Domnul Trandafir din Roquetas de Mae

A vrut dintotdeauna să fie învăţător, iar soarta, cu urcuşuri şi coborâşuri, i-a surâs şi de această dată. Daniel Teodor Bâgi, de loc din Leşu, este printre puţinii absolvenţi ai fostului Liceu Pedagogic din Năsăud. Cel puţin, în promoţia 1998 a clasei a XIII-a P, de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” erau doi băieţi. Dascălul nostru s-a titularizat şi a rămas, printre puţinii acelei generaţii, în învăţământ. Normal, l-a învins sistemul, nu neapărat cel educaţional, ci cel de finanţe.
Aşa a venit şi ideea plecării în străinătate, acum 10 ani. Normal, a plecat ca mai toţi bistriţenii în Spania, la construcţii. „Se câştiga foarte bine acum câţiva ani. Erau muncitori care puneau gresie şi faianţă şi câştigau şi 5.000 euro lunar. Se făceau foarte mulţi bani, dar cam tot aşa se şi cheltuiau”, povesteşte Daniel din aventura pe tărâmul iberic.
Acum, Daniel e stabilit în Roquetas de Mae, în Almeria, alături de o comunitate de circa 11.000 români. Este vicepreşedintele Asociaţiei Rumanos Almeríenses, considerând că doar prin implicare românismul nu îşi piardă rădăcinile.
Asociaţia deruleză şi cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească. Aşa i s-a ivit ocazia să se întoarcă la meseria de dascăl. „În primul rând, vorbim de alfabetizare, de învăţarea scrisului şi cititului în limba română. De asemenea, predăm noţiuni de istorie şi geografie a României, dar şi despre tradiţii şi obiceiuri din toate colţurile ţării noastre, pentru că şi copiii sunt de peste tot. În primul rând, părinţii vor ca aceşti copii să-şi piardă rădăcinile româneşti. Apoi, mai există şi o lată motivaţie, pregătirea pentru o eventuală revenire în România”, spune Daniel Bâgi.
După-amiaza, copii cu vârste între 4 şi 14 ani, unii care nici nu ştiu limba română, vin să afle mai multe despre România. Da, din păcate, este contracost, părinţii plătind o sumă, ce-i drept nu foarte mare (de circa 40 euro), pentru ca urmaşii lor să nu uite de unde au plecat. Există şi un blog al asociaţiei, rumanosalmerienses.blogspot.com, pentru cei care vor să vadă ce se întâmplă acolo.
Aceeaşi asociaţie, alături de alte organizaţii ale românilor din Almeria, a organizat şi spectacolul dedicat Zilei Naţionale a României, în decembrie 2011, unde protagonişti au fost interpreţi şi ansambluri din Bistriţa-Năsăud.
Până la urmă, România nu e un teritoriu, poate fi oriunde, dacă o porţi în suflet.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5