Deputatul Cristina Iurișniți (USR) reclamă managementul defectuos de la Ministerul Educaţiei Naţionale

Conferința de presă din 4 septembrie, organizată de ministrul Liviu Marian Pop, a adus din nou pe agenda publică efectele dezastruoase ale unui management defectuos la nivelul Ministerului Educației Naționale.

Fără un calendar eficient al licitațiilor pentru editarea la timp a manualelor școlare, lipsa de profesionalism a celor doi miniștri ai Educației din guvernarea actuală, au permis coaliției PSD-ALDE să arunce în aer începutul de an școlar, mai ales la clasa a V-a. Copiii nu vor avea manualele în scoli decât la jumătatea lunii noiembrie!

Propunerile de tipul manual de sport la clasa a V-a, prioritate naționala, tipărit înaintea celorlalte manuale care pot aștepta, nu-i așa, 2 luni, îndrumarul-manual universal, manual unic în învățământ tipărit cu o editura de casa, completate de măsuri pentru politizarea sistemului prin demiterea printr-un mesaj transmis prin fax a 13 inspectori generali, nu vin decât să confirme un management defectuos la nivelul Ministerului Educației Naționale.

USR condamnă cu fermitate propunerea lansată de guvernul Tudose de utilizare a manualului unic, propunere susținuta pe motiv ca Pitagora nu mai inventează o altă teorema, iar Caragiale nu își schimba textul schiței "Vizita"! Trebuie remarcat ca abordările diferite, strategiile didactice moderne nu își pot găsi locul doar între coperțile unui manual unic, cu o singura direcție pe care am blamat-o atâția ani. Nu putem să ne întoarcem înainte de anii 2000-2001, anul apariției primelor manuale alternative! Un important cotidian european, La Stampa, sesizează tendinţa de a adopta manuale unice, statale, pentru orice materie, de la clasa I-a până la ultima clasă de liceu. Tendinţa autoritară, nouă şi în acelaşi timp veche, fiindcă aduce aminte de vremuri apuse, de regimuri comuniste şi fasciste, renaşte și în România. Până şi Iohannis a fost înştiinţat de către Henrique Mota, preşedintele Federaţiei editorilor europeni, avertizându-l că această chestiune priveşte toţi copiii europeni şi însuşi viitorul Europei.

Nu vom putea avea pretenția de a aduce în școli o creștere a calității actului educațional respectând valorile și dimensiunile europene, dacă vom adopta ideea retrograda a manualului unic, care plafonează și îngrădește spiritul în formare! Este vehiculată, de asemenea, ideea că auxiliarele interzise vor putea fi din nou folosite în școli dacă vor fi aprobate.

Soluția de bun simt pe care USR o susține vizează calitatea manualelor alternative, în număr rezonabil de 3-4 manuale pe nivel de clasa, precum și programe eficiente de perfecționare a cadrelor didactice pentru a-i învăța pe copii să învețe.

 

 

Comentarii

12/09/17 03:30
barbier

Găzduiți tot timpul inepțiile debitate de această persoană.

12/09/17 11:34
Bărbos

Foarte bine faceți. Spuneți-i frizerului că nu mai sunteți Ecoul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5