Domeniile Regale (II)

Al. C. Miloş

Notiţe de genul „Constituţia Domeniilor Coroanei în original” cuprind conceptul unei scrisori a lui Sturdza, în limba franceză, către un fruntaş liberal şi două liste cu domeniile, redactate cu creionul. Pe prima foaie sunt înşiruite 14 domenii din Muntenia şi Moldova, iar pe verso este schiţat proiectul de lege ce urma să intre în vigoare la 1 aprilie 1882. Pe a doua foaie, ce are antetul Ministerului Agriculturii, Industriei, Comerciului şi Domeniilor, înfiinţat la 1 aprilie 1883, sub conducerea lui Ion Cîmpineanu, sunt înscrise 19 moşii, cu o suprafaţă de peste 500 mii de pogoane, adică vreo 250.000 ha.
Regele Carol I ne oferă, în Jurnalul său, informaţii preţioase referitoare la pregătirea şi promovarea legii.
În martie 1994, Sturdza i-a prezentat Regelui o nouă listă, cu 21 de moşii, pe care Ion Kalinderu a estimat-o ca fiind „prea mare”, iar veniturile de pe o aşa suprafaţă „prea mici”.
În urma consultărilor, lista a fost redusă la 12 moşii, cu o rentă de 690.000 franci. Preşedintele Camerei, generalul Dimitrie Lecca, era mandatat de Rege şi de prim-ministrul Brătianu, să propună acest proiect în Cameră. În 25 aprilie 1884, Regele, împreună cu Kalinderu, au finalizat lista domeniilor şi a veniturilor. După discuţii, care au durat câteva ore, Kalinderu şi Carol Davila, un apropiat al Palatului, au cinat cu Regele Carol I, apoi au jucat biliard.

Sursa: Şt. Noica, Ştefan Petrescu – Domeniul Coroanei,
Ed. Vremea, Bucureşti

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5