Doina Pană: Noile reglementări pentru valorificarea masei lemnoase vor asigura lemnul de foc pentru populaţie

Ministrul Apelor şi Pădurilor Doina Pană s-a întîlnit la Bistriţa cu reprezentanţi ai ocoalelor silvice de stat şi private, asociaţii de profil dar şi agenţi economici din domeniul lemnului. Principalul subiect al dezbaterii a vizat cea mai importantă hotărâre de Guvern care reglementează aplicarea Codului Silvic și anume Regulamentul de valorificare a masei lemnoase.

După dezbatere, Doina Pană a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că ministerul amodificat Codul Silvic,” în sensul ca și prevederea de asigurare cu prioritate a lemnului de foc pentru populație să fie aplicată și atunci, automat, aceste prevederi trebuie să se revadă și în noul regulament de valorificare a masei lemnoase”, spune Doina Pană.

Doina Pană a recunoscut faptul că “ nu putem asigura întregul lemn de foc de care are nevoie populația pentru că avem 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc și dacă punem numai 6 mc pe iarnă înmulțim și vedem cât ne dă, or noi exploatăm legal în România 17-18 milioane mc total. Ar însemna să ajungem la peste cantitatea pe care o putem exploata legal, ar însemna să nu mai facem nici mobilă, nimic, totul să fie lemn de foc, ceea ce nu se poate. Dar vrem ca tot ce înseamnă lemn de foc să meargă întâi spre populație. Noi toate aceste reglementări nu le-am putut face decât pentru ce înseamnă pădurea statului, care e mai puțin de jumătate din totalul pădurilor din România, nu putem intra în pădurea privatului. Deci lemn de foc va fi nu numai ce asigurăm noi cu prioritate ci, ca și până acum, la agenții economici, din pădurile private ale persoanelor fizice”, a explicat ministrul Pană.

Pană a mai precizat că a fost o dezbatere lungă şi, care a început ușor tensionată, “ dar eu zic că într-un final înțelepciunea este cea care a dat tonul de final. Vom continua să ne întâlnim în grupuri de lucru și să iasă o variantă optimă a acestui regulament… modul în care am ales să se asigure lemn cu prioritate pentru populație, evident că vine în detrimentul ramurii de agenți economici din zona silvică, pentru că, automat, va exista un volum destul de mare de masă lemnoasă, pe care-l vor putea exploata doar ca prestări servicii, vorbesc de volumul de masă lemnoasă scos de Romsilva, de Pădurile statului și nu vor putea exploata pe picior întreaga suprafață, cum se întâmpla până acum”, a conchis Doina Pană.

La dezbatere au participat secretarul de stat Istrate Ștețco, directorul departamenului Fond Forestier, de la Romsilva – Codruț Bîlea, Gavril Stanciu – președintele Asociației Administrațiilor de Păduri din România și un reprezentant al Asociației Producătorilor de Mobilă. De asemenea, au participat reprezentanți din partea Consiliului Național al Concurenței, din partea Regiei Naționale, din partea Asociației Administratorilor de Păduri, din partea ASFOR, de la Gărzile Forestiere Suceava și Cluj, de la Direcții Silvice locale, din partea agenților economici.

Proiectul privind modificarea și completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 617/2016 va fi discutat și la minister, în grupuri de lucru și forma finală va fi trimisă spre avizare la Guvern, în luna septembrie.

Comentarii

19/08/17 11:20
Cititor

Pai doamna Doina, sa intelegem ca atunci ministerul silviculturii este doar asa... o "pa.pusa de circ " ? Pai nu se subordoneaza Statului Roman, prin acest minister , toti detinatorii de paduri, atat cei de stat cat si cei particulari ?
Pai daca-i asa, atunci faceti o lege prin care sa infiintzati in subordinea primului-ministru ( Guvernului ) , un minister al privatilor !
Dati doamna o lege simpla, prin care sa obligati absolut toate Ocoalele Silvice, atat de stat cat si cele particulare, sa aiba Depozite ( de stat sau private ) pentru desfacerea lemnelor de foc catre populatie, de unde cu caracter general, oricand, in orice anotimp, oamenii sa poata cumpara lemnele de care au nevoie si in "cota" anuala, sa tineti cont de solicitarile generale ale populatiei , altfel, degeaba va mai tot strofocati, ca or sa ajunga oamenii sa fure lemne ducandu-si-le in spate si pe ei n-o sa aveti cum sa-i "confiscati" !
Este ca si cum ati da o lege prin care sa interziceti cu desavarsire copiilor sa se mai joace "afara din casa " pentru ca efectiv n-au unde se juca... si daca ies afara, sa-i "confiscati" ... !(?) Ma faceti efectiv sa zambesc la afirmatia Dvs prin care va recunoasteti neputinta de a gestiona un minister la care nu aveti nici o calificare . Cu alte cuvinte nu stim ce cautati Dvs la acest minister si de ce tzara asta nu gaseste un inginer silvic s-o faca ?
Ce solutie propuneti pentru cei care nu-si pot cumpara nici macar cele 6 m.c de material lemnos pe care le puteti da , daca in zona lor instalatie de gaz-metan nu este si au centrale termice cu combustie pe lemn ?

21/08/17 19:22
hogiu

daca este asa mare criza de lemn de foc pt. populatie,atunci una din solutii este ca si pe Valea Bargaului,sa se introduca gazul si astfel s-ar rezolva o mare parte a incalzirii populatiei pe timp de iarna. Alta solutie ,nu exista,deoarece in mai putin de 10 ani,lemnul de foc se va termina si atunci cum va fi ??????????????

21/08/17 19:27
hogiu

Singura solutie salvatoare,este introducerea gazului metan pe Valea Bargaului si a Somesului,altfel toatre padurile de fag vor fi decimate in maxim 5 ani !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5