Deputatul Cristina Iurişniţi, la 162 de ani de la dezrobirea romilor: Lipsa educației este doar un alt tip de robie. Susțin introducerea elementelor egalității de șanse și de gen în manualele școlare

Deputatul Cristina Iurișniți a participat, la evenimentul ”Dezrobirea juridică și socio-economică a romilor la 100 de ani de la Marea Unire”, organizat de Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, împreună cu Partida Romilor “Pro-Europa”, Federația Democrată a Romilor, Agenția Națională pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher.

Parlamentarul bistriţean, în calitate de președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, dar şi al USR, a precizat în cadrul evenimentului că „orice inițiativă în spiritul valorilor europene, precum respectarea drepturilor omului, a libertății, egalității de șanse și echității merită cu atât mai mult să fie marcată corespunzător”.

Deputatul Iurişniţi a făcut un apel la istorie, la mărturia lui Mihail Kogălniceanu, despre „ruşinea sclaviei” care păta imaginea patriei, dar şi actul normativ eliberator semnat de domnitorul Barbu Ştirbei în 20 februarie  1856, care a făcut ca robii țigani din Moldova și Ţara Românească să fie eliberați cu 7 ani mai devreme decât sclavii negri din Statele Unite ale Americii.

„Sunt cadru didactic de peste 20 de ani, iar în Parlament sunt membră a Comisiei de învățământ, majoritatea proiectelor pe care le-am inițiat și susținut sunt în domeniul educației. De la educație pornește totul! Iar lipsa educației este doar un alt tip de robie. Cei ce nu au parte de educație sunt discriminați, defavorizați prin absența unor strategii și politici sociale corecte care să promoveze egalitatea de șanse reală și nu doar declarată”, a declarat deputatul USR de Bistriţa-Năsăud.

Potrivit acesteia, există o serie de progrese, însă  şi discrepanțe dintre cetățenii români din minoritatea romă și ceilalți, mai laes în ceea ce privește educația, de la numărul copiilor romi care merg la grădiniţă, până la abandon şcolar, analfabetism, absolvenţi de studii siperioare etc.

„Este esențial, așadar, să lucrăm împreună pentru a continua și completa măsurile necesare în vederea micșorării decalajului educațional în rândul persoanelor aparținând minorității rome. În acest sens, susțin introducerea elementelor egalității de șanse și de gen în manualele școlare. De aceea, ar trebui să fie o prioritate ca educația pentru sănătate să devină o disciplină obligatorie, în țara cu cel mai mare număr de mame minore din UE”, a mai spus deputatul bistriţean.

Parlamentarul a precizat că USR susține identificarea unor linii de finanțare din bugetul de stat și în special prin fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii asociate - grădinițe, creșe, centre de îngrijire de zi și în mod special finanțarea programelor de tip ”școală după școală”, integrarea în învățământul profesional a celor care au abandonat deja studiile.

Consider că este indicată acordarea de facilități suplimentare cadrelor didactice care merg să predea în localități izolate și în comunități defavorizate, precum și sprijin din partea autorităților locale și o mai bună colaborare între instituții pentru o aplicare corectă și completă a legislației privind drepturile copilului și ale minorităților naționale (...)Ţin să subliniez că pentru orice inițiativă, program, proiect sau eveniment menit să reducă inechitățile din educație și să asigure o dezvoltare sustenabilă a politicilor de incluziune socială, vă asigur de sprijinul Comisiei pentru egalitate de șanse și de al meu, personal”, a adăugat Cristina Iurişniţi.

Deputatul a concluzionat că responsabilitatea eficientizării politicilor incluzive și de integrare sau de reinserție socială revin nu numai României, ci și Uniunii Europene, iar USR promovează valorile europene ale diversității culturale, lingvistice și identitare, non segregare, excluziune socială sau discriminare.

 

Comentarii

21/02/18 11:22
Vizitator

Poetul Vasile Alecsandri vorbeste cel mai bine despre "Dezrobirea Tiganilor", in schita sa intitulata VASILE POROJAN: "După moartea părinţilor mei, am eliberat toţi robii noştri, voind astfel să recunosc amicia lui Porojan pentru mine. Frumoasă zi a fost aceea când, din balconul casei de la Mirceşti, am declarat ţiganilor adunaţi că sunt liberi! Că nu li se vor mai lua copiii pentru a fi crescuţi şi deprinşi ca servitori în casa boierească şi că pot să meargă unde le place fără împiedecare din partea nimănui."

21/02/18 19:14
Vizitatoare

Si asta au făcut,stimate Vizitator.Au umplut lumea,au continuat să fure și să cerșească,nu le place munca,nu le place ordinea,nu le place școala și învățătura,nu le place nimic,dar le place să se văicărească că sunt discriminați etc.

22/02/18 17:18
Gavrilă Moldovan

Doamna „Vizitatoare”, hai să nu exagerăm.Nu toți sunt la fel.Sunt oameni și trebuie să-i integrăm în societate. Toți avem aceleași drepturi și obligații constituționale. Peste tot sunt valori și nonvalori.

27/02/18 18:43
TEO

NU CHIAR TOȚI, PESTE 99 % TOTUȘI.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5