La noi

Despre nişte „Baraboi”

Ion Pop Reteganul, în „Amintirile unui şcolar de altădată”, zice că, în drumul obositor de la Reteag la şcolile cele înalte ale Năsăudului, poposea, pentru mâncare şi apă, la Ierusalim; aşa era numit atunci Beclenuţul de astăzi..
Beclenuţul (astfel alintat) era/este un cartier pe malul drept al Becleanului. Jumătatea care dă spre Săsarm, era în bună măsură locuită altădată de familii poreclite „a Baraboilor”.
Desigur că m-a interesat originea unei astfel de... onomastici, eu însumi, prin mamă, fiind un... ”Barabou”.
Beclenarii neaoşi, numeau cartofii baraboi. Am cercetat originea cuvântului cartof şi sinonimele lui în Ardeal şi alte provincii româneşti. A intrat în spaţiul nostru la începutul sec. al XIX-lea, dinspre Austria, cu denumire cu tot, preluată de la nemţi. Pe unde a trecut şi a rămas, a căpătat tot felul de denumiri populare (până în spaţiile ruseşti).
Nu mă îndoiesc că nu puţini ştiu cum a fost „botezat”, mai ales în mediul rural. Iată: barabou, barabulă, nap, pârcioc, picioc, crumpli, pere de pământ. Şi câte altele.
Ei bine, străbunicul meu, era energic, harnic, foarte apreciat de administraţia Becleanului de atunci şi bine recompensat pentru strădaniile lui, dar se glumea pe seama lui, fiindcă era aşa de mic şi de rotund, încât, cică, se putea sări peste el, ca să te duci mai departe, nu trebuia să-l ocoleşti. Era considerat ca un cartof, ca un barabou.. Dar „Baraboul” acesta a fost şi foarte iubăreţ. Ştiu de la înaintaşii mei că străbunica a avut 24 de naşteri. Iar cei care au rezistat vieţii au populat o jumătate din cartierul Beclenuţ, având multe pogoane de pământ pe malul Someşului.
Dar aveau şi simţ al umorului şi autopersiflării. Deunăzi, am aflat de la o nepoată (şi ea...„Barabou”) că într-o zi s-a întâlnit pe şosea cu un unchi al nostru, care trăgea un cărucior şi o sapă. Se îndrepta spre tarlaua de lângă Someş, unde avea semănaţi cartofi. Şi l-a întrebat unde merge. Acesta i-ar fi răspuns hâtru: „Păi, a venit vremea să-mi culeg strămoşii”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5