Dorel Cosma: „Cultura bistriţeană a atins cote deosebite”

Rep.: - Fiind încă pătrunşi de atmosfera sărbătorilor, daţi-ne voie, în numele cititorilor, să vă urăm „La mulţi ani” şi un an bogat în evenimente culturale. Cu siguranţă, anul 2011 a fost un an de referinţă pentru dumneavoastră. Vă felicităm pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Europene de Folclor obţinută prin votul Consiliului Director. De asemenea, ne bucurăm pentru obţinerea Premiului de Excelenţă din partea municipalităţii, primul acordat de primarul Ovidiu Teodor Creţu. Cu siguranţă, deşi aţi fost premiat peste mări şi ţări, cele mai importante distincţii sunt întotdeauna cele de acasă.

Dorel Cosma: Vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase şi pentru urări. Într-adevăr, a fost unul dintre cei mai bogaţi ani ai carierei mele. Suntem la începutul unui Nou An şi ecourile manifestărilor culturale din 2011 parcă mai vibrează. A fost un an în care cultura bistriţeană a atins cote deosebite. Activităţi dintre cele mai diversificate şi pe gustul omului iubitor de artă. Nu întâmplător, oamenii de cultură care ne-au vizitat afirmau că Bistriţa are o activitate culturală extraordinară care depăşeşte multe oraşe mari şi cu tradiţii îndelungate. Muzica de toate genurile, dansul de calitate, teatrul profesionist, arta plastică şi arta scrisului au fost prezente pe scena Centrului Cultural Bistriţa.

Rep.: - Aşa este. Vă propun să trecem în revistă câteva dintre manifestările importante la care au luat parte artiştii bistriţeni.

D.C.: - În primul rând, vreau să mulţumesc tuturor artiştilor care de-a lungul anului au găsit că este bine să vină la instituţia noastră pentru a dărui din munca lor publicului, pentru ca împreună să reuşim să facem manifestări de calitate. Mulţumesc celor care activează în cadrul instituţiei. Au fost clipe frumoase, munca noastră fiind încununată cu aplauze deschise pe scenele lumii: Teatrul de păpuşi „Alexandru Misiuga”, cel care vine mereu cu poveşti frumoase în faţa celor mai mici spectatori, viitorul public al nostru, spectacole deosebite realizate de Cornelia Apostol, cea care este regizorul şi sufletul acestei formaţii. Le dorim un an la fel de plin de împliniri. Dacă anul trecut păpuşile noastre ne-au reprezentat în Ungaria şi Italia, sperăm ca şi anul acesta să avem turnee frumoase, primul întrezărindu-se în luna februarie la Castrovilari, în Italia. Aplauze la scenă deschisă a obţinut şi ansamblul de dans clasic modern şi dans internaţional „Sincron”, coordonat de o remarcabilă artistă a dansului, maestru coregraf Cornelia Negrea, care coordonează cu pricepere şi profesionalism dansatorii. Dansurile celor de la „Sincron” au stârnit admiraţie pentru costumele şi extraordinara coregrafie, prin sudoare, efort, ore de repetiţii, reuşind să fie foarte buni. Un alt grup reprezentativ pentru instituţia noastră este Corul de Cameră „Appassionata”, coordonat de un mare om de muzică, dirijorul Francisc Mureşan, care şi-a dovedit calităţile muzicale şi pedagogice, reuşind să refacă superba familie artistică. Frumuseţea cântecului clasic coral a răsunat pe scenele lumii. În 2012, sperăm ca artiştii noştri să ne reprezinte la un important festival din Turcia, în luna iulie, cu siguranţă vor ridica sala în picioare, aşa cum au făcut-o de multe ori. O altă surpriză care o dezvăluim acum este invitaţia pentru Belgrad, unde Appassionata va concerta în Sala Congreselor.

