De la Salva, în Irlanda de Nord despre TRADIŢIE ŞI IPAD

EVENIMENT DE FORMARE ERASMUS +,ANNACLONE, IRLANDA DE NORD

Prof. Vasilica Găzdac
Prof.Linul Crina

În perioada 12-18 martie 2017 în Annaclone din Irlanda de Nord,Regatul Unit al Marii Britanii s-a derulat evenimentul de formare de scurtă durată pentru profesori din cadrul Proiectului Multilateral Erasmus+ KA2 ( „BRIDGING THEREE GENERATIONS:TIMELESS GAMES AND TOYS- LEGĂTURI ÎNTRE GENERAȚII.JOCURI FĂRĂ VÂRSTĂ- 2015-1-TR01-KA219-021800) găzduit de către şcoala St.Colman s Primary School and All Saints Nursery Unit la care au participat șase cadre didactice din cadrul Şcolii Gimnaziale ,,Tiberiu Morariu” Salva, prof. Găzdac Vasilica, prof. Linul Crina, prof.Pop Adriana, prof.Simionese Ana Floarea , prof. Pop Daniel şi prof. Director Cuceu Luminita- Maria.
Din celelalte țări partenere implicate în cadrul proiectului au participat un număr variat astfel din Turcia-țara coordonatoare- 7 profesori, Bulgaria-2 profesori, Franța- 4 profesori , Letonia- 2 profesori ,Norvegia-3 profesori ,Italia-3 profesori, Irlanda de Nord ( UK )- 10 profesori din echipa de proiect locală formându-se un grup de lucru de 37 de cadre didactice care au dezbătut tematici generoase şi au avut parte de vizite tematice interesante.
Evenimentul de formare a avut scopul de a prezenta activitățile derulate in primul semestru al celui de-al doilea an de proiect ( A12- Masă rotundă cu buniciii –Cum vă petreceţi timpul cu nepotii?) (A13-Dezbatere referitoare la jocurile tradiţionale versus jocuri digitale ) (A15-Tradiţie şi Ipad-prezentarea unui erou popular), modalități de creștere a vizibilității proiectului prin participarea la Conferinţa Erasmus + 30 de la Bonn ,Germania a echipei din UK , implicarea ambasadelor şi a consulatelor partenerilor în derularea activităţilor și finalizarea materialelor pentru cel de al doilea produs intelectual al proiectului Cartea cu jocuri tradiționale europene-material coordonat de echipa română.
S-au purtat discuții despre integrarea în curriculum a jocurilor tradiționale ,modalități de promovare în social-media- Facebook, Twitter, Instagram, Twinspace, web-site cât și in cadrul instituțiilor de învățământ asociate a materialelor didactice concepute până acum , participarea cu aceste produse la competiţii şi conferinţe nationale ,organizarea întâlnirii finale de proiect din Salva, România din 5-9 iunie 2017, participarea la concursul national “Made for Europe” Craiova,27-29 aprilie 2017.
Prezentarile materialelor şi produselor concepute de către şcolile implicate în proiect au avut ca scop argumentarea importanţei şi valorii emoţionale a jocurilor traditionale pentru copii, parinti si bunici, cu participarea elitelor intelectuale locale, ONG-uri, membrii ai agentiei naţionale din Anglia ,şeful misiunii europene din Irlanda de Nord, parlamentari preocupaţi de creşterea cooperării europene educaţionale dar şi reprezentanţi ai comunităţii locale.
In prima zi s-a vizitat Școala St.Colman s Primary School and All Saints Nursery Unit Annaclone unde s-a asistat la ceremonia de incepere a întâlnirii la care au luat parte oficialităţile locale şi cadrele didactice din echipa de proiect . A fost prezentat un scurt program artistic de catre elevi cu specific pentru cultura tradiţională irlandeză ,s-au vizitat clasele pavoazate cu multe materiale didactice (majoritatea confecționate de copii), cu laboratoare si cu dascali foarte apropiati de copii. În sala in care am fost invitati am avut surpriza sa vedem ca elevii au avut ca şi sarcini de învăţare cunoaşterea culturii şi a tradiţiilor partenerilor, fiecare clasă a fost personalizată după o ţară implicate în proiect.
Am fost invitaţi să vizităm scoala ST. Ronan s Primary School ,Newry o şcoală minunată unde ne-au fost prezentate cluburile elevilor ca şi activităţi extracurriculare muzica , dans si IT unde copii realizează aceste activităţi finanţate de către biserica locală, asociaţiile de părinţi şi de către consiliul elevilor. S-a vizitat şi un liceu sportiv din Ballycastle ,,Cross and Pasion Secondary School,, unde s-au derulat demonstraţii şi ateleiere referitoare la sportul lor national iar spre final am vizitat St.Patrick s College din Banbridge unde am invatat sa realizam un filmulet animat pe baza desenelor realizate pe tematica eroului traditional utilizand aplicaţia pentru Ipad -iStopMotion.
Echipa de proiect a participat la vizitele tematice de la Comisia Europeana, Palatul Parlamentului ,Giant’s Causeway si Carrick-a-Rede-Ropebridge si a participat la parada organizata in ziua St. Patrick’s din 17 martie din oraşul Armagh City.
La St.Mary’s University College din Belfast a avut loc dezbaterea ,,Compararea jocurilor traditionale si digitale in ceea ce priveste contributia emotionala a copiilor,, o dezbatere bine echilibrată în argumente pro sau contra aduse de partneri asupra importanţei jocurilor tradiţionale versus jocurile digitale. Câteva dintre testimonialele echipei de proiect după întoarcerea în ţară care atestă valoarea educaţională a acestor proiecte de cooperare europene:
“ Evenimentele de formare de scurtă durată pentru profesori constituie începutul efectului de domino în întreg procesul educaţional de la nivelul şcolii iar metodele însuşite şi contactul cu alte culturi educaţionale sunt vitale în întreg procesul de schimbare impus de proiectul Erasmus +”(Prof. Cuceu Luminița- responsabil implementare si monitorizare)
„Dezvoltarea emoţională la vârstele timpurii este strâns legată de planificarea jocului ca activitate principală în special prin intermediul familiilor şi al generaţiilor vârstnice să se realizeze acest transfer de valori morale şi de patrimoniu imaterial specifice jocurilor tradiţionale” ( Prof. Simionese Ana-Floarea- responsabil diseminare)
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5