Terapie cu ajutorul câinilor la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr.1 Bistriţa

De la suflet, la suflet cu Fly, Dex şi Deamon

* Daniela Macarie, coordonator proiect: Zooterapia este o terapie specială care se bazează pe emanaţia fiecărei fiinţe care participă în această relaţie şi aici câinele are rolul fantastic de a pune în contact copilul cu propriile emoţii.

Una dintre orientările mai puţin convenţionale în terapia persoanelor cu dizabilităţi este terapia cu ajutorul animalelor (delfini, peşti, papagali, cai, animale de companie, câini şi pisici etc.), concept introdus în anul 1964 de psihiatrul american Boris Levinson Această terapie are ca finalitate dezvoltarea capacităţilor emoţionale ale persoanelor cu dizabilităţi şi integrarea socială. Unele cercetări au demonstrat că persoanele care manifestă afecţiune faţă de câini şi pisici dovedesc aceeaşi afecţiune faţă de semenii lor. Studiile ştiinţifice efectuate în decursul timpului au demonstrat efectele benefice pe care le poate avea un animal de companie asupra unei persoane singure, bolnave sau a copiilor cu diverse disfuncţii. Astfel, s-a constatat că animalele pot ameliora starea psihicului şi nivelul de comunicare interpersonal, pot spori încrederea de sine. Mai ales câinii au un rol neaşteptat de important în dezvoltarea emoţională şi socială a copiilor.

De la suflet, la suflet

Un pas concret spre punerea în practică a acestor teorii psihologice l-a făcut profesoara Daniela Macarie de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr.1 Bistriţa prin proiectul social ,,De la suflet, la suflet”, alături de colega sa, prof. Livia Oprea, de psihologul clinician Daniel Dragne şi Şcoala de Dresaj Nechita.

,,Ideea acestui proiect mi-a venit uitându-mă la copilul prietenilor noştri de un an şi jumătate, care se juca cu Fly. M-a emoţionat acel moment şi mi-am zis asta vreau pentru copiii noştri care sunt cu adevărat speciali, pentru că aceşti copii au lumea lor unde nu există decât iubire şi feeling. Partea cognitivă este afectată şi atunci vorbim doar pe emoţii. Am numit proiectul ,,De la suflet, la suflet, pentru că avem de-a face cu materia primă fiinţe, iar vibraţia dintre animal şi copil este specială. Zooterapia este o terapie specială care se bazează pe emanaţia fiecărei fiinţe care participă în această relaţie şi aici câinele are rolul fantastic de a pune în contact copilul cu propriile emoţii”, ne-a mărturisit Daniela Macarie.

Şi de la idee până la proiect nu a fost decât multă determinare pentru a duce lucrurile până la capăt. A adunat în jurul său oameni dragi şi într-o zi de joi, 17 octombrie 2013, la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr.1 Bistriţa au venit în vizită Fly, Dex şi Deamon, câini speciali antrenaţi pentru terapia cu animale.

Terapia canină se axează pe terapia copiilor cu probleme şi cu deficienţe

A fost întâlnire care te-a emoţionat şi pe tine, simplu spectator. Aşa cum spunea şi psihologul clinician, Daniel Dragnea, câinii ne ajută să reluăm contactul cu emoţiile noastre. A avut dreptate Daniel…mă uitam la chipurile copiilor de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr.1 din Bistriţa. Câtă bucurie pe chipurile lor, câtă dorinţă de a interacţiona cu câinii şi câtă viaţă în ochii lor.

,,În principal, terapia canină se axează pe terapia copiilor cu probleme şi cu deficienţe, ca să aibă un contact propriu zis cu aceste animale. Câinele îl ajută să obţină o atenţie vizavi de ceea ce face împreună cu educatorul sau cu părintele acasă. Câinele serveşte ca scop demonstrativ. Zooterapia se axează în primul rând pe atingerea, pe privirea, pe atenţia, pe care câinele o oferă către dresorul său. Sunt anumiţi paşi care trebuie urmaţi, nu putem lăsa copiii să aibă un contact direct încă de la prima şedinţă. Copilul poate avea un comportament agresiv pe care nu-l cunoaştem şi de aceea trebuie să preîntâmpinăm aceste acţiuni. Trebuie să îi ajutăm să socializeze, să cunoască foarte bine câinii şi noi, în special, să îi cunoaştem pe copii mai bine”, ne spune Daniel Dragne, psiholog clinician.