Rep.: - Multe şi frumoase spectacole au dat artiştii noştri. Cu siguranţă, o pată de culoare pentru manifestările internaţionale a fost folclorul românesc.

D.C.: - Stindardul pentru mesajul de pace, prietenie şi frumuseţea tradiţiilor a fost prezentat cu cinste de ansamblul „Cununa de pe Someş”, un brand al Bistriţei. Sub bagheta maestrului coregraf Teodor Puşcaş, dansurile româneşti au fost apreciate de către toţi cei care cunosc limbajul universal al dansului. „Cununa de pe Someş” a avut un succes deosebit la Strasbourg, la Parlamentul European, o adevărată promovare pentru frumuseţile judeţului Bistriţa-Năsăud, costumul popular, cântecele, dar şi bucatele noastre dând o altă faţă României. Alături de „Cununa de pe Someş”, un alt ansamblu etalon al judeţului este „Balada”, care a aniversat, de curând, 25 de ani. Împreună cu maestrul coregraf Ioan Simionca am crescut un copil, care acum face cinste ţării pe scenele lumii. Ne bucurăm că din spate vin copiii noştri, moştenitorii „Baladei”. Nu pot să nu amintesc de faptul că de-a lungul timpului, cele două ansambluri au adus pe scenă mii de clipe de bucurie. Pentru „Balada” este pregătit un turneu în Toulouse, Franţa. De câtva timp, cu sprijinul primarului Ovidiu Teodor Creţu şi a consilierilor locali, avem o orchestră profesionistă de muzică, care ştie să fie atât orchestră de muzică populară, cât şi de cafe-concert sau muzică uşoară. De la ţinuta folclorică specifică judeţului, până la atitudinea muzicală clasică dată de frac, orchestra s-a impus prin seriozitate şi profesionalism. Amintesc doar faptul că, de curând, a participat la festivalul orchestrelor profesioniste derulat în Italia, unde a ridicat în picioare o sală cu mii de spectatori. Este o adevărată satisfacţie pentru mine să coordonez asemenea artişti şi să avem în orchestră o doamnă mereu tânără a judeţului – Elvira Botoş, care cu migală, pasiune şi experienţă a reuşit de-a lungul timpului să creeze un adevărat fenomen folcloric. Domnia sa a avut grijă să promoveze tinerii solişti, pregătindu-se, de asemenea, să predea ştafeta unui tânăr absolvent de Conservator, Cosmin Neagoş.

Rep.: - Partea literară a avut, de asemenea, anul trecut multe realizări.

D.C.: - Societatea Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni”, care este în al cincilea an, a reuşit, prin grija preşedintei Elena M. Câmpan, şi a colegilor scriitori să aibă un an bogat. Volumele de poezie, proză şi critică, apărute în 2011, premiate la nivel naţional, deplasările de la Piatra Neamţ, Vatra Dornei, Sighetu Marmaţiei, Mangalia, dar şi peste hotare, în Ungaria, au deschis noi orizonturi de colaborare, literatura noastră fiind apreciată la adevăratul nivel. Revista „Conexiuni” a surprind, prin apariţiile ei, manifestările importante. Împreună cu scriitorii bistriţeni, dorim ca în 2012 să aducem noi cărţi pe piaţa de specialitate şi, de asemenea, să avem întâlniri frumoase şi peste hotare în ţări precum Germania, Franţa, Spania. De asemenea, este programat un turneu al scriitorilor, alături de Orchestra Profesionistă „Bistriţa”, în luna februarie, în Chişinău, la invitaţia USR Moldova. În acelaşi cadru, trebuie amintit şi Clubul Internaţional „Transilvania”, fondat de tânărul scriitor Florin Bojor, care va organiza o serie de evenimente cultural-educative care vor încerca să apropie tinerii de cultură.

