Deputatul Cristina Iurişniţi îi solicită primarului Bistriţei şi consilierilor locali să doteze şcolile cu recipiente pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Domnule primar Ovidiu Teodor Crețu,

Doamnelor și domnilor consilieri locali,

 

 Este important ca toate institutiile coordonate de Primaria Bistrița sa fie un exemplu in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor. Prin urmare, propunem ca toate salile de clasa din scoli si gradinite sa fie utilate cu recipiente pentru colectarea selectiva a deseurilor, in scop educațional. Recipientele vor avea următoarele culori, în funcţie de tipul de deşeuri colectate: albastru pentru deşeuri de hârtie şi carton, galben pentru deşeuri de metal şi plastic şi alb/verde pentru sticlă albă/colorată, in conformitate cu legea 132/ 2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice. De asemenea, este necesar ca in interiorul perimetrului imprejmuit al unitatii de invatamant sa se realizeze un punct de colectare selectiva unde sa fie aduse toate deseurile din salile de clasa. Elevii pot fi de asemenea stimulati sa colecteze selectiv si acasa si sa aduca deseurile reciclate la punctul de colectare din cadrul scolii.

 

In ce priveste maculatura, pretul de achitie variata intre între 0,10 şi 0,25 lei/kg. Pe piata sunt operatori mari care achizitioneaza maculatura, precum Vrancart dar si operatori mai mici, in ambele situatii acestia fiind dipusi sa se deplaseze pentru a colecta desurile.

 

 

Pentru plastic, pretul pentru Peturile din plastic variaza intre 0.5 si 0.8 lei/kg. Operatori mai mari din piata sunt Green Group dar si operatori mai mici.

 

Similar sunt operatori care achizitioneaza deseuri din sticla sau metal, preturile fiind de 0.5 lei/kg pentru sticla si 3 bani/bucată cutii/doze aluminiu.

 

Prin reciclare economisim energie, reducem poluarea, scadem cantitatea de gunoi, conservăm resursele naturale. In momentul de fata Romania este pe ultimul loc in UE la capitolul reciclare, doar 5 % din deseuri ajungand sa fie refolositeDeşeurile municipale conţin toate tipurile de deşeuri şi numai în Bucureşti sunt generate peste 2.000 de tone de deşeuri menajere amestecate pe zi. Dintre acestea, doar 20% sunt deşeuri care pot fi valorificate prin reciclare.

Prin urmare va rog sa initiati un proiect de Hotărâre de Consiliu Local privind colectarea selectiva a deseurilor in unitatile de invatamant preuniversitar de stat din Municipiului Bistrița,

 Aplicarea acestui proiect urmand sa prezinte trei mari avantaje:

  1. Reciclarea deseurilor in mod controlat
  2. Obtinerea de venituri de catre scoli din valorificarea deseurilor
  3. Educarea copiilor cu privire la modul corect de reciclare

 

In acest sens am depus la registratura Primariei municipiului Bistrita adresa cu nr. de inregistrare 78578/28.09.2018, insotita de expuncrea de motive si proiectul de Hotarare pe care va rog sa-l initiati in numele cetatenilor municipiului Bistrita, pentru educatia și viitorul copiilor nostrii.

 

Deputat,

prof. Cristina Iurișniți

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5