Fly, Dex şi Deamon ca nişte adevăraţi terapeuţi i-au ajutat pe copiii de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr.1 din Bistriţa să devină mai sociabili, să coopereze. Un băieţel cu ochii mari şi curioşi îi povestea unui coleg, că şi el are acasă trei câini. Îl întreb, dacă sunt la fel de ascultători ca şi Fly, Dex şi Deamon. Băieţelul se întoarce şi îmi răspunde zâmbind: Nuu! Priveşte mai apoi cu admiraţie înspre dresorul Ciprian Nechita.

Lecţii de vindecare cu Ciprian şi Claudia

Terapia cu animale este o intervenţie specială şi mai complexă decât un tratament convenţional. Echipa Şcolii de Dresaj Nechita face adesea demonstraţii de dresaj şi lecţii terapeutice în şcoli. Încercăm să stăm de vorbă şi cu dresorul Ciprian Nechita. Emoţiile sunt mult prea mari şi îl copleşesc în faţa reportofoanelor, camerelor de filmat. Între câini, copii, Ciprian redevine cel mai firesc om. Explicaţia e simplă. Instructorilor nu le place să vorbească foarte mult despre ceea ce fac, preferă să demonstreze acţionând. Ce-ar fi de spus, totuşi, despre dresori? Sunt oameni cu suflete mari cărora le pasă. De oameni, dar şi de animale. Sunt răbdători, calmi, calzi, atipici pentru cei mai mulţi, pentru că trăiesc într-o lume diferită, în care cel de alături ocupă întotdeauna primul loc. Dacă vorbesc, vorbesc puţin şi la subiect.

,,Şi copiii sănătoşi, care sunt retraşi, care nu-şi găsesc locul în societate, se pot trata cu ajutorul animalelor”, ne precizează Claudia Pantiş, dresor.

Mai mult decât un ajutor…echipa

Echipa de terapie, coordonată de profesoara Daniela Macarie, alături de colega sa prof. Livia Oprea, este formată din dresorii Ciprian Nechita şi Claudia Pantiş de la Şcoala de Dresaj Nechita şi psihologul clinician Daniel Dragne. E mai mult decât un ajutor…

,,Unul dintre scopurile proiectului nostru, pe lângă cel de a ajuta aceşti copii, este şi cel de a schimba mentalitatea oamenilor, a opiniei publice în legătură cu câinii maidanezi, dovedindu-le valoarea şi oferindu-le astfel o nouă viaţă”, ne explică Daniela Macarie.

Fly, Dex şi Deamon se reîntorc…

,,Proiectul este în derulare şi fiecare etapă va aduce ceva nou. Un moment deosebit îl va constitui întâlnirea de sărbătorile de iarnă, când aceşti câini vor aduce cadouri şi vor fi îmbrăcaţi special, copiii vor fi fascinaţi cu siguranţă, iar de sărbătorile pascale vrem să aducem iepuraşi. Alături de copii vom căuta împreună cadourile în curtea şcolii, în iarbă”, îşi continuă cu entuziasm povestea, Daniela Macarie – sufletul proiectului.

Aşadar, povestea continuă. Fly, Dex şi Deamon se vor reîntoarce spre bucuria mea şi a copiilor de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr.1 din Bistriţa. Experienţa pe care am trăit-o a schimbat ceva în mine. Respectul şi afecţiunea pentru oameni, respectul şi afecţiunea pentru animale nu se exclud, ci se completează.

Comentarii

19/10/13 18:05
laura

a fost minunat ,sunt niste animale cu suflet mare ,sunt superbi cainii

19/10/13 18:05
laura

a fost minunat ,sunt niste animale cu suflet mare ,sunt superbi cainii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5