De 22 de ani, mii de credincioşi iau calea Mănăstirii Dobric de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena

sursa Radio Renasterea

Mulțime de credincioși din județul Bistrița-Năsăud, dar și din alte zone ale țării, au participat de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, la hramul Mănăstirii bistrițene Dobric.

Slujbele au început aici încă de marți seara cu Privegherea și au culminat miercuri cu Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Clujului, înconjurat de un sobor de peste 20 de preoți și diaconi. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe altarul de vară din curtea mănăstirii, iar credincioşii prezenţi au putut asculta în cadrul slujbei pricesne interpretate de soliştii de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, Alexandru Pugna şi un grup de fete din zonă, îmbrăcate în costume populare. Au luat parte la slujba arhierească exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Beclean, pr. Doru Zinveliu, precum și reprezentanți de la Centrul Eparhial, preoți și oficialități din zona Bistriței și Năsăudului.

În cadrul cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit despre ascultare, arătând că aceasta este o mare virtute ce presupune renunțarea la propria voie și supunerea fața de Hristos: „Ascultarea este o mare virtute. Ea presupune renunțare totală la voia proprie și este calea pe care trebuie să o urmăm pentru a deveni liberi. Paradoxal ascultând devii liber. Este calea pe care trebuie să o urmăm pentru a deveni liberi, ascultându-L pe Domnul Hristos. Atâta vreme cât în noi sălășluiesc patimile și nu ascultăm de nimeni nu putem deveni liberi și nu ave pace”.
La slujbă au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, primarul comunei Căianu Mic-Paul Ştir, deputatul Daniel Suciu.
Așezământul monahal de la Dobric a fost înființat inițial ca schit în 1992, iar după un an a devenit mănăstire. A fost amenajat un paraclis cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. De asemenea mănăstirea are și o bisericuță din lemn cu hramul "Sfântul Evanghelist Luca” construită în stil maramureșean de către meșterii din Bârsana în 30 de zile. În momentul de față se lucrează la biserica mare de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construcție care a fost ridicată până la acoperiș, după cum am aflat de la maica stareță Veronica Coțofană.

În cadrul Mănăstirii funcționează de câțiva ani căminul de bătrâni, „Aurel și Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar mănăstirea pe cheltuiala ei le poartă de grijă. Anul trecut în cadrul mănăstirii s-a demarat construcția unui nou centru social ce va purta hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și care va oferi sprijin tot persoanelor vârstnice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5