Doina Pană: Există resurse financiare pentru creşterile salariale din sectorul bugetar. Avem un excedent de 1,2 miliarde lei

Deputatul social-democrat Adriana Doina Pană a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Legea salarizării unitare va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare, pe procedură de urgenţă, pentru a-şi face efectul de la 1 iulie. Parlamentarul bistriţean a prezentat o serie de date economice prin care se demonstrează că există excedent bugetar şi nu sunt probleme pentru susţinerea financiară a majorărilor salariale.
„Bineînţeles că s-au stipulat tot felul de răutăţi de genul că nu va exista acoperire financiară, că de fapt vom omorî economia prin aceste creşteri de salarii. Vreau să vă spun că ieri (n.n. – joi) s-au comunicat datele execuţiei bugetare şi până la ora actuală avem un excedent de 1,2 miliarde lei. Există surse bugetare de 1,5 miliarde lei, mai mari decât necesarul pe anul acesta pentru creşteri, inclusiv pentru cele prevăzute în Legea salarizării unitare. Vreau să-i liniştesc şi pentru 2018, tot în virtutea a ceea ce conţine Legea salarizării unitare. Pentru creşterile de salarii şi pensii ar trebui să existe 16 miliarde lei în plus, zece miliarde lei pentru salarii şi şase miliarde lei pentru pensii. Din calculele noastre vor rezulta încasări de 17,5 miliarde lei, şi pentru anul următor vorbim, de fapt, de un excedent. Vreau ca toţi bistriţenii, indiferent că sunt pensionari sau salariaţi, să fie foarte liniştiţi pentru că deja vorbim pe date concrete, pe cifre reale”, a declarat deputatul Doina Pană.
Parlamentarul bistriţean a menţionat că, în ceea ce priveşte protestele din zona administraţiei publice locale, acestea reprezintă „un drept legal” însă a fost contrariată că aceştia nu au ieşit în stradă când li s-au tăiat salariile, ci doar când li se măresc, asta pentru că se uită „la capra vecinului”. „E dreptul dumnealor, în Camera Deputaţilor mai pot veni amendamente, dacă sunt justificate. De asta a venit legea în Parlament şi nu şi-a asumat-o Guvernul, pentru că este o lege extrem de importantă”, a completat deputatul Pană.
Aceasta a menţionat că până-n prezent, pentru salariile foarte mici din administraţie, nu exista o pârghie de majorare. „Acum, Consiliul Local are anvelopa în care trebuie să se încadreze ca salarii, are stabilit salariu primarului şi viceprimarului în funcţie de rangul localităţii, după care mergând pe singurul criteriu – niciun salariu să nu depăşească pe cel al viceprimarului – poţi folosi întreaga anvelopă de aşa natură încât să fie o retribuire care să-i facă participativi pe cei din structură”, a argumentat parlamentarul PSD.
Nu în ultimul rând, aceasta a făcut referire şi la sindicatele din zona Finanţelor, a căror îngrijorare nedeclarată este că vor dispărea ghişeele şi posturi, având în schimb posibilitatea de a deveni consultanţi fiscali.
Potrivit acesteia, a mai fost demontat şi mitul că aceste creşteri salariale din sectorul bugetar vor omorî economia şi antreprenorii privaţi. Parlamentarul bistriţean a dat ca exemplu faptul că reţeaua medicală „Regina Maria” a majorat salariile cu 25 de procente, că numărul firmelor nou create a crescut, ajungând în primele patru luni la 45.345 firme, investiţiile străine au crescut cu peste 45% şi la fel producţia industrială, cu 7,4%. „Există o revigorare sănătoasă în domeniul economic tocmai de la echilibrul de la care s-a mers. S-a judecat că se alocă 32 miliarde lei pentru creşteri de salarii şi 32 miliarde lei în economie prin facilităţile fiscale cu care s-a ieşit”, a mai spus Doina Pană.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5