În a doua zi de Paști, Mitropolitul Andrei, în mijlocul bistriţenilor

Grigore Sâmboan

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a oficiat în a doua zi de Paști Sfânta Liturghie în biserica protopopiatului Bistrița, cu hramul „ Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, situată în Piața Unirii numărul 9. Slujba, la care au participat sute de bistrițeni dar și autorități locale și județene, a început la ora 10. Alături de IPS Andrei a slujit un sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Iustin Tira și pr. protopop de Bistrița, Alexandru Vidican.

Să vă facă Dumnezeu parte de bucurii sfinte

În cadrul cuvântului de învățătură, Înaltpreasfinția sa a vorbit despre bucuriile credinței: „În lumea noastră, câte păcate nu sunt care îl fascinează pe om și mai mult, îi dau iluzia că se va simți bine, că-i va aduce păcatul bucurie. Această bucurie însă ține până când se consumă păcatul. Același lucru se întâmplă cu drogurile, cu băutura, cu desfrânarea și cu toate celelalte păcate, pentru că omul, bietul, crede că îi vor procura bucurii, dar bucuriile păcatului țin puțin. Bucurii care le depășesc pe acestea, bucurii absolute, sunt bucuriile credinței. Femeile mironosițe, care l-au iubit cel mai mult pe Domnul Iisus Hristos și care, în zorii zilei Învierii, au alergat la mormânt ca să îmbălsămeze trupul Domnului și nu l-au găsit pentru că înviase au avut parte de bucurie sfântă. Această bucurie le-a cuprins atunci și â a rămas cu ele în vecii vecilor ”. De asemenea, ierarhul le-a urat bistrițenilor să le dea Dumnezeu “multe bucurii curate, să vă bucurați de sănătate, de realizările copiilor și de tot ce vă este drag dar, la capăt, să vă facă Dumnezeu parte și de bucuriile sfinte care încep pe pământ dar care nu se mai termină în vecii vecilor”.
La finalul slujbei, părintele protopop Alexandru Vidican i-a mulțumit Arhiepiscopului și Mitropolitului Clujului pentru prezența în mijlocul credincioșilor bistrițeni. Dintre oficialităţile prezente amintim pe ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Doina Pană, preşedintele Consiliului Judeţean , Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Mircea Gelu Buta, precum şi preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean.
Numită și „Catedrala Coroana” biserica cu hramul „ Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Bistrița este unul dintre cele mai vechi locașuri de cult din Transilvania, construită în anul 1268. De-a lungul timpului a suferit mai multe modificări. Acum funcţionează aici trei parohii ortodoxe:”Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, „Pogorârea Sfântului Duh” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Comentarii

21/04/14 22:04

Vă admir ,dle Sâmboan că scrieți frumos despre această întâlnire epocală a Mitropolitului Dvs.cu credincioșii bistrițeni.Eu sunt încă un sceptic atâta timp cât mitropolitul nu se poate gândi la noi cei necăjiți,ci mai mult la cei care-i cântă-n strună.Știm că un fost inginer în căi de comunicații,ajuns la scaunul mitropolitan,nu se gândește atât de mult la noi și nici la căi moderne de comunicații și mai mult la umplerea visteriei Mitropoliei și a Patriarhiei că acolo se duc banii noștri . Să ne ajute Bunul Dumnezeu să-i putem da bani câți cere pentru el și pentru Catedrala Mântuirii Neamului,că ala e scopul acestor așazise pelerinaje ale acestor mai mari ai Bisericii Ortodoxe Române.La noi nu se gândește nimeni ?

22/04/14 08:44
Vizitator

Porunca lui Iisus Hristos: „Daţi Cezarului ce e al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!”, este de atatea ori incalcata. Porunca însemnând respectarea deopotriva a legii pământene şi a celei cereşti, este incalcata si prin gestul bisericii ortodoxe de a se face stapana pe bunurile bisericii greco-catolice confiscate abuziv in perioada comunista. Este si cazul concret al bisericii din piata Unirii din Bistrita, cunoscuta si sub numele de “Biserica de la Coroana” . Reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Au fost apoi efectuate ample lucrari de reabilitare si adaptare la nevoile cultului greco-catolic. Orga construită în 1760 în atelierul meşterului sibian Johannes Hahn fusese înlăturată probabil tot la începutul veacului trecut. Porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul bistriţean a fost preluat de către ortodocşi. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsii au pus stapanire si pe cladirile manastiresti incalcand cu nonsalanta legea retrocedarilor, in loc sa fi urmat urmat exemplul Clujului unde IPS Bartolomeu a retrocedat biserica “Schimbarea la fata” care a apartinut greco-catolicilor si a construit impreuna cu municipalitatea in apropiere o biserica noua pentru ortodocsi. De altfel la inceputul anilor ’90 si la Bistrita a fost sfintita o troita in parculetul de langa capela veche unde urma sa fie construita o biserica ortodoxa, dar nu s-a facut nimic pana in prezent, pentru ca e mai simplu sa iei de-a gata si ce nu-i al tau. Trebuie spus ca pana in 1989 protopopiatul ortodox a functionat in bisetica “Sf. Trei Ierarhi” de pe Odobescu. Nu intamplator acolo se afla si mormantul lui Grigore Pletosu, primul protopop ortodox al Bistritei.
Cu atat mai mult, biserica de la Coroana si ansamblul manastiresc trebuie sa revina greco-catolicilor, punand capat samavolniciei comuniste si infaptuind astfel un act de dreptate.

22/04/14 09:04
Vizitator

In loc de comentariu, poezia "La Pasti" de George Cosbuc:

Prin pomi e ciripit şi cânt,
Văzduhu-i plin de-un roşu soare,
Şi salciile-n albă floare -
E pace-n cer şi pe pământ.
Răsuflul cald al primăverii
Adus-a zilele-nvierii.
Şi cât e de frumos în sat!
Creştinii vin tăcuţi din vale
Şi doi de se-ntâlnesc în cale
Îşi zic: Hristos a înviat!
Şi râde-atâta sărbătoare
Din chipul lor cel ars de soare.
Şi-un vânt de-abia clătinitor
Şopteşte din văzduh cuvinte:
E glasul celor din morminte,
E zgomotul zburării lor!
Şi pomii frunţile-şi scoboară
Că Duhul Sfânt prin aer zboară.
E linişte. Şi din altar
Cântarea-n stihuri repetate
Departe până-n văi străbate - Şi clopotele cântă rar:
Ah, Doamne! Să le-auzi din vale
Cum râd a drag şi plâng a jale!
Biserica, pe deal mai sus,
E plină astăzi de lumină,
Că-ntreaga lume este plină
De-acelaşi gând, din cer adus:
În fapta noastră ni e soartea
Şi viaţa este tot, nu moartea.
Pe deal se suie-ncetişor
Neveste tinere şi fete,
Bătrâni cu iarna vieţii-n plete;
Şi-ncet, în urma tuturor,
Vezi şovăind câte-o bătrână
Cu micul ei nepot de mână.
Ah, iar în minte mi-ai venit
Tu, mama micilor copile!
Eu ştiu că şi-n aceste zile
Tu plângi pe-al tău copil dorit!
La zâmbet cerul azi ne cheamă -
Sunt Paştile! Nu plânge, mamă!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5