Dorin Dobra: Solidaritatea comunitară, singura atitudine acceptabilă în privinţa crizei refugiaţilor

Afluxul de refugiaţi ce ajunge la ţărmurile sudice ale continentului depăşeşte, aproape zilnic, limitele şi recordurile la care, cu câteva zile înainte, se putea aştepta oricine în Uniunea Europeană. Este evident că situaţia în teren se amplifică de la o zi la alta, şi că, cel mai probabil, în scurt timp Uniunea Europeană va fi nevoită să adopte o strategie specială în privinţa acestei realităţi. Răspunsurile conjuncturale şi asumările numerice nu mai sunt suficiente astăzi. În luna iulie 2015, numărul refugiaţilor a fost de trei ori mai mare decât în luna iulie a anului 2014.

La data şi ora actuală, instituţiile europene par depăşite de situaţie, şefii de stat par covârşiţi de amploarea acestei realităţi, iar cei ce pot participa la dezbatere cad uşor pe panta populismului, şovinismului, chiar extremismului.

E unul din acele momente în care România se poate prezenta ca un stat european civilizat şi, obligatoriu, solidar cu ceea ce astăzi se întâmplă la graniţa sudică a Uniunii Europene.

Tocmai din acest motiv este necesară o dezbatere solidă care să poziţioneze ţara noastră onorant şi favorabil. Zilele acestea, problemele sunt prea mari pentru opţiuni populiste, panicarde, revanşarde. Trebuie adoptată rapid o strategie naţională care să ne pună în postura de a ne respecta statutul european în momente atât de dificile.

Este o criză ce prezintă configurările specifice definiţiei acestui termen, iar ţara noastră nu va rămâne, cum nu a rămas nici în 2008, ”o insulă ferită de problemele de pe continent”. Chiar dacă astăzi nu suntem pe traseul refugiaţilor din statele sudic-europene, acest lucru se poate schimba oricând, mai ales dacă Polonia devine o ţintă a acestor refugiaţi. În plus, România şi-a asumat o cotă procentuală de 3,75% din numărul total de refugiaţi ce creşte de la o zi la alta.

Atitudinea de solidaritate cu statele europene e singura atitudine pe care România o poate asuma în acest moment. Astăzi, când Europa trece prin momente dificile, aceasta are nevoie de vocea României care să ofere un răspuns raţional, precis şi implicat. Instituţiile statului, partidele politice şi societatea civilă sunt datoare să configureze soluţii care să ne confirme parteneri deplini în drepturi, dar şi în obligaţii, faţă de statele membre ale Uniunii Europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5