imens buget de timp, energie şi pasiune ce între cu mult capacitatea intelectuală a unui om mediu care se mulţumeşte doar cu profesia de bază în care s-a pregătit.
Dar să nu uităm că dr. Mircea Felu Buta s-a impus şi printr-o excelentă activitate managerială. A înzestrat spitalul cu aparatură modernă, a reuşit să atragă fonduri pentru consolidări interioare, unde a înlocuit vechile instalaţii cu altele noi, dar şi pentru reparaţii exterioare, astfel ca edificiul să se înscrie între primele din ţară. O calitate a sa este şi cea colegială faţă de personal, căruia îi acordă respectul cuvenit în funcţia de succesele profesionale şi de competitivitatea în tratarea pacienţilor. De aceea este tratat cu respectul cuvenit, autoritatea sa de şef de unitate exercitându-se cu mult tact şi discreţie, cu un spirit colegial care îi conferă prestigiu şi înţelegere în momente mai dificile din partea subalternilor. „De fapt, eu nu am subalterni, eu am colegi”, obişnuieşte să se adreseze celor care alcătuiesc personalul spitalicesc.
Acum, la rotundul celor 60 de ani, dr. Mircea Gelu Buta ni se dezvăluie ca o remarcabilă personalitate ce impune un adevărat respect, unul sincer, din partea celor care-l cunosc, cu un bilanţ al muncii bogat, diversificat, care l-a făcut îndrăgit şi apreciat şi de studenţii teologi din Cluj-Napoca.
Dr. Mircea Gelu Buta, acum, la 60 de ani, ne apare ca un om adevărat, cu o conştiinţă de excepţie.
Îi urăm „La mulţi ani!” şi noi împliniri în activităţile sale viitoare.
La mulţi ani domnule Mircea.
Consemnare de Ion Moise

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5