În dialog cu dr. ing. Nicolae Minoiu, cercetătorul înnăscut, recunoscut pe plan mondial, la aniversarea a 80 de ani

 

Concitadinul nostru dr. ing. Nicolae Minoiu,  fost cercetător( 1965-2003)  şi secretar ştiinţific (1988-1995) al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură ( 1965-2003), profesor asociat la Universitatea de Ştiinţe Agricole Cluj-Napoca (1990-1994),  membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Siseşti“, membru al Societăţii Române a Horticultorilor şi al unor asociaţii profesionale internaţionale, cetăţean de onoare al urbei, în acest week-end,  respectiv pe 12 octombrie 2013, împlineşte frumoasa vârstă de 80 de ani. Am profitat de această ocazie şi de relaţiile pe care le avempentru acunoaşte părerea redutabilului specialist,acum detaşat de fostele sale responsabilităţi, faţă de situaţia actuală a pomiculturii zonei.

             

  - Aş vrea să precizez că n-am fost niciodată detaşat de nevoile producţiei pomicole şi nici acum nu mă simt în afara lor. N-am făcut cercetare de dragul cercetării, ci cercetare cu aplicabilitate practică,  strâns legată de nevoile de producţie. SCDP a constituit încă de la înfiinţarea sa la 01.01.1950 şi constituie şi în prezent un catalizator pentru producţia pomicolă din zonă. A contribuit la modernizarea potenţialului de producţie al livezilor, la extinderea suprafeţelor cultivate în sistem intensiv şi superintensiv, la  îmbunătăţirea gamei sortimentale, prin cele trei pepinere de la Ciceu-Mihăieşti, Bistriţa şi Livezile, la crearea şi introducerea în cultură a peste 50 noi soiuri de măr, păr, cireş şi vişin, productive şi rezistente la boli şi dăunători, la perfecţionarea tehnologiilor de cultură, la îmbunătăţirea protecţiei fitosanitare a livezilor şi nu numai. În pofida involuţiilor înregistrate în procesul aplicării legislaţiei privind fondul funciar, sectorul pomicol are încă un aport valoric important în totalul producţiei agricole din judeţ, iar o dovadă în acest sens sunt şi producţiile de fructe din acest an.

 

-  Nu o să vă contrazic, dar mi se pare că totuşi ceva nu e în regulă. Recoltele bune de anul acesta şi cele din anii anteriori n-au adus prea multă bucurie nici producătorilor, cultivatorilor, fermierilor cum le zicem mai nou şi nici beneficiarilor, cumpărătorilor, consumatorilor. Producătorii sunt nevoiţi să valorifice renumitele mere bistriţene produse ecologic, lipsite de pesticide, de îngrăşăminte chimice, de nitriţi şi/sau nitraţi, la preţuri cuprinse între 25-35 bani/kg, ce sunt revândute apoi între diverşi intermediari, iar în final ajung la beneficiari externi, care ştiu să le aprecieze valoarea şi calitatea, dar în pieţe găsim cel mai adesea fructe importate ori  autohtone la preţuri dintre cele mai piperate.Alta e situaţia în U.E. din care facem şi noi parte. Un apropiat îmi spunea că a plătit pe un aeroport occidental pentru două mere......2,10 euro !.

 

- Este o explicaţie. Înainte aveam unităţi de valorificare specializate, ce dispuneau de spaţii de depozitare şi păstrare cu temperatură controlată, ori după 1990 această problemă a fost lăsată în exclusivitate pe seama producătorilor. Unii reuşesc să se descurce foarte bine cum sunt cei care produc sucuri de fructe şi cei care  şi-au creat spaţii de depozitare şi păstrare, iar alţii se descurcă  mai greu, fiind nevoiţi să suporte consecinţele.

 

- Poate n-ar fi rău ca şi în acest domeniu să fim un pic mai pragmatici, ar trebui să ajute şi autorităţile chiar dacă statul şi-a luat mâna şi de aici, dar un schimb util de informaţii cu localităţile deficitare ar avea cu siguranţă un dublu efect benefic atât pentru producători cât şi pentru beneficiari, indiferent de unde or fi.

 

- În perioada activă aţi fost implicat în cercetări de virusologie printre care se număra şi un proiect internaţional finanţat de UE, ce viza probleme de biosecuritate a prunului transgenic cu rezistenţă la virusul Plum pox, care e situaţia actuală ?

  

- Acestea au fost preluate şi continuate de colegii mai tineri, respectiv de  Dr. Ioan Zagrai şi Dr. Luminiţa Zagrai, iar rezultatele şi experienţa pe care le-au obţinut au dus la câştigarea altor proiecte internaţionale şi naţionale. N-am motive să-mi fac griji şi probleme din această privinţă înrucât viitorul este pe mâini bune. 

 

- Personal cum vă descurcaţi ?

 

- Nu prea grozav pentru că, din luna aprilie a.c., după decesul soţiei, am rămas singur, iar singurătatea nu-i un lucru prea plăcut pentru nimeni mai ales dacă te mai încearcă şi anumite suferinţe.

 

-În nume personal precum şi  a foştilor şi actualilor colegi de la SCDP  vă dorim să vă dea Dumnezeu putere şi sănătate  să  depăşiţi aceste inconveniente şi să bucuraţi de o viaţă îndelungată şi cât mai tihnită pe care o meritaţi pe deplin. La mulţi şi fericiţi ani !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5