DR. ANDREI LASLĂU: Vitamina D scade riscul de cancer

Numeroase studii publicate de-a lungul ultimilor ani au arătat că vitamina D reduce riscul de cancer. Totuşi, majoritatea acestor studii au fost observaţionale, fie prospective, fie restrospective. Dar, in lipsa unor studii interventionale, experimentale, după toate regulile, cercetătorii nu  puteau concluziona cu certitudine că vitamina D reduce riscul de cancer. Acest lucru se schimbă substanţial conform unui STUDIU experimental publicat recent.

Astfel, în numărul din 8 iunie 2007 al Jurnalului American de Nutriţie Clinică (AJCN) a fost publicat rezultatul unui studiu intervenţional, populaţional, dublu-orb, controlat cu placebo, ce a durat 4 ani. Studiul a fost realizat pe 1179 de femei postmenopauză, trecute de 55 de ani. Ele au fost aleator împarţite în mai multe grupuri. Primul grup a primit 1400-1500mg de calciu zilnic, al doilea – calciu 1400-1500mg plus vitamina D3 1100 UI zilnic, iar ultimul grup a primit placebo (pastilă inertă) zilnic. Rezultate. In grupul ce a primit calciu şi vitamina D riscul relativ de cancer după primele 12 luni de studiu a fost cu 77% mai scăzut decat al celor care au primit doar calciu sau placebo. Incluzând şi cancerele apărute in primele 12 luni, scăderea riscului este de ‘doar’ 60% pentru femeile ce au primit vitamina D şi calciu. Au fost eliminate din calcul primele 12 luni întrucât unele femei puteau să intre cu un cancer nediagnosticat în studiu. Administrarea singulară de calciu nu modifică riscul de cancer. Autorii afirmă că nivelul seric al vitaminei D este un marker independent pentru predicţia apariţiei cancerului. (1)

ALTE BENEFICII POSIBILE  ALE VITAMINA D

Menţine sănătatatea sistemului osos : previne rahitismul, osteomalacia, osteoporoza si totodata fracturile osoase.(2)

Reglează tensiunea arterială. Reglează  producţia de insulină şi IGF-1(factorul de creştere al insulinei) . (3)

Modulează funcţiile sistemului imun. – poate preveni unele boli autoimune (4) Previne diabetul de tip 1 : 2000 UI de vitamina D  pe zi în primul an de viaţă scad riscul de diabet de tip 1 cu 80%.(5) Previne  scleroza  multiplă  : 400 UI/zi scad riscul cu 40%. (6) Previne artrita reumatoidă : 400 UI/zi  reduc riscul cu 40%. (7)

Reglează creşterea celulară, poate fi folosită în prevenţia şi în tratamentul cancerului (8)

Previne gripa. (9)

Previne boala de inimă. (10)

Se poate utiliza în tratamentul insuficienţei cardiace congestive. (11)

Are rol preventiv şi de scădere a mortalităţii în 15 tipuri de cancere. (12)

Dacă nivelul seric de 25(OH)D este de cel puţin 20 ng/mL,atunci există o scadere cu 30- 50% a riscului de cancer de colon/prostata/san/pancreas/plamân şi a muri din aceasta cauză. (13)

Administrată în cantităţi optime în primul an de viaţă, reduce riscul de schizofrenie. (14)

Previne ateroscleroza la pacienţii diabetici. (15)

Poate induce sinteza in corp a unor peptide antimicrobiene.(16)

Are activitate antimicrobiană semnificativă impotriva BK si previne reactivarea unei TBC latente. (17)

 DSP BN  Comp. de promovare a sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5