Deputatul PMP Ionuț Simionca critică intenția actualei Puteri de-a lega de glie absolvenții de studii superioare subvenționate de stat

Președintele PMP Bistrița-Năsăud, deputatul Ionuț Simionca dezavuează intenția exprimată de ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, de-a  impune absolvenţilor de studii superioare beneficiari de locuri subvenţionate de la bugetul de stat să lucreze în România o perioadă egală cu cea a studiilor superioare subvenţionate de stat.

 Potrivit lui Simionca, actuala guvernare PSD-ALDE, în loc să îi încurajeze pe tineri să rămână în România prin crearea de locuri de muncă bine plătite şi oportunități de dezvoltare, vrea să-i oblige să muncească în România o perioada egală cu cea a studiilor, “să-i lege de glie”.

” Cum să-i obligi pe tineri să rămână în țara lor când tu nu le oferi o șansă de dezvoltare și un loc de muncă bine plătit? Tinerii trebuie să rămână în ţara lor de bună voie, într-o Românie cu o economie puternică, cu locuri de muncă bine plătite şi cu oportunități atractive.
Aceasta e soluția, de asta au nevoie românii”, susține președintele PMP Bistrița-Năsăud.

 Reamintim faptul că Ministerul Educaţiei, preocupat de plecarea din ţară, de obicei la muncă în alte state UE, a românilor cu studii superioare, nu exclude ca, "în măsura în care va fi posibil", să fie puse în dezbatere măsuri care să impună absolvenţilor de studii superioare beneficiari de locuri subvenţionate de la bugetul de stat să lucreze în România o perioadă egală cu cea a studiilor superioare subvenţionate de stat.

 Informaţia apare într-un document parafat şi semnat recent de ministrul Liviu Pop. „Apreciez că se poate reglementa un model de contract pe care studenţii care urmează cursuri universitare subvenţionate de stat să-l semneze la începutul studiilor care să prevadă că sunt de acord cu aceste condiţii şi că în cazul în care nu le îndeplinesc vor trebui să returneze fondurile bugetate pentru ei în perioada facultăţii. (...) Pentru a nu avea un caracter restrictiv care să provoace probleme tinerilor în dezvoltarea carierei, perioada în care aceştia trebuie să activeze pe piata muncii din România, cred că nu trebuie limitată la momentul finalizării studiilor. Astfel, aceasta poate fi aleasă de fiecare absolvent într-un interval de timp, de exemplu în 10 ani de la momentul în care au terminat facultatea", se arată în documentul prezentat de Profit.ro, care este o interpelare a unui deputat PSD. În acelaşi document se face trimitere la propunerea Academiei Române ca "absolvenţii de studii superioare care au beneficiat de locuri finanţate de la bugetul de stat, să muncească în România pe o perioada egală cu durata studiilor universitare subvenţionate", menţionată la începutul acestui an în "Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani".

 

 

Comentarii

23/11/17 12:41
Vizitator

Masura sugerata de Ministerul Educatiei este idioata si la limita legalitatii. In primul rand, sub aspect moral trebuie create facilitati si nu constrangeri pentru ca tinerii absolventi ai invatamantului universitar sa ramana si sa profeseze in tara.
In al doilea rand, sub aspect legal Romania este o tara a Uniunii Europene, iar romanii sunt cetateni europeni, avand aceleasi drepturi ca toti ceilalti locuitori ai statelor din UE. Intre aceste drepturi este si acela de a putea pleca oriunde si oricand in oricare din tarile UE si de a se putea intoarce atunci cand doreste in propria tara.

23/11/17 16:26
Gavrila Moldovan

Are dreptate „vizitatorul”. Intr-un stat democratic, cu economie de piață nu poate fi nimeni legat de glie. Funcționează libera circulație, concurența și oportunitățile oferite. Oare acest ministru efemer face parte din Statul Paralel SF? Ne întoarcem la dictatură?

29/11/17 19:35
Comentariu

Domnule, bati campii ! Romania este membra UE, dar nu UE ne dau banii necesari calificarilor prin facultatile de stat, care califica tinerii pe banii nostri publici. Ti se pare dumitale normal, ca statul asta ( prost, idiot si mana larga pana in acest moment... sa ma scuzati... ca ma iau toti dr.acii deja ... ) ca pe banii publici, ai nostri ai tuturor, sa formeze cadre cu inalte cxalificari si dupa absolvire acestia sa munceasca si sa produca avantaje de toate felurile si " plusvalore" strainilor si nu noua in primul rand ?
Domnule esti intreg la cap sau ba ?!
Nu opreste nimeni, pe nimeni... dar daca cineva doreste sa fuga si sa munceasca prin strainatati, mi se pare normal si moral, sa-si faca scolile si calificarile pe banii sai personali si nu pe cei ai nostri ai tuturor ! Efectiv dupa mine n-as elibera diplomele de absolvire decat dupa circa 10-15 ani de practica si de munca pentru societatea care l-a "purtat in scoala " , sau dupa ce "pune jos banii cheltuiti " cu "el, respectivul "... dupa care duca-se "invartinduse" !
Nu-i nici o "legare de glie " ... ci este o masura de bun simtz, este o masura de "trezire" a Romaniei... sa nu-si mai bata joc de banii nostri publici si sa nu mai fim "pro.stii Europei" ( sa ma scuzati ) ... , care efectiv ne folosesc forta de munca inalt calificata si ne-o exploateaza, fara ca noi sa beneficiem de ceva anume !
Corect este ca cine a beneficiat de "banii publici " in scolarizarea si formarea sa, o perioada de timp, sa lucreze si sa-si plateasca aceste cheltuieli si pe deasupra inca un beneficiu, o plusvaloare pentru cine l-a purtat in scoala, stimate "domn"... cu ideile dumitale aiurea !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5