Documentaţia pentru modernizarea Pieţei Centrale, în şedinţă extraordinară. Vezi forma finală prezentată de primarul Creţu!

Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că cele patru proiecte care vor intra în dezbaterea consilierilor municipali, în şedinţă extraordinară de miercuri, sunt finanţabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Unul dintre acestea vizează aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii pentru modernizarea Pieţei Centrale din Bistriţa, un proiect care a suscitat interes atât din partea opoziţiei, cât şi a ecologiştilor.
„Unul dintre ele este cel care a stârnit şi cele mai mari valuri, este vorba despre DALI pentru Piaţa Centrală din municipiul Bistriţa. Suprafaţa totală a Pieţei Centrale este de 17.120 mp, din care 14.200 intră pe proiectul de modernizare a pieţei, iar diferenţa pe alte două proiecte, este vorba despre Linia Verde, zona dinspre Sugălete, şi o parte a intrat pe proiectul de reabilitare a pasajelor. Discutăm aşadar despre o suprafaţă de 14.212 mp. Reamintesc faptul că în 2014, am făcut un concurs de soluţii împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România şi în juriu au fost numai reprezentanţi ai OAR, oameni cu experienţă îndelungată şi cu studii corespunzătoare. Am vrut să organizăm prin OAR tocmai pentru că Piaţa Centrală este un punct sensibil în oricare oraş, nu numai în Bistriţa, şi am vrut să avem ceea ce este mai bine, mai nou şi mai elevat selectat de oamenii cei mai îndrituiţi să facă acest lucru”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.
Primarul Bistriţei a menţionat că în 2015 a fost elaborat Planul Urbanistic de Detaliu al Pieţei Centrale, care a fost supus consultării publice şi ulterior aprobat cu o majoritate de 18 voturi, fiind vorba de HCL 78/2015.
„În principiu, Piaţa va fi adus la acelaşi nivel de călcare, adică nu vor mai exista diferenţe între trotuare şi partea rutieră, chiar dacă va fi păstrată o porţiune de rutier (intrarea şi ieşirea de pe str. Titulescu şi Coşbuc) şi pentru aprovizionare, cu acces în partea de sud, cu acces de pe str. Vasile Naşcu şi prin faţa Primăriei, un acces restricţionat. Nivelul de călcare şi pentru aceste suprafeţe va fi acelaşi pentru toată piaţa şi va fi racordat, aşa cum ne-a cerut Comisia Naţională de Monumente, la nivelul de călcare al Bisericii Evanghelice”, a menţionat Ovidiu Creţu.
În ceea ce priveşte vegetaţia, primarul municipiului a menţionat că din cei 104 arbori din Piaţa Centrală, 13 sunt incluşi în alte proiecte (copacii din zona Sugălete şi cei din continuarea pasajului). Din cei 91 de arbori, 33 vor fi păstraţi, inclusiv castanii seculari, iar alţi 16 arbori de diferite specii vor fi plantaţi. „Tăierea unor arbori noi o realizăm pentru a elibera câmpurile vizuale, în special pentru Biserica Evanghelică, dar şi pentru complexul Sugălete, pentru că sunt monumente de importanţă mai mult decât naţională, europeană, putem spune chiar internaţională şi trebuie să le punem în vedere. Prin acest proiect dorim să evidenţiem caracterul de spaţiu public urban al Pieţei Centrale. În amenajarea care este prevăzută, vom avea două poziţionări pentru scene, pentru că în această zonă se vor desfăşura concerte şi spectacole, mobilier urban, două fântâni cu circulaţia apei circulară şi două cu jeturi şi un curs de apă care reaminteşte de pârâul care trecea în urmă cu 150 de ani prin această piaţă. De asemenea, prevede iluminatul public şi arhitectural”, a precizat primarul Ovidiu Creţu. Primarul Bistriţei a menţionat că modernizarea Pieţei Centrale nu va însemna gazon şi spaţii verzi, ci piatră naturală sau cu agregate compactate.
Edilul municipiului a menţionat că, într-o etapă iniţială, vor fi menţinute cele două toalete publice, asta pentru că acestea sunt necesare mai ales în timpul evenimentelor de amploare, dar şi pentru turişti.
Proiectul ar urma să fie finanţat din fonduri europene, fiind estimat la 4,5 milioane euro.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5