Descendenţi ai familiei Vlad

Profesorul George Vlad din Prundu Bârgăului se întoarce în trecut pentru a-şi cunoaşte identitatea studiind arborele genealogic al familiilor Vlad Samson (1830-1879) şi Vlad Leonte (1832-1897). Volumul „Descendenţi ai familiei”, apărut la Editura Karuna, în Colecţia „Identităţi”, este un omagiu adus înaintaşilor. Punctul de plecare l-a constituit întâlnirea cu Vasile Iuga din Săliştea de Sus, Maramureş, cel care a alcătuit arborele genealogic al familiei Vlad, care îşi are rădăcini prin anul 1248. Autorul a găsit 9 ramuri ale familiei Vlad la Prundu Bârgăului, iar în urma studierii arhivelor bisericii, pusă la dispoziţie de părintele Ioan Jauca, dar şi a celor de la judeţ, a cercetării familiilor din sat, ne întâlnim cu o lucrare frumoasă în care pozele, actele de studii, certificatele de naştere stau alături de interviuri şi gânduri ale lui George Vlad întru construirea ca o casă a neamului, a rădăcinilor.

Prefaţată de profesorii Remus Deac şi Vasile Coşofreţ, cartea surprinde atât prin portretele în cuvinte, cât şi prin felul în care autorul a ştiut să adune, ca o albină, materialele. Primul avut în vizor este bunicul tatălui, Vlad Samson, născut la 1830 în Prundu Bârgăului. Un om destoinic cu o familie pe măsură, nemurită în această carte de autor. Urmează datele despre familie Vlad Leonte, străbunicul mamei, născut în 1832, tot la Prund. O altă familie, alte istorii, însă aceeaşi vrednicie a sângelui de bârgăuan. Printre descendenţi o remarcăm şi pe interpreta de muzică populară Florina Mureşan, prezentă şi ea cu un medalion. Autorul George Vlad a pornit acest studiu împreună cu soţia sa, învăţătoarea Maria Marinela Vlad, trecută la cele veşnice în urmă cu doi ani, la numai 57 ani. De altfel, prima carte pe care a scris-o fostul director al Clubului Elevilor din Prund este „In memoriam 1951-2008” dedicată activităţii soţiei.

Cartea de faţă cuprinde şi un istoric al Văii Bârgăului, astfel încât fiecare cititor să facă cunoştinţă cu această frumoasă vatră de spiritualitate românească. Impresionează, pe lângă fotografiile aduse din negura timpului, şi manuscrisele unor scrisori şi ale unor alte oficiale ale familiei.

O carte în care măcar un pic, fiecare dintre noi îşi regăseşte identitatea de român.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5