Dezbatere – PARCUL MUNICIPAL

“DECIZIA TREBUIE LUATĂ PRIN REFERENDUM!”

“Nu putem permite ca banii noştri, banii publici, să fie cheltuiţi pe lucrări ca acelea pe care le vrea dl. primar Creţu şi le-a aprobat deja Consiliul Local: parcare auto în mijlocul Parcului municipal, heleşteu, pistă de biciclete şi altele (…)

Pietonalul e distrus, Bulevardul cu farmecul lui dispare… se transformă în parcare. Se vede că nici actualul primar nu vrea să admită că el şi administraţia lui sunt pentru a sluji comunitatea, interesele ei. Şi, nu invers!

Aşteptăm luarea unei poziţii care să oprească distrugerea şi risipa banilor. Din partea societăţii civile, a Sindicatelor, a Consiliului Persoanelor Vârstnice, a altor organizaţii.

Este o problemă prea importantă ce vor dânşii să facă din Parc. Decizia trebuie luată prin REFERENDUM, de comunitatea locală!”

Am citat, mai sus, din intervenţiile primite la redacţie. Totodată, publicăm punctele de vedere exprimate pe aceeaşi temă – Parcul municipal – de către d-na H.Săcărea.

A.T.

Nişte întrebări

Întrebare: Cine a fost mai întîi: omul sau natura?

Răspuns: Natura

Probe:

1. Biblia. Geneza spune: „Pămîntul a dat verdeaţă, iarbă cu sămînţă după soiul ei, şi pomi cari fac rod şi cari au sămînţă în ei, după soiul lor. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.”

Aceasta a fost munca lui Dumnezeu în a treia zi.

Pe om l-a creat abia în a şasea zi.

Teoria evoluţionistă: omul s-a dezvoltat din maimuţă, deci într-un cadru natural deja existent.

Axiomă: natura poate trăi fără om, dar omul nu poate trăi înafara naturii.

Întrebare: De ce taie omul copacii din jurul său?

Răspuns (posibil): Din naivitate. Omul s-a îndepărtat atît de tare de ambianţa lui naturală şi se crede atît de deştept încît nu mai judecă urmările acţiunilor sale. În zilele trecute au fost nişte evenimente metereogice în Spania, sudul Franţei şi în Italia în timpul cărora au căzut copaci dar şi ţigle cît încape şi au produs victime omeneşti şi pagube materiale. Ei, aţi văzut cît de periculoşi sînt copacii şi chiar nerecunoscători, că ăia de acolo i-au lăsat în picioare? Dar cu produsele umane clădiri ce ne facem? 4 copii au murit din cauza prăbuşirii unei săli de sport! Desfiinţăm clădirile? Oare, mişcările aerului nu ar fi fost şi mai mari, dacă acei copaci nu ar fi fost acolo?

Probe: Tăierile nesăbuite pe baza unei comisii, care conţine în denumirea ei cuvîntul „defrişare“.

Imaginaţi-vă un oraş fără copaci! Ce poate deranja la ei este cel mult că toamna le cad frunzele şi măria-sa omul ar avea eventual ceva de lucru. Ciudat este că nu se prea văd curţi fără copaci, deci proprietarii nu sînt deranjaţi de o activitate în plus toamna, în schimb „specialiştii” oraşului dau aviz de tăiere (linşaj) fără să aibă insomnii (doar eventual concedii cînd trebuie să explice).

Întrebare: Cît costă înlocuirea copacilor?

Ni se spune că pomii tăiaţi vor fi înlocuiţi. Deci, se taie copaci în plină maturitate, care sînt „producători” de oxigen pentru motive, pe care încă nu am reuşit să le desluşim, şi apoi se plantează alţii. Nu reuşesc să înţeleg logica, dar pe lîngă asta aş vrea să ştiu cît costă toată acţiunea? Este vorba că odată costă tăierea şi apoi plantarea copacilor noi (manopera + pomul).

Întrebare: Cît va costa întreţinerea heleşteului planificat în parc?

Nu ştiu, de aceea întreb şi doresc un răspuns cu cifre exacte.

Datele ecuaţiei:

- volumul de apă din heleşteu va fi de estimativ 500 mc

- va fi nevoie de o apă de calitate deosebită, dat fiind că heleşteul va fi populat cu peşti

- de unde şi cum va fi adusă apa şi cum va fi evacuată?

Cît va costa deci întreţinerea dar şi paza heleşteului?

Întrebare: Cunoaşte poliţia bistriţeană Codul rutier?

Răspuns: NU

Probe: La intrarea în zona pietonală există semnul de sens interzis (acea tablă rotundă cu o bară albă pe fond roşu) şi o tablă cu înscrisul „cu excepţia riveranilor”. Eu înţeleg că semnul de sens unic şi restricţia vitezei la 5 km/h se referă la riverani şi la vehiculele a căror acces este permis într-un anumit interval de timp pentru aprovizionarea magazinelor din zonă.

Realitatea însă este cu totul alta: vehicule, chiar şi utilitare, circulă în voie iar poliţiştii de pe pietonal nu reacţionează; este ca şi cum semnul de sens interzis nu ar exista. Însuşi un reprezentant al poliţiei a declarat la o conferinţă de presă că accesul este permis pentru oricine. Păi, domnilor aici avem o contradicţie!

Sugestie: Îndepărtaţi semnele de circulaţie care restricţionează accesul pe pietonal! Vedeţi, aşa de simplu este!

H. Săcărea

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5