În perioada 19-21 decembrie,

În curtea Muzeului Județean ți se pregătește Crăciun în Bistrița-Năsăud

Pentru ca tradiţiile să dăinuie, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud organizează, în perioada 19-21 decembrie, cea de a doua ediţie a festivalului “Crăciun în Bistriţa-Năsăud”, în care colindele, obiceiurile,  vor face casă bună cu tăiatul porcului şi cina porcului, iar copiii vor picta globuri, vor împodobi brăduţi şi se vor întâlni cu Moş Crăciun.

         “Vrem ca în sfârşitul de săptămână dinaintea sărbătorii Crăciunului să organizâm câteva evenimente, în care să încercăm să aducem spiritul Crăciunului în sufletele oamenilor din municipiul Bistriţa şi din judeţ şi să dăm ocazia unor întâlniri în care să se asculte colinde din diferite zone ale judeţului”, a declarat preşedintele CJ BN, Emil Radu Moldovan.

         Potrivit acestuia, “Crăciun în Bistriţa-Năsăud” nu îşi propune să concureze “Târgul de Crăciun” organizat de Primăria Bistriţa, ci doar să se completeze, mai ales că fiecare are specificul său.

                 ***  

         În preambulul deschiderii evenimentului, programat vineri, de la ora 16.00, sunt anunţate şi alte acţiuni menite să promoveze judeţul Bistriţa-Năsăud, fie că vorbim de acordarea celor cinci distincţii onorifice de „Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud”, de lansarea albumului de promovare a judeţului şi a paginii oficiale de Faceboock.

         Trei evenimente aduc o notă inedită acestei ediţii, şi anume, organizarea concursului de împodobire a brăduţilor, care vor fi donaţi ulterior, alături de un set de cadouri, către zece familii nevoiaşe şi promovarea, în premieră, a atelierului de colinde, unde tinerii, copiii şi toţi cei doritori vor putea învăţa să colinde, autentic, alături de un artist profesionist din ansamblul „Dor Românesc”. Nu în ultimul rând, merită menţionat faptul că duminică, 21 decembrie, cete de colindători din judeţ, însoţite de un artist profesionist, vor trece pragul tuturor bisericilor din Bistriţa pentru a aduce mesajul Naşterii Domnului. După terminarea slujbei religioase, colindătorii şi preoţii vor veni spre Complexul Muzeal, unde bistriţenii sunt aşteptaţi în număr cât mai mare la cel mai mare eveniment dedicat Crăciunului.

            Iată programul celor trei zile:

Vineri, 19 decembrie, ora 16.00 – Deschiderea oficială. 

Ora 16.00-18.30- Târgul darurilor de Crăciun

Ora 16.00 – 18.30 – Concert de colinde  - Corul Liceului de Muzică „Tudor Jarda”, Corul Liceului de Arte „Corneliu Baba”, Corul Clubului Copiilor din Sângeorz Băi, Grupul de colindători „Dor Someşan” Rodna

De la ora 17.30, în recital, Viorel Simionca, Vasile Bancea şi Florin Săsărman

Ora 17.00-18.30 – Întâlnirea cu Moş Crăciun la căsuţa special amenajată din curtea muzeului, unde se vor oferi copiilor cărticele de colinde. Întâlnirea va fi animată de Teatrul de Păpuşi „Alexandru Misiuga”

 

Sâmbătă, 20 decembrie

Ora 10.30 - Împodobirea brazilor de Crăciun, concurs destinat copiilor

Ora 11.00 – Obiceiul tradiţional: tăiatul porcului şi pregătirea bucatelor/pomana porcului

Ora 12.00 – 14.00 – Atelier de colinde – supravegheat de un artist profesionist, la care pot participa doritori în a deprinde colinde interpretate în mod autentic

Ora 12- 15.00 – Atelier de pictură pe sticlă – Globul de Crăciun (Scenica)

Ora 14 – 17 – Târg de jucării

Ora 13-18 – Colinde şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun

Program susţinut de Fanfara „Harmonie” a FDG Bistriţa; ansambluri de obiceiuri şi grupuri de colindători din Bistriţa Bârgăului, Ilva Mare, Lunca Ilvei, Ilva Mică, Romuli, Rebra, Josenii Bârgăului, Dumitra, Budacu de Sus, Telciu; grupul de colindători „Balada” Bistriţa, grupul de colindători „Doiniţa” Bistriţa, grupul de colindători „Dorna Dorului” Vatra Dornei (Suceava), grupul de colindători din Ungheni (Mureş), grupul de colindători „Baladele Bistriţei” (Bistriţa).

Ora 17 – 19 – Întâlnirea cu Moş Crăciun, animată de Bambi

 

Duminică, 21 decembrie

Ora 11.00 – 19.00 – Târgul darurilor de Crăciun

Ora 12.00 – 14.00 – Atelier de colinde

Ora 14.00 – Premierea concursului „Cel mai frumos brad”

Ora 12.30 – „E vremea colindelor”

Program susţinut Ansamblul profesionist „Dor Românesc”, grupul de colindători „Dorna Dorului” Vatra Dornei, grupuri de colindători din Sângeorz Băi, Şieuţ, Târlişua, Şanţ, Romuli, Spermezeu, Căianu Mic, Prundu Bârgăului, Dumitra, Şieu

Ora 14.00-16.00 – Târg de jucării

Ora 16.00-18.30 – Întâlnirea cu Moş Crăciun 

 

 

 

 

Comentarii

09/12/14 13:28
Vizitator

Aflata la a doua editie, initiativa organizarii Evenimentului ”Crăciun în Bistriţa-Năsăud” –la Muzeul judetean in perioada 19-21 decembrie, este extrem de laudabila. Ea ar putea deschide seria altor evenimente similare, prilejuite de traditiile locale practicate pe parcursul anului. De aceea, odata cu demararea proiectului de reamenajare, şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judetean poate face mai mult pentru ca Muzeul sa devina mai atractiv si mai integrat in viata bistritenilor prin organizarea unor evenimente de acest gen. Astfel, demolarea centralei termice de pe str. Bistricioarei, ar permite sa se deschida o artera de circulatie cu intrare prin spatele BCR si iesire pe langa Camera de Comert si Industrie, in str. Petre Ispirescu. In lungul acestei alei care ar putea fi numita chiar “Strada Muzeului” sau ” Aleea Muzeului” ar putea fi deocamdata amenajate parcari de suprafata care sa deserveasca institutiile adiacente, precum BCR, Centrul Judetean de Cultura, Muzeul , Camera de Comert si Industrie,etc. Totodata, s-ar putea incepe sistematizarea zonei din jurul Muzeului Judetean, unde sa fie amenajate spatii care sa permita organizarea la scara mare a acestor evenimente sau targuri si inafara incintei muzeului, asa cum se intampla si la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5