Rep.: - Una dintre cele mai bogate luni a fost decembrie. Premieri, spectacole, colide…

D.C.: - Manifestările finalului de an au contribuit la aşteptarea cu drag a sărbătorilor de iarnă. Rădăcinile eternităţii au adus, seară de seară, spre bucuria bistriţenilor, manifestări pe Pietonal. Mulţumim tuturor artiştilor din judeţ care au fost alături de noi. Trebuie, de asemenea, să amintim colaborarea bună pe care o avem cu „Prefix 990” – Gabi Cociş, BN Ritm – Mariana Panţiru, Floris – Florica Buduşan. Din galeria evenimentelor importante derulate nu putem uita Festivalul Fanfarelor, Festivalul Folk şi Bistriţa Medievală (Florin Săsărman), Festivalul Naţional de Teatru „Liviu Rebreanu” şi Nunta Zamfirei. O deosebită realizare pentru noi a fost Adunarea Europeană de Folclor, reprezentanţii Europei găsindu-ne acasă drept gazde deosebite. S-au întors în ţările lor cu gânduri bune despre români. Mai mult, de acum ora exactă a folclorului se va da de la Bistriţa, ceea ce este un lucru deosebit pentru noi.

Rep.: - Suntem în 2012, an care ne va găsi cu activităţi mai mult pe Pietonalul „Liviu Rebreanu”. Centrul Cultural Municipal intră în reabilitare.

D.C.: - Începând cu luna martie, activitatea noastră va lua o altă amploare. Următorii doi ani ne vor găsi cu o serie de spectacole care se vor derula într-un cort care va fi amplasat pe Pietonalul „Rebreanu”, achiziţionat în luna decembrie, având o suprafaţă de 450 mp. Activitatea administrativă se va derula în fostul sediu al Direcţiei Judeţene de Pază, iar programul manifestărilor va fi în aşa fel stabilit încât acţiunile culturale să se deruleze în mare parte în aer liber. Cu siguranţă, la finalizarea proiectului vom găsi un adevărat palat al culturii, adaptat ultimelor cerinţe în domeniul tehnicii. Îi invităm pe bistriţeni să rămână alături de noi pentru că vor avea ce vedea. După Ziua Culturii Naţionale, planificată pe 15 ianuarie, cu Gala Premiilor Bistriţene în Cultură, vor urma Festivalul de muzică corală religioasă internaţională „Bartolomeu Anania”. Aici, pe lângă Corala „Appassionata”, trebuie să amintim şi frumuseţea cântecelor aduse de Corala „Andrei Mureşanu”, dirijată de Cornel Pop, un animator cultural de excepţie. Zilele Operei, Zilele Bistriţei, Nunta Zamfirei, Festivalul Fanfarelor, Festivalul de Teatru Profesionist, Festivalul „Rădăcinile eternităţii”, Bistriţa Folk cu siguranţă vor încânta şi în acest an publicul.

Rep.: - Aveţi o echipă care este mereu pusă în slujba folclorului, indiferent de vremea de afară sau de faptul că este zi sau noapte.

D.C.: - Într-adevăr, le mulţumesc tuturor colegilor din Centrul Cultural Municipal – Dorina Petrovici, Susana Marişca, Iulia Petruse, Mărioara Sighiartău, Maria Herineanu, Ionela Pop, Petre Petruse, Mihai Berbunschi, Gabriel Mihăiese, Florin Vlad, Elena M. Cîmpan, Francisc Mureșan, Ioan Avram, Dorel Kuales tuturor colegilor de la Tehnic, Întreţinere, Pază. Împreună reuşim să aducem pentru dumneavoastră actul cultural.

Rep.: - Un mesaj pentru cei care iubesc cultura…

D.C.: - Doresc gânduri bune şi sănătate tuturor celor care au aplaudat actul artistic în 2011. Mulţumesc Consiliului Local şi primarului, care au fost mereu alături de noi şi că actul cultural nu are culoare politică. Fie ca Noul An să ne aducă noi împliniri, atât pe plan familial, cât şi artistic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5